Google, enerji talebinin hızla arttığı bir dönemde, Kairos Power ile nükleer mikro-reaktör kullanımı için bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşma, Google'ın veri merkezlerine 500 megavat karbonsuz elektrik sağlamayı hedefliyor. Bu güç, 2020'lerin sonuna kadar kullanılabilir hale gelmesi planlanıyor, ancak bu tarih oldukça iyimser.
Google, bu anlaşma ile Microsoft ve Amazon gibi büyük teknoloji şirketlerine katılarak, artan elektrik ihtiyacını karşılamak için nükleer enerjiye yöneldi. Microsoft, Eylül ayında kapatılan Three Mile Island reaktörünü yeniden faaliyete geçirmek için bir anlaşma yaparken, Amazon da Pennsylvania'da başka bir nükleer santrale doğrudan bağlanacak yeni bir veri merkezi inşa edeceğini duyurdu.
Eğer Kairos Power, 2030 hedefine ulaşırsa bu, nükleer enerji piyasasında yeni bir dönemin başlangıcı olacak. Ancak bu hedef, şirketin daha önce ABD Enerji Bakanlığı'na sunduğu "2030'ların başında ticari faaliyet" planına göre daha erken bir tarihe işaret ediyor. Aynı zamanda füzyon teknolojisi geliştiren diğer enerji şirketleri ile de bir yarış içinde olacak.
Kairos Power’ın Teknolojisi: Molten Tuz Soğutmalı Reaktörler
Kairos, geleneksel su soğutmalı reaktörlerin yerine, lityum florid ve berilyum florid gibi molten tuzları kullanarak reaktörlerini soğutmayı hedefliyor. Bu teknoloji, Nükleer Düzenleme Komisyonu tarafından 35 megavatlık bir gösteri reaktörü için onay almayı başardı. Ancak, ticari ölçekli küçük modüler reaktörler henüz tam olarak faaliyete geçmediği için, bu tür nükleer projelerin ekonomik başarısı hâlâ belirsiz.
Nükleer Enerjiye Karşı Toplumsal Bakış
Pew Araştırma Merkezi'nin verilerine göre, Amerikalıların %56’sı nükleer enerjiyi desteklerken, %44’ü karşı çıkıyor. Ancak, nükleer santral yerleri açıklandığında bu oran daha da artabilir. Bunun yanı sıra, toplumun büyük bir kısmı rüzgarve güneş enerjisi gibi bugünkü teknolojilerle daha düşük maliyetli olan seçenekleri daha fazla destekliyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...