Google, varsayılan arama motoru olmak için ne kadar ödedi? Google araması, arama motorlarının temeli haline geldi. Ancak Google aynı zamanda böyle kalabilmek için de büyük yatırımlar yapıyor. Google, arama motorunun cep telefonları ve web tarayıcılarında varsayılan seçenek olarak kalmasını sağlamak için 2021'de 26,3 milyar dolar gibi muazzam bir harcama yaptı. Belge, ABD hükümeti ve çeşitli eyaletler tarafından teknoloji devine karşı devam eden antitröst davasının bir parçasıydı.
CNBC raporuna göre belge, Google'ın Apple gibi ortaklarına, arama motorunu cihazlarında tercih edilen seçenek olarak tutmaları için ne kadar ödediğini gösteriyor. ABD Adalet Bakanlığı ve bir grup eyalet avukatı Google'ı, rakiplerinin Apple'ın Safari web tarayıcısı gibi önemli dağıtım kanallarına erişimini engellemek için nüfuzunu kullanarak genel aramadaki pazar gücünü kötüye kullanmakla suçladı.
26,3 milyar dolarlık tutarda herhangi bir ortağa yapılan ödemeler belirtilmedi. Ancak Apple muhtemelen en büyük yararlanıcı oldu. Bir araştırma firması olan Bernstein, Google'ın, Apple cihazlarındaki varsayılan yerleşim için bu yıl Apple'a 19 milyar dolara kadar ödeme yapabileceğini tahmin etti. Detaylar haberimizde.
İlginizi Çekebilir: Google Pixel Üretimini Hindistan’a Taşıyor: Hindistan’da Pixel 8 Üretimi Başlıyor
Google,Kullanıcıların Varsayılan Arama Motorlarını Birkaç Tıklamayla Kolayca Değiştirebileceklerini Söyleyerek Kendisini Savundu
Google,varsayılan arama motoru olmak için, 26,3 milyar dolar gibi bir harcamayı 2021'de yaptı!
Adalet Bakanlığı'nın (DOJ) şikayeti, Google'ın Apple, LG, Motorola ve Samsung gibi önde gelen cihaz üreticileri ile AT&T, T-Mobile ve Verizon gibi ABD'nin önde gelen kablosuz operatörlerini kapsayan distribütörlere yıllık olarak önemli meblağlar tahsis ettiğini iddia ediyor. Bu fonlar için belirtelim. Google'ın genel arama motorunu varsayılan seçenek olarak belirlemek ve birçok durumda Google'ın ortaklarının rakipleriyle etkileşim kurmasını kısıtlamak için kullanılır.
Google için belirtelim. Kullanıcıların varsayılan arama motorlarını birkaç tıklamayla kolayca değiştirebileceklerini söyleyerek kendisini savundu. Ayrıca mahkeme belgesinde, Google'ın arama işinin geliri ve maliyetleri de "Google Arama+ Marjları" olarak etiketlendi. Belgede, arama bölümünün 2021'de 146 milyar dolardan fazla kazandığı, trafik edinim maliyetlerinin (TAC) ise 26 milyar dolardan fazla olduğu belirtildi.
Ayrıca belgede, Google'ın arama bölümünün yaklaşık 47 milyar dolar gelir elde ettiği ve yaklaşık 7,1 milyar dolar TAC ödediği 2014 yılına ait geçmiş veriler de sunuluyor. Bu, 2014 ile 2021 arasında Arama+ gelirinin neredeyse üç kat arttığı, TAC'nin ise neredeyse dört kat arttığı anlamına geliyor.
Google, genel TAC'sini kazanç raporlarında bildirir. Yine de bu rakam, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na sunduğu 10-K dosyasına göre, ağ ortaklarına web sitelerinde reklam göstermeleri karşılığında yapılan ödemeleri de içeriyor.
Genel TAC rakamının diğer kısmı, 10-K'ya göre "arama erişim noktalarımızı ve hizmetlerimizi kullanıma sunan dağıtım ortaklarına" yaptığı ödemelerden oluşuyor. Google, "dağıtım ortaklarının tarayıcı sağlayıcıları, mobil operatörleri, orijinal ekipman üreticilerini ve yazılım geliştiricilerini içerdiğini" belirtiyor. Bu, TAC'nin mahkeme belgesinde gösterilen ve yalnızca Arama+ gelirinden söz eden kısmıdır.
Girişimin bir temsilcisinin yaptığı açıklamaya göre Google için belirtelim. Yapay zeka şirketi Anthropic'e maksimum 2 milyar dolar yatırım yapma taahhüdünde bulundu.
Google'ın halihazırda Anthropic'te mevcut bir yatırımcı olduğunu belirtmekte fayda var. Bu yeni fon enjeksiyonu, özellikle Microsoft'un ChatGPT'nin yaratıcısının arkasındaki kuruluş olan OpenAI'ye verdiği önemli destek ışığında, Google'ın rekabetçi konumunu geliştirmeye yönelik yoğun çabasını yansıtıyor. Bu artan yatırım için belirtelim. Büyük teknoloji şirketlerinin yapay zekayı çeşitli uygulamalarına entegre etmek için yarıştığı daha geniş eğilimin bir parçası.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...