Görme engelliler için geliştirdiği uygulaması BlindLook ile tanınan Sadriye Görece kimdir? Kendisi de görme engelli olan Görece, yaşamı boyunca hangi zorlukları atlatmıştır. İşte Görece’nin BlindLook serüveni hakkındaki detaylar…
Sadriye Görece Kimdir?
Sadriye Görece 1995 yılında, doğuştan görme engelli olarak Manisa’da doğdu. Çocukluğu doğduğu şehirde geçti. Bu yıllarda ailesi, arkadaşları ve öğretmenleri Görece ile her zaman çok yakından ilgilendi. Böylece Manisa’daki yılları onun için son derece konforlu oldu.
Ortaokulu tamamladıktan sonra Görece, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından önemli bir burs almaya hak kazandı. Bu burs sayesinde Görece lise eğitimi için 2009 yılında ABD’ye gitti. Görme engelli ve İngilizce bilmeyen bir genç olarak Manisa’dan ABD’ye giden Görece için konforlu alanından uzaklaşmak oldukça zor oldu. Çoğu zaman eğitimini yarıda bırakıp Türkiye’ye dönmeyi düşünüyordu. Yeni bir dil öğrenmeyi kolaylaştırabilmek ve alıştığı ortamdan uzaklaşabilmek için telefonunu ve bilgisayarını bozdu. Sonunda Sadriye Görece, ABD’deki hayatına öyle alıştı ki başkalarına bağımlı olarak yaşadığı Türkiye’deki hayatını artık istemiyordu.
2013 yılında liseden mezun olan Görece, üniversite eğitimini Boğaziçi Üniversitesi’nde almaya başladı. Lisans eğitimi sırasında kendini, onun gibi görme engelli olan insanların savunucusu olmaya adadı. Nitekim gelecekteki girişimi de bu alanda oldu. Görece’nin yolu Cihat Ersin Aydın ile kesiştiğinde,
BlindLook adlı uygulama ortaya çıktı.
Görme Engelliler İçin BlindLook’u Geliştirdi
Görece, bu girişimciliğe adım atmadan önce, BlindLook’un potansiyel müşteri sayısına odaklandı. Türkiye’de görme engellilerin sayısı 1 milyonu aşıyordu. 200 bin kişi ise hiç göremiyordu. Bu alanda böylesine geniş bir kitleye hitap eden başka hiçbir girişimcilik bulunmuyordu. Böylelikle görme engellilerin ihtiyaçlarını kolaylıkla giderebilmesi bir çözüm üretilmesi gerektiği ortadaydı.
Görece için 26 Şubat 2019 tarihinde BlindLook serüveni başladı. O, bu yolculuğa eşit ve engelsiz bir hayatın hayaliyle çıktı. İlk olarak restoran menülerini görme engelliler için engelsiz hale getirdi. İnsanlar, telefonlarına yükledikleri BlindLook uygulaması sayesinde, navigasyolarının yardımıyla bulundukları restoranı tespit ediyor, sonrasında da menüleri sesli olarak dinleyebiliyor. Üstelik BlindLook, görme engellilerin restoran seçiminden itibaren onlara yardımcı oluyor. BlindLook, restorana giden yolu, “Körcül Yol Tarifi” adıyla, yol üzerindeki merdiven ve kaldırım gibi bir görme engelli için önemli detaylara kadar tarif edebiliyor.
İş Ortaklarına Görme Engellilerin Dünyasını Anlattı
BlindLook’un yaygınlaşmasındaki en büyük sorun, daha önce bu konuda hiçbir fikri bulunmayan insanlara uygulamayı doğru şekilde tanıtmak oldu. Özellikle de görme engelli vatandaşlar için geliştirilen teknolojiler ve bunların kullanım alanlarının genişliği konusunda ikna edici olmak Görece için zorlayıcıydı. Fakat Sadriye Görece için görme engellilerin hayatına bir yenilik katabilmek çabalamaya değerdi.
İş ortaklarını ikna etmek için demografik bilgilerden yardım aldı. Onlara, görme engellilerin dünyasını ve önemini anlattı. BlindLook’un öncesinde, kimsenin düşünmediği bu kitlenin engelsiz bir yaşamı hak ettiğini savundu.
Nitekim Sadriye Görece, günümüzde bu amacını gerçekleştirdi. BlindLook, sayıları 1000’i aşan restoran ortağıyla, görme engellilerin sosyal yaşamda engelsiz bir şekilde olmasını sağladı. Görece bu amaçla, BlindLook’un yaygınlaşması için çalışmaya devam ediyor.
BlindLook ve Sadriye Görece'nin Aldığı Ödüller
Başarılı
kadın girişimciler arasında gösterebileceğimiz Sadriye Görece ve uygulaması BlindLook hakkında sizin düşünceleriniz neler?
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...