Dünya enerji sistemlerinde dönüşüm devam ediyor. İşte bu dönüşümün ilk önemli meyvelerinden birisi. Dünya havacılık teknolojisi sunar; karşınızda güneş enerjisi ile çalışan uçak solar one.
Havacılık günümüzde ulaşımın en önemli mecralarından biri. Teknoloji çağında olup da, havacılıkta yenilik ve revizyon yapmamak olmazdı. Dünya teknolojileri ve enerji sistemleri, ekolojik dengenin de faydasına olacak devrim niteliğinde bir işe imza attılar. Artık güneş enerjisi ile çalışan uçakların olduğu bir havacılık endüstrisi mümkün.
Solar One
İnsanoğlunun uçma isteği bundan asırlar önceye dayanır deke yeridir. Yere sığmayan insan gökleri merak etti, aracın hızı ile yetinmeyip, uçmayı hayal etti. Elbet her hayal ardında giden inanan insanlar ile ete kemiğe bürünür.
İşte uçma fikri de böyle oldu. Dadalus ve İkarus’tan başlayan uçma hikâyeleri 1903 yılında Wright kardeşler ile gerçek hale gelmiştir. İşte bu hikâye de havacılıkta ilk dönüm noktası olmuştur.
Ancak bu gün uçmak eyleminin tarihsel sürecinden ziyade, çevre ve iklim kirliliğinin hat safhada olan bu çağda öncü konumunda olan bir adımdan bahsetmek istiyoruz sizlere. İşte; Solar One, yani güneş enerjisi ile çalışan çevre dostu bir uçak.
Fikir Çok Eskiye Dayanıyor
[caption id="attachment_26314" align="alignnone" width="1280"]
Fikir Çok Eskiye Dayanıyor
www.startupteknoloji.com[/caption]
Küresel ısınma ve bozulan iklim dengesine çözüm sağlayacak şekilde üretilen öncü bir uçak olsa da, bu işin fikri ilk kez 1976 yılında mimar Frederic Toe tarafından ortaya atılmıştır.
1970’li yıllarda dünyada müthiş bir petrol krizi yaşanıyordu. Yaşanan bu krizin neden olduğu ulaşım problemine hem çözüm aranıyor hem de bulunma ihtimali olan her çözümün öncü niteliğinde olması isteniyordu.
İşte o dönemde bu hem öncü hem de yenilikçi bir adımdı. Fikrin babası Frederic Toe, bu fikrini arkadaşı uçak mühendisi David Williams ile paylaştı. Takip eden kısa bir süre içerisinde de bahsi geçen uçak tasarımı gerçekleşti.
O dönemdeki Solar One tasarımı, glider uçaklar ile çok benzerlik gösteriyordu. Glider modeller de geniş kanat uzunluklarına sahip modellerdi. Bir traktör, ikincil bir araç veya çekme halatı ile hızlandırılıp havalanan ve üzerinde herhangi bir motor sistemi olmayan uçaklardı. Gösterdikleri uçuş profili ise havada süzülen ve termik hava etkileri ile yükselen bir yapıdaydı.
Solar One, huş, balsa gibi hafif malzemeler ile üretilmekteydi. Ayrıca üzerine kompozit malzeme de kaplanmış, bununla birlikte hafiflik ön planda tutulmuştur Glider modeller de bu şekilde tasarlanmaktadır.
Bu uçaklar alanında ilk çalışma olacağı için, solar panel tarafından sağlanacak güç sistemin kısıtlı olacağı bilinmektedir. Bundan dolayı yüksek kanat açıklığına başvurularak düşük hızlarda bile taşıma kuvveti üretilebilmesi hedeflenmiştir. İşte bu Glider tarzına neden bu denli yaklaşıldığının cevabı olsa gerek.
İşte o dönemde nihayet üretilen ilk Solar One, 13 Haziran 1979 günü pilot Ken Stewart tarafından 1.2 km menzili kapsayan başarılı bir uçuş gerçekleştirmiştir. Bu da güneş enerjisi ile çalışan ilk elektrikli uçağı tarihe yazdıran gelişme olmuştu.
Solar One Teknik Özellikleri
[caption id="attachment_26315" align="alignnone" width="750"]
Özellikleri
www.startupteknoloji.com[/caption]
Çalışma prensibini özetlemek gerekirse, kanatlarında yer alan solar paneller ile güneş ışınlarının soğurulması ile elektrikli motorun çalıştırmasından ibaret diyebiliriz.
Güneş panelleri hemen devreye girmez, bunun yerine uçuşun cruise yani seyir uçuşunda devreye girmektedir. Özellikle yüksek güç isteyen kalkış (Takeoff) ve iniş (Landing) bölümünde ise uçakta yer alan bataryadan güç sağlanmaktadır.
Uçağın Özellikleri
20.73 metre kanat açıklığına sahiplerdir. Baştan kıça uzunlukları 6.71 metredir.
Şimdilik yolcu sayısı 1 olup bu kişide elbette pilottur. 4 × Bosch 36 volt DC no, 12 amper sabit mıknatıslı elektrik motora sahiptir. Motor yapıları ise 1 hp (0,75 kW) her biri 3:1redüksiyon zincirli tahrik ile çıkışlıdır. Ulaşabileceği maksimum hız 48 km/saattir. Ayrıca 24 hücreli Ni-Cd (Nikel kadmiyum) bataryaya sahiplerdir.
Eski ve Yeni Solar One
1984 yılında ilk uçuşunu gerçekleştiren 737-300 uçağının kanat açıklığının 28 metre ve yolcu kapasitesini maksimum 149 kişi ile kayıt edilmiştir. Solar One uçağının, yaklaşık olarak benzer özelliklere sahip bir jet motorlu yolcu uçağına göre ne kadar verimsiz olduğu görülmüştür.
Anlaşılan Frederic Toe ve David Williams maddi kazanç yerine, yenilenebilir enerji ile havacılığın devam edebileceğini 1979 yılında tüm dünyaya göstermişlerdir.
Gelişen solar panel teknolojisi, üretilen yeni tip yüksek yoğunluklu lityum piller ille elektrikli her türlü ulaşım aracına sahip olabilecek aşamadayız. Buna binaen yaklaşık on yıl içerisinde yakıt hücreli, solar panelli veya batarya enerjili yolcu uçakları da hayatımıza girmiş olacak. İşte bu noktada üretilen bu araçların en büyük faydası yaşanılabilir temiz bir dünyaya olacaktır.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...