Şeffaf güneş panellerinden füzyon gücü atılımlarına ve yeni dalga enerjisi kaynaklarına kadar bunlar. İşte 2023'te göz önünde bulundurulması gereken bazı yeşil enerji inovasyonları.
Şeffaf güneş panellerinden füzyon gücü buluşlarına kadar, daha sürdürülebilir teknolojiler geliştirmek için çok fazla zaman, yetenek ve para yatırılıyor. 2023'te takip edeceğimiz bazılarının bizde bir listesini hazırladık. Haydi o halde detaylara geçelim.
İlginizi Çekebilir: Mercedes-Benz Türk, Enerjiyi Güneşten Alacak!
İşte Detaylar
https://www.cnet.com/videos/clean-energy-tech-trends-in-2023/
Orijinal yeşil güç kaynağıyla başlayalım: Güneş.
Güneş enerjisi uzun süredir yenilenebilir bir temel olarak kabul edildi. Ve geleneksel enerji kaynaklarıyla rekabet ettiği düşünülüyor. Ancak birkaç uyarı ile birlikte geliyor. En önemlisi, güneş her zaman parlamaz. Olsa bile, ticari güneş panellerinin çoğu rüzgar türbinleri kadar verimli değil.
Bununla birlikte, enerji ihtiyacımızın daha büyük bir bölümünü karşılamalarına yardımcı olabilecek güneş panelleri yapmak, uygulamak ve yerleştirmek için yeni yollar bulma çabaları sürüyor.
Şimdiye kadar güneş enerjisiyle ilgili karşılaştığımız en ilginç gelişmelerden biri, enerji toplamak için pencerelere veya diğer yüzeylere bir film gibi uygulanabilen şeffaf güneş panellerinin doğuşu. İki şirket bu tür bir teknolojiyi ileriye taşıyor: Ubiquitous Energy ve Solar Windows.
Her ikisi de doğrudan tüketicilere satış yapmak yerine diğer işletmelerle ortaklıklar kurmayı hedefliyor. Evinize veya ofisinize yeni pencereler takmak istiyorsanız, şeffaf güneş panelleri muhtemelen bir yükseltme seçeneği olarak sunulacak veya arabanız için bir eklenti olarak sunulabilir.
Arabalardan bahsetmişken, bazı elektrikli araçlar da önemli bir özellik olarak normal güneş panellerini kullanmaya başlıyor. Her güneş enerjili EV'nin uzun mesafeli yolculuklar için şarj olması için hala fişe takılması gerekiyor. Ancak arabanıza bağlı olarak yalnızca güneş enerjisiyle kısa yolculuklarda günde yaklaşık 40 mil kadar yol kat edebilirsiniz ve park edersiniz.
Aptera, Sono Sion ve Lightyear 0 da dahil olmak üzere karşılaştığımız bir avuç güneş arabası, kurulu güneş enerjisinin faydasını en üst düzeye çıkarmak için daha hafif olacak şekilde tasarlandı.
Güneşin gücünü yakalamak bir şey ama aslında güneşin gücünü burada, Dünya'da kopyalamaya çalışan insanlar da var. Yıldızımızın devasa göksel fırınında meydana gelen reaksiyonlara benzer şekilde, enerji üretmek için elementleri bir araya getirmeye çalışan füzyon enerjisinden bahsediyoruz.
Son zamanlarda, Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı'nda bir füzyon reaksiyonu, onu başlatmak için kullanılandan biraz daha fazla enerji ürettiğinde, daha önce hiç yapılmamış bir şey meydana geldi.
Bununla birlikte, füzyon reaktörlerinin daha gidecek çok yolu var. Uygulanabilir bir enerji kaynağı haline gelmek için muhtemelen girdi enerjisinin on katını üretebilmeleri gerekecek. Bu muhtemelen daha yıllar alacak bir şey. Ancak ITER gibi ufukta görünen büyük füzyon projeleri ile bu alanda izlenecek çok şey var.
Güneş Ve Füzyon, Güneşin Gücünden Yararlanmayı Hedeflerken, Diğer Enerji Teknolojisi Şirketleri Eve Çok Daha Yakın Bir Güç Kaynağı Hedefliyor: Okyanus
Wave Swell Energy'nin yapay hava deliği, yakın zamanda Avustralya'nın King Adası kıyılarında bir yıllık bir testi tamamladı. Doğal bir hava deliğinden ilham alan Uniwave200, dalgaları, havanın sıkıştırıldığı, bir türbini döndürdüğü ve şebekeye enerji gönderdiği merkezi odasına yönlendiriyor. Wave Swell Energy, yapay hava deliğini hâlâ geliştiriyor ve onu daha güvenilir ve uygun maliyetli hale getirmeye çalışıyor.
Eco Wave Power adlı başka bir şirket, dalga enerjisi üretimi için temel olarak okyanusa inşa edilmiş insan yapımı yapıları kullanıyor. Şamandıraları, yükselen dalgaların onları yukarı ittiği ve jeneratörü döndüren ve bir invertör aracılığıyla şebekeye elektrik gönderen bir hidromotoru döndüren sistemde sıvı basıncı oluşturduğu yüzeyde oturuyor.Sistem yaklaşan fırtınaları otomatik olarak algılayacak şekilde tasarlanmıştır. Böylece kötü hava geçene kadar şamandıraları sudan çıkararak hasarı önleyebilir. Şirket, İsrail'in Tel Aviv kentindeki Cebelitarık ve Yafa Limanı'na yüzdürücüler kurdu. Ayrıca Los Angeles'ta bu yıl hizmete girmesi beklenen başka bir kurulum üzerinde çalışıyorlar.
Suyun altından dalga enerjisi elde etmek için de çalışmalar yapılıyor. AWS Energy adlı bir şirket, okyanus tabanına bağlı olarak yüzeyin altında duran Arşimet Dalga Salınımı adlı devasa bir su altı şamandırasını konuşlandırdı. Dalgalarla birlikte yukarı ve aşağı hareket ederken, bir jeneratör bu hareketi elektriğe dönüştürüyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...