Kurumlar için inovasyon ve girişimcilik desteği veren başarı girişim GOOINN, 2021 yılı için bu alanın ilgilileri için hazine değerinde bir rapor hazırladı. Son zamanlarca altın yıllarını yaşayan Türk girişimlerine yenilerini eklemek için inovasyon ve girişimcilik kavrama GOOINN referansında kısaca birlikte göz atalım.
İnovasyon Kavramını Anlamak
Bahsedeceğimiz bu iki kelimenin anlamına dair bir cümle kurmanızı istesem çoğumuz net ve bilgilendirici cümlelerini hemen söyleyebilir. Peki ya günümüze kadar gelişen inovasyon kavramı şu an ne durumda? GOOINN, raporunda ürün inovasyonu ve iş süreci inovasyonu olarak kavramı iki ayırıyor. Aktarılan bilgilere göre değişen iş hayatımız ve çalışma düzenimiz ile birlikte birçok alanda inovasyon biçiminin de ortaya çıktığını aktarıyor. Bu inovasyonlar; yıkıcı inovasyon, deneyim inovasyonu, uyarlama ivonasyonu ve imovasyon, iş modeli inovasyonu, pazarlama inovasyonu, yönetim inovasyonu, açık inovasyon, kapalı inovasyon ve kesişimci ivonasyon olarak iş hayatımının birçok alanında aktif rol oynuyor.
Paragraflara sığmayacak araştırmaların genel özetinin ardından inovasyon kavramını Türkiye'de incelememizin gerekli olduğu aşikar. Türk Girişimcilik ekosistemi nasıl şekillendi?
Türkiye'de İnovasyon
Türkiye, her geçen yıl girişimcilik ekosistemine yeni ve geleceği olan başarılar getirmeye istekli ve kararlı bir hedefte ilerliyor. Araştırmacılar başarılarının temelinde 2001 yılında temeli atılan 85'ten fazla Teknopark faaliyetlerinin hedeflerine şekil verdiğini iletiyor. Aynı zamanda yeni girişimcilere mali ve teknik gereksinimleri karşılayabilecekleri devlet teşvikleri de sağlanmakta. Tüm bunlarından yanı sıra Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yayınladığı 2020 raporunda üniversite-sanayi iş birliğine de ayrıca vurgu yapılıyor. Halihazırdaki inovasyon ekosistemini iyileştirmek için ülkemiz sıralanmış maddelere ayrıca önem vermektedir;
Girişimcilik Kavramı Bize Ne İfade Ediyor?
Girişimcilik kavramı bize net bir ifade ile "bir işe başlama" anlamı verse de modern zamanlarda girişimcilik kavramı bize tam olarak ne ifade ediyor? Türkiye'de girişimcilik alanına ne kadar ilgi duyuluyor? Tüm bu soruların cevabını kesinlikle 2020 ve 2021 yılının startup ekosistemini incelediğimizde bulacağız. 2020 senesinde yayınlanan rapora göre ülkemizdeki en yaygın girişim oyun alanında gerçekleşmiştir.
2021 yılında yaygınlaşan ve başarı gösteren girişimcilik alanları ise; e-commerce, fintech, deeptech, grocery ve delivery olarak raporlandı. Türk girişimcilik ekosisteminde ise bizi gururlandıran başlıklar şu şekilde;
Türk Girişim Ekosistemi 2021 İlk Çeyrek
İlk çeyrek raporlarına göre faal haldeki 61 girişim, melek yatırımcı ve VC'lerden yatırım sağlayarak 509 milyon dolar finans sağladı. Ülkemiz melek ve VC yatırımlarında Avrupa'da 10. sıraya yükseldi. Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da ise 2. sırada yerine aldı. Raporda bu bilgilere ek olarak 15 oyun girişimi 6,6 milyon dolar destek alarak rekor düzeyde finansman elde etti. Getir 428 milyon dolar yatırım alarak Türkiye'de en çok yatırım alan girişimlerden biri olmuş ve Unicorn unvanına sahip oldu. Dream Games ise en fazla yatırım alan oyun girişimi ünvanına sahip oldu. Gorillas Unicorn oldu.
2021 İkinci Çeyrek
63 girişim melek ve VC yatırımcıları aracılığıyla toplam 746 milyon dolar elde ederek ekosistem için yeni rekor kırıldı. Gaming sektörünün yükselişi devam etti.
2021 Üçüncü Çeyrek
68 anlaşma ile toplamda 90,7 milyon dolarlık yatırım elde edildi. Türk ekosisteminde girişim başarılarının hızlı bir şekilde iyileşme gösterdi.
Girişimlere Yön Veren Teknoloji Trendleri
İleri teknoloji inovasyonları girişimcilere yön veriyor. Günümüzde adını duymaktan geri kalmadığımız metaverse kavramı ile geleceğimiz şekilleniyor. Yıl boyunca girişimlere temel olan ve olmaya devam edecek teknolojiler; yapay zeka, IoT teknolojisi, büyük veri, blockchain, 5G Teknolojisi, 3D baskı, robotik teknoloji, genom düzenleme, nanoteknoloji, solar fotovoltaik paneller, sağlık pasaportu ve sosyal mesafe teknolojileri.
Dünyada Girişim Kavramı
En çok yatırım yapılan ülke Amerika olarak biliniyor. Bu bilginin yanı sıra Hindistan ve Çin başta olmak üzere Asya Pasifik bölgesinde yatırımları hareketlendiren girişimlerin yolunu açıyorlar. Hindistan'da bu zamana kadar 21 Unicorn ünvanına sahip olan girişim vardır. Orta Doğu ve Kuzey Afrika girişimlerinin büyük bir kısmının merkezi Birleşik Arap Emirlikleri olarak raporlanmıştır.
Hype Cycle Metodolojisi
Gartner girişiminden ortaya çıkan metodoloji;
Hype Cycle için önemli olan 5 aşama;
İnovasyon Tetikleyicisi (Innovation Trigger)
Potansiyel bir harekete geçme durumundan bahsedilmektedir. Ürün ve ticari uygulanabilirlik kanıtlanmamıştır. halka açık tanıtım ve lansmanlar yapılarak basın ve endüstrinin ilgi odağı olmak amaçlanır.
Beklentilerin Zirvesi (Peak of Inflated Expectations)
İnovasyon ile ilgili beklentiler oldukça yüksektir.
Hayal Kırıklığı (Trough of Disillusionment)
Zirveye ulaşmış olan hedefler sabırsızlığa neden olmaktadır ve bu durum asıl beklentinin önüne geçer. Finansal beklentilerin de umulduğu gibi olmaması beklentilerin azalmasına neden olacaktır.
Aydınlanma Eğimi (Slope of Enlightenment)
Bahsedilen bu aşamada ilk 3 maddenin daha çabuk aşan girişimciler rol oynayacak ve karşılanan engelleri aşmalarına aracılık edecekler. İnovasyonu çözümleyerek kendilerine fayda sağlamaya başlayacak.
Üretkenlik Platosu (Plateau of Productivity)
Gelinen bu aşama teknolojinin yaşam döngüsünün son aşaması olarak adlandırılır. Aktarılan ve kabul edilen teknoloji diğer kuruluşlar tarafından kabul görmeye başlar. Pazarda hızlıca yayılmaya devam eder.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...