Verilerin kötüye kullanılmasından dolayı şirketlerin çalışanlarını işten çıkarması yeni bir uygulama değil. Yakın zamanda yayınlanan bir rapora göre Google, veri ve araçlarına erişimi kötüye kullandığı gerekçesiyle 2018'den 2020'ye kadar pek çok çalışanını işten çıkardı.
İçinde yaşadığımız dijital çağ, insan hayatı için pek çok kolaylık sağlıyor. Bununla birlikte dijitalleşme önemli sorunları da gündeme getirdi. Bunlardan birisi de kuşkusuz gizlilik meselesi.
Söz konusu veriler Google kullanıcılarına veya çalışanlara aitti. Şirket çalışanlarının verileri sızdırmaya, çalmaya ya da kötü kullanmaya teşebbüs ettiğine dair şirketin elinde kesin rakam ve veriler mevcut. Google verilerin kötüye kullanımının yaygın olarak görüldüğü tek şirket değil. Facebook ve Snapchat gibi şirketlerin personelleri de zaman zaman casusluk yapmakla suçlandı.
36 Çalışan İşten Çıkarıldı
[caption id="attachment_16166" align="alignnone" width="849"]
Londra'da bulunan Google Şirketi[/caption]
Bir internet sitesinde yayınlanan belgede teknoloji devi, sadece 2020 yılında güvenlikten kaynaklı sorunlar nedeniyle 36 kişiyi kovduğu belirtiliyor. Bu iddiaların %86'sı gizli bilgilerin yanlış kullanımını içeriyor. %10'luk diğer kesim ise kullanıcı verilerine ulaşmak, kullanıcı ya da çalışan verilerini değiştirmek ve silmek ve şirket politikalarına aykırı hareket etmekle suçlandı.
Google sözcüsü, konu hakkında şu ifadeleri kullandı: "
Kullanıcı bilgisi hususunda, şirket olarak çalışanlarımızın verilere erişimini bir dizi güvenlik önlemi aracılığıyla kısıtlıyoruz. Bu kısıtlamalara, verilere erişim için gerekçe talep edilmesi, hassas verilere erişim izni öncesi kapsamlı inceleme, erişimdeki anormal durumları ve ihlâlleri gözlemlemek de dâhil".
Google gizlilik konusunda yaşadığı sorunlar karşısında, verileri kötüye kullanan çalışanların işlerine son vererek önlem alma yolunu seçti.
CEO Sundar Pichai her ne kadar, şirket deneyimlerini daha iyi hâle getirmek üzere verileri kullandıklarını ifade etse de durum hâlâ riskli. Mesela, toplanan verilerin kimin elinde olduğu ve o verilerin nerede, nasıl kullanılacağı konusunda bilgi sahibi değiliz.
Verilerin toplanması ve kullanımı konusu günümüzün en önemli sis perdelerinden biri. Dijital ortam ve internet ortamını güvenli buluyor musunuz? Düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın!
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...