Eskiden Google'da çalışmış olan üç çalışan, "Kötü olma" mottosuna aykırı hareket ettiği gerekçesiyle Google'a dava açıyor. Google tarafından kullanılan "Kötü olma" mottosu aslında bir iş yönergesinden çok bir felsefi önerge. Fakat şirkette bir dönem çalışmış olan üç mühendis, firmayı bu yönergeye uymamak ile suçlayarak dava ediyor.
Eski Google mühendisleri olan Paul Duke, Rebecca Rivers ve Sophie Waldman, şirketin davranış kurallarının "kötü olma" bölümünü ihlal ettiği iddiasıyla Google'a dava açtıklarını duyurdular.
Eski mühendisler Google'ı, tartışmalı projelere karşı işçi muhalefetini örgütledikleri için onları kovmakla itham ediyor. Mühendisler, Google'ın dediklerini uygulayarak, "Kötü olmadıklarını" ve kötüyü işaret ettiklerini ve bu yüzden işlerini kaybettiklerini iddia ediyor.
[caption id="attachment_27322" align="alignnone" width="980"] Google Çalışanları Motto Üzerinden Şirketi Dava Etti[/caption]
"Kötü Olma"
[caption id="attachment_27323" align="alignnone" width="728"]
Google ana binasında asılı olan ünlü motto "Don't be evil"[/caption]
Eski Google çalışanları olan Paul Duke, Rebecca Rivers ve Sophie Waldman, ünlü "Kötü Olma" yönergesine uymadığı gerekçesiyle Google'ı dava etti. Mühendisler, firmanın kendilerini "kötülüğü işaret ederek" çalışanları organize ettikleri için kovduğunu iddia etti.
Davanın ana maddesi "Kötü Olma" sloganı olduğu için dava hukuk açısından biraz karmaşık görünüyor. Böyle bir davanın açılması sonucunda pek çok insanın aklına "Peki kötüyü ne belirler?" sorusu geliyor.
Ancak davacı tarafın avukatı olan Laurie Burgess, "Kötü Olma" ifadesinin mesajının oldukça açık olduğunu ve uygulanabilmek için bir yardıma ihtiyaç bulunmadığını söyledi. Ayrıca Burgess, bu ifadenin şirketin kaynak kodlarında yer aldığını, bağlayıcı durumda olduğunu ve bu yüzden bir anlamı olduğunu savundu.
Google'dan konu hakkında yorum istendiğinde ise şirket, işten çıkarma için çalışanların iddia ettiği gibi bir sebep bulunmadığını, çalışanların gizli verileri elde ederek veya paylaşarak şirketin veri güvenliği politikalarını ihlal ettiklerini ve bu yüzden işten çıkarıldıklarını söyledi.
İşçiler ise bu durumun bir "kılıfına uydurma" olduğunu iddia ediyorlar.
Bu dava sonucunda Google'ın büyük bir ceza alması beklenmese de, şirketin iç yapısında bazı düzenlemelere yol açabileceği açısından dava, oldukça önemli görünüyor. Belki de Google bu davadan sonra işten çıkarma süreçlerinde biraz daha dikkatli olacak ya da şirket içi etik kurallarında ayrı bir düzenlemeye gidecektir.
Bu tarz diğer haberlerimize
buradan ulaşabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...