ABD'li teknoloji devi Google, Avrupa'da çok büyük bir davayla karşı karşıya kaldı. Açılan davanın gerekçesi ise rekabet ortamının bozulması ve AB'nin anti tröst yasaları. Firma, fiyat karşılaştırma hizmeti sunan PriceRunner tarafından, rekabeti bozduğu gerekçesiyle dava edildi. Firma Google'dan, 2,1 Milyar Euroluk dev bir tazminat talep ediyor. PriceRunner ayrıca, dava fon sağlayıcısı Nivalion firması tarafından da dava ile ilgili desteklendiğini söylüyor.
Davanın ana iddiası ise, firmanın Google Shopping ile 2017 Avrupa Avrupa Komisyonu antitröst yaptırım kararını ihlal ettiği üzerine dayanıyor.
Avrupa Birliği, daha önce Google'ı bu konuda uyarmış ve firmayı rekor kıran bir miktar ödemekle cezalandırmıştı. Birliğin rekabet departmanı, Google'ın, kendi arama motoru üzerinde kendi fiyat karşılaştırma platformunu öne çıkardığını ve sektör üzerindeki rakiplerinin arama sonuçlarını ise bilinçli olarak alt sıralarda gösterdiğini fark etmiş ve firmadan bu tutumunu değiştirmesini istemişti.
Yapılan istemin hemen ardından, Google, kendi arama motoru üzerinde birtakım değişiklikler yaptı. Fakat rakipler, firmanın adaletsizliği gidermediğini ve eşit muamele yapılması şartına uymadığını iddia ederek itiraz etmeye devam ettiler. Ayrıca geçtiğimiz yıl Sky News tarafından yapılan bir haber, firmanın anti tekel yasalarını ilginç bir şekilde delmeye çalıştığını da göstermişti.
Yapılan habere göre Google, reklam ajanslarına sahte fiyat karşılaştırma platformları kurmaları adına teşvikler sunuyor ve kurulan platformlara da kendi müşterilerinin ürünlerini yerleştiriyordu. Sky News tarafından hazırlanan bu haber, rakip firmaların şikayetlerini daha da artırdı.
2020 Yılında ise Google, Google Shopping kısmında ana bir değişiklik yaptığını duyurdu. İddia edilene göre, artık Google Shopping kısmında listelenmek için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmeyecekti. Fakat bu sekmede öne çıkarılmak istiyorsanız, yine de bir miktar ödeme yapmanız gerekiyordu.
PriceRunner: "Avrupalı Tüketiciler Pahalıya Alışveriş Yapıyor"
Google'ı dava etmiş olan PriceRunner, firmanın ürün arama konusunda rekabet yasasını hala ihlal etmeye devam ettiğini ve rakiplerinin işlerine zarar veren bu tutumu için firmadan tarihi bir tazminat talep ettiklerini söylüyor. Ayrıca PriceRunner, Google'ın bu özelliğiyle tekelleştiğini ve tekelleştiği için de ürün fiyatlarını yükselttiğini öne sürüyor.
PriceRunner, konuyla ilgili olarak, bir muhasebe şirketi olan Grant Thornton'un verilerine işaret ediyor. Muhasebe şirketinin yaptığı araştırmalara göre, Google Shopping kısmında listelenen bir ürünün fiyatı, popüler kategorilerde rakiplere göre yüzde 16 ila yüzde 32 arasında daha pahalı. Rapora göre bu oran, diğer kategorilerde ise yüzde 12 ila yüzde 14 arasında değişiyor.
PriceRunner, Google'ın bu politikası yüzünden, Avrupalı tüketicilerin aldıkları ürünlere yılda milyarlarca dolar daha fazla para ödediğini tahmin ediyor.
TechCrunch'a konuşan PriceRunner CEO'su Mikael Lindahl, Google'ın Alışveriş kısmında en alakalı sonuçları göstermediğini, gösterdiğinde ise bunu çok pahalı fiyatlarla yaptığını söyledi. Mikael Lindahl konu hakkında yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
Ayrıca Google, şu anda Birleşik Krallık da dahil olmak üzere Avrupa Bölgesindeki arama motoru sektörünün %90'ını elinde bulunduruyor. Bu yüzden bu firmaların farklı bir arama motorunda listelenerek Google'la farklı bir şekilde rekabet edebilme şansları yok. Bu yüzden Google, kendi algoritmasında belirgin bir değişiklik yaptığında, diğer fiyat karşılaştırma firmaları bundan büyük zarar görüyor veya tamamen devre dışı kalıyorlar.
Ayrıca fiyat karşılaştırma platformları, yakın bir zamanda dava açma konusunda kendilerini çok daha güvende hissetmelerini sağlayacak bir olaya tanıklık ettiler. Avrupa Komisyonunun Google Shopping aleyhindeki 2017 kararı, AB Genel Mahkemesi tarafından geçen yıl onaylandı. Google'ın davaya yaptığı itirazlar ise büyük ölçüde reddedildi.
Google Kendini Savundu
Google ise, bütün bu suçlamalara karşı kendini savundu. Konu hakkında bir açıklama yapması beklenen teknoloji devi, TechCrunch'a gönderdiği bir metin ile savunmasını yaptı. Google, sistemlerini güncellediklerini ve sistemlerinde bir hata bulunmadığını, sistemlerinin yüzlerce firmanın büyümesine yardımcı olduğunu ve insanlara istihdam kapısı açtığını, davacı olan PriceRunner'ın ise Google alışveriş reklamları kullanmamayı tercih ettiğini söyledi.
Google'ın yapmış olduğu açıklamasında ise şu ifadeler yer aldı:
Yine TechCrunch'a konuşan bir AB Komisyonu sözcüsü ise, çözümlerin etkinliğini değerlendirmek amacıyla piyasayı dikkatle izlemeye devam ettiklerini söyledi. Sözcü ayrıca, rekabete aykırı davranışlardan etkilenen herhangi bir kişi veya şirketin, tazminat talep etmek için bir AB üye devletinin mahkemesinde de dava açabileceğini kaydetti.
Rekor tazminat istenen davanın sonucunun ne olacağı ise bütün iş çevreleri tarafından merak ve ilgiyle takip ediliyor.
Bu tarz diğer haberlerimize buradan ulaşabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...