Girişimci adaylarının, iş fikirlerinin hayata geçmesinin öncesinde kendilerinin en önemli yol haritası sağlam bir iş planı olarak karşımıza çıkan bu terim oldukça kullanışlı. Ancak içerisinde bulunduğumuz çağ hız ve bilginin en maksimum seviyelerde kullanılmasını gerektirdiğinden sadece iş planı girişimcilerin önünde rehber olmaya yetmiyor. Peki growth hacking nedir?
Growth Hacking Nedir
Amerika ve Avrupa’da girişimcilerin desteklenmesi ve iş hayatındaki varlıklarının sürdürülebilmesi adına oldukça yeni modellemeler geliştirilmektedir. Growth Hacking de kavramsal olarak bir süreçtir. Bu süreç; yeni bir girişimin müşterilerine veya hitap ettiği kitleye ulaşabilmesi için, detaylı ve verimli analiz imkânı sunan planlı büyüme ve gelişme için yapılan planlar sürecidir. Burada de belli oluyor ki, iş planı dediğimiz standart planlamanın biraz daha detaylı ve etki potansiyeli yüksek bir halidir.
Günümüzün yeni pazarlama tekniği olan dijital pazarlama alanında ise kullanımı oldukça yaygınlaşmış bir tekniktir. Minimum sermayeler ile kurulmuş olan internet ve dijital pazarlama oluşumları dahi bu teknikle adını duyurmayı başarabilmektedir. İnternetin yanı sıra artık kurumsal web adreslerinden bile daha çok ziyaretçi ağırlayan sosyal medya adresleri üzerinden dönen pazarlama faaliyetleri, standart mağaza usulü satış yapan firmaları bile sosyal medya üzerinde iş yapmaya teşvik etmektedir. İşte bu firmaların yeni girdiği dijital pazarlama adına büyümeye en yardımcı olan tekniktir.
Tabi piyasalarda adından sıkça söz ettiren bir teknik olur da bu tekniğin uzmanları olmaz mı? Growth Hacking sisteminin de uzmanları Growth Hacker’lar büyüme ihtiyacı duyan ve dijital pazarda var olmak isteye firmalara desteklerini devam ettirmektedir. Firmaların düşük maliyetle kazanımı yüksek değerler elde edebilmeyi, müşteri portföyünün genişletilmesi ve elde olan mevcut müşterinin elde tutulması için strateji üretmeleri de growth hacker’ların önceliği durumundadır.
Growth Hacking’in Tarihçesi
[caption id="attachment_13699" align="alignnone" width="850"]
Growth Hacking’in Tarihçesi[/caption]
Kelime anlamı olarak dilimize en yakın tabiri ile ‘’büyüme korsanlığı’’ olan bu yeni teknik ilk kez silikon vadisinde yürütülen girişimlerde başlandığı ortaya atılmıştır. 2011 yılında PayPal pazarlama müdürü Sean Ellis tarafında kullanılan bu tabir, hızla birçok firmanın kurumsal terimlerinden biri halini almıştır. Zaman ilerledikçe, özellikle son yıllarda da büyük – küçük ayırmaksızın hemen hemen birçok firmada da kullanılan bir teknik haline gelmiştir.
Başlarda küçük sermayeli firmalar büyük sermayeli ve markalaşmış firmalar ile mücadele edebilmeleri için kullanılsa da kısa zaman içinde büyük firmaların da sıkça başvurduğu bir can simidi olmuştur. Bu teknik, başlarda büyüme pazarlamacısı, veri odaklı pazarlamacı, büyüme lideri gibi isimlerle anıldı. Son olarak da geleneksel pazarlama yöntemlerinden temel farkı ortaya çıkmaya başlayınca Growth Hacking terimi olarak adını perçinledi.
Growth Hacking Nasıl Yapılır
[caption id="attachment_13700" align="alignnone" width="2560"]
Growth Hacking Nasıl Yapılır[/caption]
İşletmelerin tamamı belirli bir amaç ve kazanım değerleri doğrultusunda hamleler ve stratejiler geliştirmektedir. Dijital olsun ya da olmasın pazarlama denen olgunun genel amacı; rakipleri geride bırakmak ve büyümeye ivme kazandırmaktır. Bu noktada bir firma growth hacking sistemini uygulayacaksa adımlarını şu şekilde belirlemelidir.
Bu adımlar yapılırken ana amaç daimi bir akış oluşturmak ve ziyaretçi çekebilmektir. Tabi ki bu ziyaretçilerin birer müşteri haline gelmesini sağlamak da ana amacın bir parçasıdır. Artık test edilmeksizin yapılan girişimler pek sonuç vermemektedir. O sebeple bu sistemde test ve analiz neredeyse işin tamamıdır.
Growth Hacking Stratejileri
Growth Hacking stratejileri 3 ana başlıktan oluşur. Bunlar;
İçerik Pazarlaması
Günümüzde birçok firmanın içerik pazarlamasındaki başarısı, büyümeye doğrudan etki eden en önemli unsurlardan biridir. Ancak growth hacking yöntemi ile içerik pazarlaması yapacaksanız şu adımları izlemenizi tavsiye ederiz.
Ürün Pazarlanması
Müşteri ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda oluşturduğunuz ürün/hizmet ’in ilgi çekici formlarda olması da oldukça önemlidir. Ürünün pazarlanma evresi growht hacking sisteminin azımsanamayacak kadar önem arz eden bir aşamasıdır. Bu sistemi kullanacak olan girişimciler için ürün pazarlama aşamasında da şu adımları tavsiye ederiz.
Dijital Reklamlar
Eski dönemlerdeki pazarlama usullerinde olduğu gibi dijital pazarlamada da reklam ve tanıtım faaliyetleri oldukça önemlidir. Dijital reklam faaliyetlerinin ise en önemlisi arama motorlarında çıkacak reklamınızdır. Eğer dijital pazarlamada doğru yöntemleri keşfedebilirseniz firmanızın büyüme ivmesini gözle görülür bir oranda artışını sağlayabilirsiniz. Growth Hacking sisteminde dijital reklamlar konusunda da tavsiye adımları şu şekilde sıralanabilir.
Günümüzde Gowth Hacking Kullanan Markalar
Günümüzde Facebook, Hotmail, Foundr, Groove, Dollar Shave Club gibi dijital devler growth hacking sistemini kullanmaktadır. Büyüme skalasında her geçen gün ivme kazanan bu değerler, dijital dünyada doğru dijital reklam, etkin ürün pazarlanması ve etkin içerik pazarlanması ile müşteri yelpazesini genişletmeyi başarmaktalar.
Reklamsız yapılan iş, gece karanlığında giden gemiye benzer. Reklam ve etkin bir yayılım yapılmadan gerek ticaretin fiilen yapıldığı bir dünyada gerekse de dijital dünyada girişimcilerin var olması neredeyse imkânsız bir hal aldı. Zaman bilgi ve hız çağı… O sebeple çağın gerekleri usul ve yöntemleri ne şekilde revize ederse ona uyum sağlamak kaçınılmazdır.
Growth Hacking hakkında siz de görüşlerinizi bizimle paylaşabilir detaylı destek için mail atabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...