Görme engelliler için geliştirilen, Braille Alfabesi veya Körler Alfabesi olarak adlandırılan yazım sisteminin mucidi Louis Braille kimdir? Günümüzde evrensel olarak kabul edilmiş bu alfabenin hikayesi nedir? İşte, Startup Teknoloji'den Mucitler Serisi'nin on üçüncü yazısı sizlerle!
Louis Braille Kimdir?
Louis Braille, 4 Ocak 1809 tarihinde Fransa’nın Coupvray kentinde doğdu. Babası koşum ve eyer takımları imalatında bulunurken annesi ev hanımıydı. Braille, üç yaşındayken bir kaza geçirerek sol gözünü kaybetti. Üç yıl sonra sempatetik oftalmiya onun sağ gözünü de kaybetmesine yol açtı. Böylece altı yaşındayken kör oldu.
Görme Engelliler İçin Özel Bir Eğitim Aldı
10 yaşına geldiğinde Paris’te yer alan
Ulusal Körler Enstitüsü’ne burslu bir şekilde girdi. Louis Braille, bu okula kabul edilen en genç kişiydi. Fakat okuldaki hayat şartları oldukça zordu. Öyle ki, öğrenciler ekmek ve su haricinde başka bir yiyecek neredeyse tüketemiyordu.
Braille, okulda org ve çello çalma konusundaki yeteneklerini giderek geliştirdi. Bir süre sonra müzik alanındaki becerileri öğretmenleri tarafından takdir edilmeye başlandı. Bu başarısı ona birçok şehirde, kiliselerde org çalma fırsatı yarattı.
Kabartmalı Harfler Yöntemiyle Okumayı Öğrendi
Gözleri görmediğinden, okuma ve yazma öğrenmek onun için bir hayalden ibaretti ama okulun kurucusu ve ilk müdürü Valentin Haüy sayesinde bu hayalini gerçekleştirdi. Haüy, bir çeşit kabartmalı harfler yöntemi icat etmişti. Bu harflerle Louis Braille okumayı öğrendi fakat bu tüm sorunları çözebilmek için yeterli değildi. Kabartmalı harflerle yazılmış kitaplar oldukça pahalıydı. Ayrıca harfleri kabartma yapmak için kurşun kullanılıyordu ve bu da kitabın çok ağır olmasına neden oluyordu.
Okulun kütüphanesinde, içerisinde birden fazla hikaye bulunan üç tane kabartmalı kitap vardı. Braille, okumayı öğrendikten kısa süre sonra bu kitapları bitirdi. Artık yeni şeyler okuyabilmek için farklı bir yöntem arıyordu.
Altı Noktadan Oluşan Bir Alfabe Geliştirdi
1821 yılında, eski Fransız Ordu Yüzbaşı’sı Charles Barbier ilginç bir yazım sistemi geliştirdi. Bu sistem, hiç ışık bulunmayan karanlık bir ortamda askeri şifrelerin kolayca çözülebilmesi için oluşturulmuştu. Fakat bu yazım sistemi de mükemmel değildi. Öncelikle on iki farklı noktadan oluşuyordu ve yeterince etkili olduğu söylenemezdi. Ayrıca öğrenilmesi oldukça zordu. Sonuç olarak Barbier’in sistemi ordu tarafından reddedildi.
Louis Braille, Charles Barbier’in yazım sistemini değiştirmeye karar verdi. Harfler için yeterli olduğunu düşünerek nokta sayısını altıya indirdi. Bu altı nokta iki ayrı sütunda üçerli olarak bulunuyordu. Farklı kombinasyonlar, harfleri ve noktalama işaretlerini oluşturuyordu.
Babasının, 15 yaşındayken ona verdiği kabartmalı ahşap zardan etkilenmişti. Yıllar öncesinin hediyesi, yeni bir alfabenin doğuşunu tetikledi.
Milyonlarca Görme Engellinin Hayatını Değiştirdi
Braille, icat ettiği alfabeyle dünya çapında görme engelli milyonlarca insanın hayata yeniden tutunmasını sağladı. Aynı sistemi yıllar içerisinde önce matematiğe sonra da müziğe uyarladı.
Kelimeler, Müzik ve Basit Şarkılar Metodu adlı dünyanın ilk görme engelliler kitabı 1829 yılında yayınlandı. Braille, yakın dostu Pirre Foucault’la beraber çalışarak bu yazım tarzını hızlandırabilmek için bir makine üretti.
Görme engelliler için alfabe icat eden Louis Braille, hayatının geri kalanında öğretmenlik yaptı. 1852 yılında tüberküloz nedeniyle Paris’te hayata veda etti.
İcadıyla başta kendisinin olmak üzere milyonlarca kişinin hayatına dokunan bu mucit hakkında sizin düşünceleriniz neler?
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...