Google bu ay 25. yaşını kutluyor. Kurucuları Larry Page ve Sergey Brin'in 1998'de başlattığı Google, ilk zamanlarında sadece bir arama motoruydu. Larry Page ve Sergey Brin şirketlerini kurduktan sonra ilk birkaç ay zamanlarını YouTube'un gelecekteki patronu Susan Wojcicki'nin garajında geçirdi. O zamandan bu yana Google; e-posta ve akıllı telefonlar, yazılım ve donanım, sürücüsüz arabalar, dijital asistanlar, YouTube gibi yüzlerce ürün ve hizmetleri satın aldı. Fakat hepsinde başarıya ulaşılamadı.
Google'ın başarılı bir şekilde tamamlayamadığı 288 proje arasında Stadia oyun platformu ve Google Cardboard gibi bütçeli VR kulaklığı da yer alıyordu. E-posta ve akıllı telefonlar, yazılım ve donanım, sürücüsüz arabalar, dijital asistanlar, YouTube- Google yüzlerce ürün ve hizmet üretti (ve satın aldı). Hepsi işe yaramadı. Şimdi soru şu: Google, yapay zekâ dünyasında hızla evrimleşen ortamda varlığını sürdürebilecek mi?
İlginizi Çekebilir: OpenAI, İşletmeler İçin Bir ChatGPT Sürümü Başlatıyor
Google Yapay Zekâ Araştırmalarında Ne Durumda?
Pek çok kişinin yapay zekâ ile ilk kez bilinçli olarak etkileşime girdiği ve bundan etkilendikleri tam zaman Kasım 2022'dir. Bu olay dünyaya yayılan viral yapay zekâ sohbet robotu ChatGPT üzerinden gerçekleşti. Yaratıcısı olan OpenAI, Microsoft'tan milyarlarca dolar yatırım aldı ve Microsoft bunu artık Bing arama motoru ve Office 365 dahil olmak üzere kendi ürünlerinde kullanıyor.
İçeriden ve dışarıdan bazıları Google'ın geride kaldığını söylüyor. Şu anda yapay zekâ yarışında Google'ı ilk sıraya oturtmaya çalışıyor ancak bazıları onun çoktan geride kaldığını söylüyor. Bir Google mühendisinin sızdırılan bir notuna göre, şirketin AI (yapay zekâ) "gizli sosu" olmadığı ve yarışı kazanacak bir konumda olmadığı söyledi. Bu görüş, botların savaşı ile daha da arttı. ChatGPT, AI ile bilinçli olarak etkileşime geçen ve etkilendiği ilk kez, Kasım 2022'de patlayan viral bir AI sohbet botu olarak dünya çapında ün kazandı.
Microsoft tarafından yatırım alan OpenAI tarafından oluşturulan ChatGPT, Bing arama motoru ve Office 365 gibi kendi ürünlerine dahil ediliyor. ChatGPT, sayfalarca arama sonucu sunmak yerine bir soruyu tek seferde yanıtlayabilme şekliyle "Google katili" olarak adlandırılıyor. Google, birkaç ay sonra kendi rakibi Bard'ı tanıttığında aynı etkiyi yaratamadı.
İşte Google’ın Yapay Zekâ Alanındaki Duyurusu
Ünlü arama motoru, mayıs ayında IO developers ile yürütmüş olduğu konferansında 25 yeni AI (yapay zekâ) destekli ürününün duyurusunu yaptı. Google Web sitesinde yayınlanan bir açıklamada "AI'nın sınırını ilerletme konusunda öncü" olduğunu ilan ediyor. AlphaFold adlı AI programı ile önde gelen İngiltere merkezli AI firması DeepMind'in sahibi olan Google, yeni ilaçların keşfini süper hızlandırma potansiyeline sahip. Analist Carolina Milanesi, "AI konusunda gemiyi kaçırdıkları" tartışmasına hemen katılmamamız gerektiğini düşünüyor. "Fırsat, tüketiciler ve işletmelerde AI'da onlara ait" diyor.
Hargreaves Lansdown'daki yatırımcının para ve piyasalar başkanı Susannah Streeter da aynı fikirde: "Alphabet, Google Cloud işiyle AI devriminin merkezinde olmak için konumlandırılıyor, büyük ve küçük işletmelerin altyapısını ve depolamasını güncellemeleri ve devasa generatif AI iş yüklerini işlemeye hazır hale getirmeleri için büyük talep var."
Analistlerin Google AI ile İlgili Yorumları
Yatırımcı Hargreaves Lansdown'un para ve piyasalar başkanı Susannah Streeter, Google'ın başarılı bulut işindeki AI silahının yatıyor olabileceğini söylüyor. Bulut şirketleri, çoğu şirketin kendi başına sahip olması veya barındırması lojistik olarak zor olan büyük bilgisayar ağlarına ve işlem gücüne erişim sağlarlar.
"Alphabet, Google Cloud işiyle AI devriminin merkezinde olmak için konumlandırıyor, büyük ve küçük işletmelerden gelen talep, altyapıyı ve depolamayı güncelleyerek, büyük generatif AI iş yüklerini işlemeye hazır hale getiriyor," diyor. "Hala Amazon Web Services ve Microsoft Azure'ın arkasında üç büyük bulut sağlayıcısı arasında en küçüğü olabilir ancak hala etkili bir şekilde kullanılıyor."
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...