Google'ın ilk jeotermal enerji projesi faaliyete geçti! Google artık veri merkezlerinin büyük güç ihtiyaçlarını karşılamak için jeotermal enerji kullanıyor. Google, bir blog yazısında, Dünya'nın çekirdeğinden gelen ısıyı enerji olarak kullanan, türünün ilk örneği olan bir jeotermal projenin Nevada'da faaliyete geçtiğini duyurdu.Google'ın jeotermal projesi ile ilgili detaylar haberimizde.
İlginizi Çekebilir: Google Haritalar Güncellemesi: Toplu Taşıma Rotalarında ve Grup Seyahat Planlamada Yenilikler
Yüzde 100 Karbonsuz Enerji Bağımlılığı Hedefine Doğru Sadece Küçük Bir Adım
Teknoloji devi 2007'den bu yana karbon nötr durumda; bu, karbon denkleştirmeleri satın aldığı ancak hâlâ fosil yakıt kullandığı anlamına geliyor. Ancak Google'ın ufukta daha büyük hedefleri var. Şirket, 2030 yılına kadar her yerde, her zaman karbonsuz enerjiyle çalışmayı planlıyor. Google'ın bir yılda Massachusetts ile aynı miktarda enerji kullandığını (18 terawatt saat) ve çoğunlukla veri merkezlerine gittiğini düşünürsek bu zor bir iş. Girişimi 2030'a kadar 7/24 çağırıyorlar ve Google'ın Nevada jeotermal merkezlerine yaptığı yatırım da bu planın önemli bir parçası.
Google için belirtelim. Bu karbonsuz veri merkezini oluşturmak için Fervo ile ortaklık kurdu. Jeotermal enerji, hava koşullarına bağlı olmadığı için rüzgar veya güneş enerjisinden daha güvenilirdir. Fervo'nun benzersiz jeotermal enerji süreci, yerin 2.000 metre altındaki soğuk suyu buhara dönüştürüyor. Buhar bir türbini döndürerek Las Vegas'taki Google Cloud operasyonlarının yanı sıra Henderson ve Reno bölgelerindeki iki veri merkezine de güç sağlayan enerji üretiyor.
Google'ın yalnızca 6 yıl içinde karbonsuz olma taahhüdü, yaklaşmakta olan enerji krizinin önünden çıkma çabasıdır. ABD Enerji Bilgi İdaresi, küresel petrol arzının 2050 yılına kadar yeterli olacağını öngörüyor. Bundan sonra durum belirsiz ve petrol fiyatları da hızla artabilir. Küresel olarak veri merkezleri 2022'de küçük bir ülkeden daha fazla enerji (240 kilowatt saat) kullandı. Veri merkezleri de belirtelim ki, Google gibi şirketlerin enerji fiyatları nedeniyle kaybetmeyi göze alamayacağı devasa işletmelerdir.
Jeotermal enerji için ekleyelim. Yüzde 100 karbonsuz enerji bağımlılığı hedefine doğru sadece küçük bir adımdır. ABD Enerji Bakanlığı, jeotermal enerjinin 2050 yılına kadar Amerika'nın beklenen elektrik ihtiyacının yüzde 16'sını karşılayabileceğini tespit etti. Google, yalnızca 6 yıl içinde hedefine ulaşmayı umuyorsa, çok daha hızlı gelişmek için temiz enerjiye ihtiyaç duyacak. Ayrıca veri merkezlerine de güç sağlamak için karbon yakalama, nükleer ve hidrojen enerjisi araştırıyorlar.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...