Güney Kore'de gizlilik yasasını ihlal eden Google ve Meta, ülke yetkililerince 71,8 milyon dolar değerinde mega para cezasına çarptırıldı. Konuyla ilgili çarşamba günü Güney Koreli yetkililer bir açıklamada bulundu. Yetkililerin ifadesine göre Güney Kore'nin ülkenin gizlilik yasasını ihlal ettiklerini tespit edildi. Bu andan sonra Google ve Meta'yı 71,8 milyon dolar para cezasına çarptırıldı. Güney Kore’nin para birimi ile 100 milyar KRW olan ceza, mega ceza olarak kayıtlara geçti.
Polis de konuya ilişkin açıklamada bulunarak Google ve Meta'nın web sitelerini ziyaret eden kullanıcılardan bilgi toplama sürecinde meşru izin almadıklarını belirtti. Ayrıca diğer web sitelerini ve ayrıca özelleştirilmiş reklamlar için uygulamaları kullanan kullanıcılar için de müsaade alınmadı.
Ülke yetkilileri haberin ayrıntılarını paylaşmak için bir basın bülteni düzenledi. Burada Google’ın hizmetine kaydolduklarında diğer şirketlerin davranış bilgilerinin toplandığı ve kullanıldığı konusunda kullanıcıları açıkça bilgilendirmediğini ifade ediyor. Özellikle Google varsayılan seçeneği "kabul et" olarak ayarlarken, ayar ekranı aracılığıyla sunulan diğer seçenekleri de gizliyor.
Öte yandan Meta da Kişisel Bilgi Koruma Komisyonu'ndaki (PIPC) bir sözcüye göre, şirket, kullanıcılar kaydolduğunda kişiselleştirilmiş reklamlar için davranış bilgilerini toplayıp kullanıyor. Aynı zamanda, tüketicilerin bilmesi gereken yasal olarak gerekli ayrıntıları belirtmiyor ve kullanıcıların onayını almıyor.
İlginizi Çekebilir: WhatsApp Gizlilik İhlali Nedeniyle 225 Milyon Euro Cezaya Çarptırıldı
Güney Kore'den Google ve Meta'ya Mega Ceza
Durumun tespit edilip ortaya çıkarılmasının ardından ülkenin Kişisel Bilgi Koruma Komisyonu (PIPC), şirketlere ihlalleri düzeltmelerini talep etti. Aynı zamanda Google'a 50 milyon dolar ve Meta'ya da 22 milyon dolar para cezası verdi. Watchdog'a göre bu, Güney Kore'de kişisel bilgi koruma yasalarını ihlal etmenin en büyük cezası. Hatta bu mega ceza, ülkenin çevrimiçi özelleştirilmiş reklam platformlarında davranışsal bilgilerin toplanması ve kullanılmasıyla ilgili ilk yaptırımı.
Diğer taraftan bir Meta sözcüsü TechCrunch'a PIPC'nin kararına saygı duyduklarını dile getiriyor. Ancak yerel düzenlemelerin gerektirdiği süreçleri karşılayan yasal olarak uyumlu bir şekilde müşterileri ile çalıştıklarından da emin olduklarını söylüyor. Bu nedenle, komisyonun kararına katılmadıklarını belirten Meta sözcüsü mahkemeden karar istemek de dahil olmak üzere tüm seçeneklere açık olacaklarını ifade ediyor.
Aynı şekilde Google'dan bir sözcü, PIPC'nin bulgularına katılmadıklarını ifade eden bir açıklamada bulundu. Ülke yetkililerinin yazılı kararı kendileri ile paylaştıktan sonra gözden geçireceklerini söyledi. Google, mümkün olan en yararlı ürünleri sağlarken kullanıcılara kontrol ve şeffaflık sağlayan sürekli güncellemeler yapma taahhüdünü her zaman gösterdiklerini söylüyor. Diğer yandan Güney Koreli kullanıcıların gizliliğini korumak için PIPC ile ilişki kurmaya da kararlı olduklarını dile getiriyorlar.
Aslına bakılırsa bu Google ve Meta için ilk vukuat değil. Keza son yıllarda veri koruma düzenlemelerine uymadıkları için Google ve Meta daha önce de para cezası almıştı. Örneğin, 2019 yılında Fransız veri koruma gözlemcisi CNIL, şeffaflık ve rıza ihlalleri nedeniyle 57 milyon dolarlık ilk Genel Veri Koruma Yönetmeliği cezasını yayınladı. Facebook'un sahibi olduğu WhatsApp, geçen yıl GDPR'nin şeffaflık ilkesini ihlal ettiği için 267 milyon dolar para cezasına çarptırılmıştı. Almanya Federal Kartel Ofisi ayrıca Meta'nın üçüncü taraf web sitelerinden kullanıcılar hakkında izinleri olmadan veri toplamasına bir sınırlama getirerek önlem almaya çalıştı.
Kişisel verilerin her geçen gün çok daha önemli hale gelmesi ve daha korunaklı bir sistem ile güvence altına alınması gerekirken işler tam tersi yönde ilerliyor. Her ne kadar Google ve Meta bu konuda şeffaf olduklarını dile getirmeye devam etseler de zaman zaman ciddi maddi yaptırımlar ile karşı karşıya kalmaya devam ediyorlar.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...