İlerleyen teknolojiye ayak uydurmak hayatımızın her alanında bir gereksinim haline geldi. İnsanların kolay ulaşma ve dünya çapındaki bilgilere sahip olma isteğine çare olmak isteyen internet, bu ilerlemenin 5G teknolojisi sayesinde öncülerinden oldu. İlerleyen zamanın ve teknolojiye ayak uydurmak da beraberinde birtakım gereklilikler getirdi. Kabul gören ürün ve sürümlerin her zaman daha üstünü geliştirmek, teknoloji alanında silinip kaybolmamayı sağlamaktadır.
‘1G’ teknolojisi ile hayatımıza giren her geçen yenilik ve gelişme ile günümüze ‘5G’ olarak var olmaya devam eden teknolojinin önemi ve bu zamana hangi adımlar ile önemini ve bu zamana hangi adımlar ile geldiğini bu yazımızda birlikte inceleyelim.
5G teknolojisini tanımlamadan önce nasıl bir gelişmelerden günümüze geldiğini ve terim anlamına göz atalım.
Zaman içerisindeki gelişmesini ‘1G 2G 3G 4G’ olarak gördüğümüz GSM teknolojisinin isminde geçen ‘G’ harfi generation (nesil) anlamını taşımaktadır. Her jenerasyon bir önceki sürümüne göre kapsamlı yenilikler getirmekte ve her sürüm bir öncekine göre hız anlamında üzerine koymaktadır.
G Gelişimi
‘1G teknolojisi’ cep telefonu sistemlerinin ilkidir. Analog sistemde sadece sesi iletmek için tasarlanmıştır. 1980’li yıllarda kullanılmaya başlamış 10 sene faaliyet göstererek 1990’lı yılların başında kullanım dışı kalmıştır.
‘2G teknolojisi’ sayısal haberleşme yani her türlü bilgi aktarımını sağlayan bir teknolojidir. 1990 yılında kullanılmaya başlanmış ve 2000’li yılların başlarına kadar faal olarak kullanılmıştır. 2G teknolojisin veri hızı 64 Kbps olarak kullanılmıştır.
2G teknolojisine dâhil olan; GPRS, EDGE ve MMS gibi gelişmeler ile birlikte isim değişikliğine uğramış 2.75G olarak tanımlanmıştır. Veri hızı GPRS için 114 Kbps, EDGE için 384 Kbps hıza kadar çıkabilmiştir.
‘3G teknolojisi’ ile elimizden düşmeyen akıllı telefonlar kullanılmaya başlanmış ve ses, veri, görüntü transferi mümkün olmuştur. Günümüzde oldukça rağbet gören görüntü konuşma ilk olarak 3G teknolojisi ile sağlanmıştır. Akıllı telefonların sahip olduğu web tarayıcıları ve internet tabanlı oyun uygulamaları, VoIP uygulamaları kullanılmaya başlanmıştır. ‘2G teknolojisi’ gibi bünyesine yeni gelişmeler dahil eden 3G teknolojisi, HSPA 3,5G ismi ile anılmaya başlamış ve hızı 14 Mbps ve daha sonra HSPA+ teknolojisi ile 3,75G olarak anılmıştır. Hızının 168 Mbps’ten fazla hıza çıktığı görülmüştür. 3G teknolojisine dahil olan HSPA, ‘High Speed Packet Access’ teriminin anlamını ‘yüksek hızlı aşağı bağlantı paket erişimi’ ve ‘yüksek hızlı yukarı bağlantı birleşimi’ olarak tanımlayabiliriz. Bu teknolojinin 3G’ye dahil olması ile birlikte hızının ve performansının artmasını sağlamıştır.
4G'ye Geçiş
Günümüze en yakın teknoloji olan 4G teknolojisi, sabit olmayan ve sabit alıcıların yüksek hızda veri alışverişi yapabildiği bir teknolojidir. Tamamen IP tabanlı olarak çalışmaktadır. Wimax teknolojisinin devamı niteliğindedir. Birlikte kullanıldığı LTE (Long Term Evolution) teknolojisi MİMO teknolojisini desteklemekte ve bünyesine LTE+ teknolojisini dahil etmesiyle bir üst sürümü olan 4.5G teknolojisini oluşturmaktadır.
Veri hızı sabit alıcılar için 1 Gbps sabit olmayan alıcılar için 100 Mbps hızlarına kadar çıkabilmektedir. 4G farklı teknolojiler arasında sorunsuz geçiş yapabilme, mobil multimedya izleyebilme, geniş kapsama alanında az enerji tüketimi ile yüksek kaliteli bağlantı sağlama özelliklerine sahiptir. Bu yüksek teknolojik özellikleriyle kesintisiz ve HD video transferi HD görüntülü konuşma, HD ve 3D oyun uygulamaları çalıştırmak ve çok yüksek hızla dosya transferi yapmak mümkündür.
5G Teknolojii
‘5G teknolojisi’ 4G teknolojisinin üst sürümü olarak hayatımıza dahil oldu. Yeni gelen sürüm ile daha yüksek hızda veri transferi ve daha hızlı bilgiye ulaşma ihtiyacımızı karşılamamızı sağlıyor. Yüksek veri akışını iyileştirmek için daha yüksek frekans spektrumunu kullanan 5G teknolojisi kullanılmaya başlamıştır. 2018 yılı itibariyle gündemimizi oldukça meşgul eden yenilik, internet teknolojisinde gereksinim duyulan hızlı veri aktarımını, bulut sistemini kullanan akıllı otomobiller gibi mobil sistemlerin ihtiyaç duyduğu az gecikmeli (low latency) iletim gibi iyileştirmeleri içinde barındırıyor. Yeni kurallar ve yenilikler barındıran 5G, internete bu kadar ihtiyacımızın olduğu bir gelecekte bizi oldukça memnun edeceği bekleniyor.
Ülkemizde kullanılan özel operatörler ise 5G için hazırlık içerisinde faaliyetler sürdürmüş ve kullanıcılarına bu imkanı sağlamak için operatörlerine yenilikler sağlamıştır. Bu yeniliklerin en önemlisi altyapılarını iyileştirmiş ve mobil bas istasyonlarını fiber ile birbirine bağlamıştır.
Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy konuk olduğu YouTube kanalında 5G teknolojisi ve fiber altyapı ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...