Google'ın metin açıklamalarını müziğe dönüştürebilen yeni bir deneysel AI aracı olan MusicLM piyasaya sürüldü. Web, Android veya iOS'taki AI Test Kitchen uygulamasında bulunan MusicLM, kullanıcıların "bir akşam yemeği partisi için duygulu caz" veya "hipnotik bir endüstriyel tekno sesi oluşturma" gibi bir komut istemi yazmasına ve aracın birkaç versiyon oluşturmasına olanak tanıyor.
Kullanıcılar, MusicLM tarafından oluşturulan kreasyonlarını geliştirirken "elektronik" veya "klasik" gibi enstrümanların yanı sıra hedefledikleri "titreşim, ruh hali veya duygu"yu belirleyebilir.
Google, MusicLM'yi Ocak ayında akademik bir makalede önizlediğinde, onu yayınlamak için "hemen bir planı olmadığını" belirtti. Makalenin ortak yazarları, eğitim verilerinden telif hakkıyla korunan materyali oluşturulan şarkılara dahil etme eğilimi de dahil olmak üzere MusicLM gibi bir sistemin ortaya çıkardığı birçok etik zorluğa dikkat çekti. Detaylar haberimizde.
İlginizi Çekebilir: Google I/O 2023 Etkinliğinin En Yenilikçi Ürünleri!
İşte Detaylar!
Ancak aradan geçen aylarda Google, "teknolojinin yaratıcı süreci nasıl güçlendirebileceğini görmek" için müzisyenlerle çalıştığını ve atölye çalışmaları düzenlediğini söylüyor. AI Test Kitchen'daki MusicLM sürümü, belirli sanatçılar veya vokallerle müzik üretmiyor.
Her halükarda, üretken müzik etrafındaki daha geniş zorlukların kolayca üstesinden gelinmesi pek olası görünmüyor.
2020'de Jay-Z'nin plak şirketi, Billy Joel'in "We Didn't Start the Fire" gibi şarkıların Jay-Z cover'larını oluşturmak için AI kullandığı için bir YouTube kanalı olan Vocal Synthesis'e telif hakkı ihtarı verdi. YouTube, videoları ilk başta kaldırdıktan sonra, yayından kaldırma isteklerinin "eksik" olduğunu fark ederek videoları eski durumuna getirdi.
Ancak derin sahte müzik hala belirsiz yasal zeminde duruyor.
Giderek artan bir şekilde, otantik olarak aktarılabilecek veya en azından yeterince yakın olan tanıdık sesleri çağrıştırmak için üretken AI kullanan ev yapımı parçalar, viral hale geliyor. Müzik şirketleri, fikri mülkiyet endişelerini gerekçe gösteriyor. Onları akış ortaklarına işaret etmekte hızlı davrandılar. Ve genellikle Jay-Z davasının aksine galip geldiler. Spotify, Universal Music Group'tan gelen bir şikayetin ardından geçen ay Boomy girişiminden yapay zeka tarafından üretilen on binlerce şarkıyı kaldırdı.
Gerçekten de, AI benzeri MusicLM, makalede ima edildiği gibi benzer efektler üretmek için mevcut müzikten "öğreniyor." Bu, tüm sanatçıların rahat olmadığı bir gerçek.
Konuyla ilgili bir netlik olması uzun sürmeyebilir. Mahkemelerde yol alan birkaç davanın, çalışmaları yapay zeka sistemlerini kendi bilgileri veya rızaları olmadan eğitmek için kullanılan sanatçıların haklarıyla ilgili bir tanesi de dahil olmak üzere, müzik üreten yapay zeka ile ilgili olması muhtemel.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...