Google Analytics, arama motoru optimizasyonu (SEO) ve pazarlama amaçları için istatistikler ve temel analitik araçlar sağlayan bir web analizi hizmetidir. Hizmet, Google Marketing Platform'un bir parçasıdır ve Google hesabı olan herkes tarafından ücretsiz olarak kullanılabilir.
Google Analytics nedir?
Google Analytics, web sitesi performansını izlemek ve ziyaretçi bilgileri toplamak için kullanılır. Kuruluşların en iyi kullanıcı trafiği kaynaklarını belirlemesine, pazarlama etkinliklerinin ve kampanyalarının başarısını ölçmesine, hedef tamamlamalarını (satın almalar, sepetlere ürün ekleme gibi) izlemesine, kullanıcı etkileşimindeki kalıpları ve eğilimleri keşfetmesine ve demografik bilgiler gibi diğer ziyaretçi bilgilerini elde etmesine yardımcı olabilir. Küçük ve orta ölçekli perakende web siteleri, pazarlama kampanyalarını iyileştirmek, web sitesi trafiğini artırmak ve ziyaretçileri daha iyi elde tutmak için kullanılabilecek çeşitli müşteri davranışı analizlerini elde etmek ve analiz etmek için genellikle Google Analytics'i kullanır.
İlginizi Çekebilir: Google, Android İşletim Sistemindeki Reklam İzleyiciler Konusunda Yeni Bir Süreç Başlattı
Google Analytics Nasıl Çalışır?
Google Analytics, sayfa etiketlerini kullanarak her web sitesi ziyaretçisinden kullanıcı verilerini alır. Her sayfanın koduna bir JavaScript sayfa etiketi eklenir. Bu etiket, her ziyaretçinin web tarayıcısında çalışır, verileri toplar ve Google'ın veri toplama sunucularından birine gönderir. Google Analytics daha sonra kullanıcı sayısı, hemen çıkma oranları, ortalama oturum süreleri, kanala göre oturumlar, sayfa görüntülemeleri, hedef tamamlamaları ve daha fazlası gibi verileri izlemek ve görselleştirmek için özelleştirilebilir raporlar oluşturabilir.
Sayfa etiketi, ziyaretçi bilgilerini toplamak için bir web hatası veya web işaretçisi işlevi görür. Ancak, tanımlama bilgilerine dayandığı için sistem, bunları devre dışı bırakan kullanıcılar için veri toplayamaz.
Google Analytics, kullanıcıların, ziyaretçilerin web siteleriyle nasıl etkileşim kurduğuna ilişkin eğilimleri ve kalıpları belirlemesine yardımcı olabilecek özellikler içerir. Özellikler, veri toplama, analiz etme, izleme, görselleştirme, raporlama ve diğer uygulamalarla entegrasyon sağlar. Bu özellikler şunları içerir:
Google Analytics kontrol panelinde, kullanıcılar birden çok web sitesi için profil kaydedebilir ve varsayılan kategoriler için ayrıntıları görebilir veya her site için görüntülenecek özel metrikler seçebilir. İzleme için mevcut kategoriler, içeriğe genel bakış, anahtar kelimeler, yönlendiren siteler, ziyaretçilere genel bakış, harita yerleşimi ve trafik kaynaklarına genel bakışı içerir.
Pano, Google Analytics sitesinde görüntülenebilir ve diğer sitelere yerleştirmek için bir widget veya bir eklenti aracılığıyla kullanılabilir. Özelleştirilmiş Google Analytics gösterge tabloları, bağımsız satıcılardan da temin edilebilir.
İlginizi Çekebilir: Google Haber Girişimi İnovasyon Yarışması Habercilik Alanında Yenilikçi Projeleri Arıyor
Önemli Metrikler
Metrik, nicel bir ölçüm standardıdır. Google Analytics, kullanıcıların web sitelerinin nasıl performans gösterdiğini ölçmek için 200'e kadar farklı ölçümü izlemesini sağlar. Bazı metrikler belirli işletmeler için diğerlerinden daha değerli olsa da bunlar en popüler metriklerden bazılarıdır:
İlginizi Çekebilir: 2021’e Damga Vuran Google Arama Trendleri
Faydalar ve Sınırlamalar
Google Analytics'in belirgin avantajları ve sınırlamaları vardır. Artıları genellikle platformun güçlü, ücretsiz ve kullanıcı dostu olmasıyla ilgilidir. Google Analytics ayrıca aşağıdaki avantajları sağlar.
Hizmet ücretsiz, kullanımı kolay ve yeni başlayanlar için uygundur. Bunun yanı sıra, Google Analytics, çeşitli metrikler ve özelleştirilebilir boyutlar sunar. Bu platform kullanılarak birçok farklı türde yararlı bilgi elde edilebilir. Google Analytics ayrıca veri görselleştirme, izleme, raporlama, tahmine dayalı analiz vb. gibi birçok başka araç içerir.
İlginizi Çekebilir: Google Chrome Windows 10 için Windows 11 Esintisi Getiriyor: Nasıl Erişilir?
Kullanıcı Edinme Verileri ve Kullanıcı Davranışı Verileri
Google Analytics, işletmelere pazarlama amacıyla birden çok veri türü sağlayabilir.
Kullanıcı edinme verileri, müşterilerin web sitesine nasıl ulaştığına dair bilgi sağlar. Müşteriler, ücretli arama motoru sonuçları, ücretsiz arama motoru sonuçları, sosyal medya bağlantıları veya yalnızca URL'yi yazma gibi çeşitli kanallardan gelebilir. Kullanıcı edinme verilerini anlamak, web sitesi trafiğini en üst düzeye çıkarmak için çok önemlidir.
Kullanıcı davranışı verileri, müşterilerin web sitesinde ne yaptığını ve siteyle nasıl etkileşim kurduklarını gösterir. Bu, her sayfada ne kadar zaman harcadıklarını, kaç sayfayı ziyaret ettiklerini ve video ve grafiklerle etkileşime girip girmediklerini içerir. Bu veriler, ziyaretçileri aradıkları içeriğe daha iyi bağlayan ve daha etkili bir kullanıcı deneyimi sağlayan web düzenleri oluşturmak için kullanılabilir. Kullanıcı davranışı verilerine göre optimize edilmiş kullanıcı deneyimlerinin satış ve dönüşüm yaratma olasılığı daha yüksektir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...