Grönland buzulları için büyük tehlike! Kopenhag Üniversitesi ve Arizona Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre Grönland'ın buzulları her zamankinden daha hızlı eriyor. Nature Climate Change dergisinde yayınlanan çalışma, küresel ısınma nedeniyle son 20 yılda buzul erime oranının beş kat arttığını ortaya çıkardı.
Çalışma için belirtelim. Grönland'ın yaklaşık yüzde 80'ini kaplayan ana buz tabakasından ayrı, binlerce buzul üzerine odaklandı. Bu buzullar daha önceki araştırmalarda çoğunlukla göz ardı edilmişti. Ancak adanın buz dinamikleri ve deniz seviyesinin yükselmesinde çok önemli bir rol oynuyorlar.
Araştırmacılar, 130 yıla yayılan binden fazla buzulun uydu görüntülerini ve tarihi fotoğraflarını analiz etti. Tarihi fotoğraflar yaklaşık 15 yıl önce Kopenhag dışındaki bir kalede yeniden keşfedildi. İlk olarak Danimarkalı pilotlar tarafından da askeri amaçlarla çekildi. Araştırmacılar, donmuş manzaranın ne kadar değiştiğini ölçmek için kağıttaki görüntüleri dijitalleştirdi ve bunları modern uydu görüntüleriyle karşılaştırdı. Grönland buzulları ile ilgili detaylar haberimizde.
İlginizi Çekebilir: İsviçre Buzulları Yok Oluyor! İşte Detaylar
Gezegen için Ciddi Bir Endişe Kaynağı
Karşılaştırma için belirtelim. Buzulların son yirmi yılda hızlanan endişe verici bir oranda geri çekilme yaşadığını ortaya çıkardı. Çalışma, 21. yüzyılda buzulların geri çekilme oranının 20. yüzyıldakinin iki katı kadar hızlı olduğunu gösterdi. Buzullar, önceki yüzyılda yılda 5-6 metre küçülürken, son yirmi yılda ise yılda ortalama 25 metre küçüldü.
Araştırmanın baş yazarı ve Arizona Eyalet Üniversitesi Okyanus Vadeli İşlemleri Okulu'nda yardımcı doçent olan Laura Larocca, araştırmanın birçok kişiden önemli miktarda zaman ve el emeği gerektirdiğini belirtti. Dönüşüm dikkat çekicidir ve Kuzey Kutbu'nun da ısınma ve evrimleşme hızını ortaya koymaktadır.
Grönland buzulları ile ilgili erime, gezegen için ciddi bir endişe kaynağıdır. Çünkü buz tabakası tamamen yok olması durumunda küresel deniz seviyesini en az 6 metre (20 feet) yükseltmeye yetecek kadar su içeriyor. Çalışma, 2006 ile 2018 yılları arasında gözlenen deniz seviyesi artışına buzulların tek başına yüzde 21 oranında katkıda bulunduğunu, buz tabakasının ise yüzde 17,3 oranında katkıda bulunduğunu gösterdi.
Araştırmacılar, hızlanan erimeyi insan kaynaklı iklim değişikliğinin neden olduğu artan sıcaklıklara bağladı. Dünya şimdiden sanayi öncesi seviyelerin yaklaşık 1,2°C (2,2°F) üzerinde ısındı. Avrupa Birliği'ne göre de 2023'ün 125.000 yılın en sıcak yılı olması bekleniyor. 2022'de yapılan bir araştırma, Kuzey Kutbu'nun dünyanın geri kalanından dört kat daha hızlı ısındığını gösterdi. Bu ısınmanın sonuçları için belirtelim. 2021'de buz tabakasının zirvesine ilk kez yağmur yağdığı ve bir zamanlar sabit olduğu düşünülen kuzey Grönland'ın devasa buzullarının artık deniz seviyesinin yükselişini tehdit ettiği Grönland'da açıkça görülüyor.
Larocca, bu yeni görsel ağırlıklı çalışmanın, hızla eriyen bölgeye ve deniz seviyesi yükseldikçe bu bölgenin dünya kıyılarına yönelik tehdidine dikkat çekeceğini umduğunu ifade etti.
Larocca'ya göre makale, önümüzdeki birkaç on yılda emisyonları azaltmak için yaptığımız seçimlerin ve eylemlerimizin önemini vurguladı. Sıcaklıktaki küçük bir artışın etkisi bile buzullar ve bunların yükselen deniz seviyelerine olan etkisi açısından önemli olabilir. Belirtelim ki, küresel sıcaklık artışını sınırlamak için acil adımlar atmak, bu buzulların gelecekteki kayıplarını ve hasarlarını önlemeye yardımcı olabilir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...