Japonya merkezli şirket Canon, 10 Ağustos 1937 yılında Ota, Tokyo’da Takeshi Mitarai, Sabura Uchido, Goro Yoshida ve Takeo Madea tarafından kuruldu. Kurulduğu sene “her eve bir kamera!” sloganıyla ünlendi. İlk hedefi 35 mm kamera üretmek olan marka, günümüze kadar uzanan süreçte görüntü teknolojisinde hatrı sayılır yeniliklerin mucidi olarak anılıyor.
[caption id="attachment_24903" align="alignnone" width="800"] Canon-fotograf-makinesi-www.startupteknoloji.com[/caption]
Canon, 84 yıllık tecrübesini sadece kamera üretmek ile şekillendirmemiş aynı zamanda birçok ürün de “Canon” etiketi altında piyasaya sürmeyi başarmıştır. Ürün çeşitliliği ile de yeni başarıları ismine dahil etmiştir.
Kuruluş Yılları
Şirketin kuruluşu resmi olarak 1937 yılı olsa da şirketin temelleri 1930 yıllarına dayanıyor. Kurucular, Canon şirketini kurmadan önce görev aldıkları optik laboratuvarında tecrübelenmiş ve optik hakkında birtakım çalışmalar yürüttü. Bu çalışmalarda geliştirilen ürünlerin patentini alarak geleceğe yatırım yapmayı planladılar. Çalışmaların ardından geliştirdikleri ürünleri piyasaya sürmek için girişimci ruhlarını harekete geçirdiler.
[caption id="attachment_24904" align="alignnone" width="473"]
Canon-logo-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Öncelikle markalarına yeni bir isim bulmayı amaçladılar. Şirketin ismi olan Canon, Budizm’de bağışlama tanrısı olan Kwanon adından geliyor. Aynı zamanda “Canon” kelimesinin İngilizce karşılığı “kural, standart” olduğu da biliniyor. Fotoğrafçılık alanında yeni kurallar yazan şirketin bu ismi seçmesi tesadüf değil.
Şirket, faaliyete başladığı yıllarda başlangıç olarak 35 mm ilk Focal Plane-Shutter kamerasını üretti. Canon’un bu üretimdeki başarısı gelecek yıllara referans niteliğindeydi. Daha sonra 1940 yılında ilk X-ray kamerası ile piyasaya hızlı bir giriş yaptı. 1947 senesinde ise şirket adını Canon Camera Corporation olarak değiştirdi ve global pazara açıldı.
Global Olarak Başarı
1955 yılında global olarak boy gösteren marka, her köklü marka gibi savaş yorgunluğunu hemen üstünden atamadı. Fakat bu dönemi hasarsız geçirdi çünkü savaş psikolojisinden çıkmaya çalışan Avrupa pazarı yeni bir “hobi” araştırması içindeydi. Fotoğraf makineleri bu meraklı kişilerin yeni uğraşısı haline geldi. Avrupa’da yeni tesisler açarak ithal ürünlere gelen vergilerden kurtulmayı başardı ve Canon için yeni bir başarılı öykü yazılmaya başlandı.
[caption id="attachment_24905" align="alignnone" width="600"]
Canon-ilk-hesap-makinesi
-www.startupteknoloji.com[/caption]
Canon, televizyon için yarar sağlayabilecek bir üretim yapmaya kararlıydı. 1958 yılında televizyon yayıncılığı için geliştirdiği yeni bir lensin tanıtımını yaptı. Fotoğrafçılık alanında elde ettiği başarılardan sonra yayıncılık alanında da iddialı olduğunu kanıtladı. Girdiği her işte başarılı olmaya alışan şirket, 1968 yılında “hesap makinesi” üretmeye başladı ve iddialı markalar ile rakip oldu. Geliştirdiği Canola 130 ile “Dünya’nın ilk 10 tuşlu hesap makinesi” unvanını kazandı. Böylelikle Canon Camera Corporation için yeni bir sayfa açıldı ve şirket adını Canon Inc. olarak değiştirdi.
Sektör Çeşitliliği ve Başarıları
Hesap makinesiyle elde ettiği başarı ardından bu yönde de çalışmalar yürüten şirket, 1970’lerin ortasından itibaren ofis kullanılabilen ve elektronik araçlara yöneldi. Teknolojinin ilerlemesi ile gelişen mürekkep püskürtme teknolojisi odak alan Canon, ürün çeşitliliği üzerinde çalıştı.
Geliştirdiği özel püskürtme teknolojisinde ısı enerjisini kullandı. Ardından ilk termal İnjet (Buble Jet) teknolojisini geliştirdi. Mürekkep içeren şırıngaları yazıcı üzerinde kullanan Canon, 1985 yılında piyasaya sürdüğü Buble Jet-80 ile farklı sektörde de devrim yaratmış oldu.
[caption id="attachment_24906" align="alignnone" width="681"]
Canon'un -Yazıcısi
www.startupteknoloji.com[/caption]
Kuruluş tarihinden itibaren Budizm’den parçalar barındıran şirket, 1988 yılında yine Budizm’den etkilenerek Kyosei adı verdikleri kurumsal felsefelerini halka tanıttı. Dilimizdeki karşılığı “ortak fayda için yaşamak ve çalışmak” olan bu felsefe şirketin kurumsal ilkelerinin bir bütünüydü. Şirket, ilkelerini kanıtlayan çalışmalarıyla bir ürünü daha güçlü bir teknolojiyle üretmek değil, insan hayatını kolaylaştıracak ürünlerini en iyi şekilde üretmeyi hedefliyor.
2000’li Yıllar ve Canon Ürünleri
2000’li yıllar şirket için bir dönüm noktası oldu. Teknolojinin geliştirmesi, bilgisayar ve internet kullanımın yaygınlaşması ve fotoğrafçılığa duyulan ihtiyacın fazlalaşması ile şirket, altın çağına geçti. Her ihtiyaç için öncesinden hazırlık yapmış gibiydi. Yazıcılar ile ilgili detaylı çalışmalar yürütüldü ve böylece “ilk tüketici kitine sahip yazıcısı” BJC-600 kullanıcıları ile buluştu. Geliştirilen yeni kartuş ile daha kaliteli renkli baskılar mümkün hale geldi.
[caption id="attachment_24907" align="alignnone" width="1200"]
CanonEOS-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Ardından piyasaya sürülen BJ F850 yüksek kaliteli baskı için özel bir fotolitografik mürekkep püskürtme teknoloji barındırıyordu. Ofis ürünlerinin de dijitalleşmesi ile birlikte geliştirilen en ürün ile takdir topluyordu. Kuruluş ürünü olan fotoğraf makinesi ve lensler alanında da birçok ürün geliştirdi. 2000’li yıllarda EOS serisi ile fotoğrafçılık sektöründe yeni bir kapı araladı. Aynı zamanda hesap makinesi de üretmeye devam etti. Güneş enerjisi ile çalışan hesap makinesi de piyasaya sürdü.
Canon günümüzde başarılı çalışmalarına devam ediyor ve geliştirdiği ürünler ile kullanıcılarıyla buluşuyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...