Güneş enerjisi yenilenebilir kaynaklar arasında en popüler olan kaynaklardan biri. Dünya nüfusunun ve gelişmiş sanayi hareketlerinin bir sonucu olarak, doğal kaynakları hızla bitirmeye başladık. Gelecek nesiller için de sorun oluşturabilecek bu duruma karşı, yenilenebilir ve tükenmeyen enerji kaynaklarına eğilim arttı. Arizona Üniversitesi'nden bir ekip ise, güneş enerjisi verimini arttıran bir hologram icat etti.
Güneş Enerjisi Panelleri
Yeni gelişmeler ve büyük endüstrileşme adımları, gezegenimiz için tehdit oluşturmaya devam ediyor. Doğalgaz, petrol ve benzeri yoğun kimyasal kaynakların kullanılması doğa dengesini alt üst ederken; diğer yandan bu kaynakların tükenmesi ile karşı karşıyayız.
[caption id="attachment_14357" align="alignnone" width="720"]
Güneş enerjisi panelleri kullanan bir ev -
www.startupteknoloji.com[/caption]
Ancak içinde bulunduğumuz sistemin merkezi olan Güneş ve onun ürettiği güneş enerjisi, dünya üzerindeki enerji ihtiyacından 10 bin kat daha fazla. Yenilenebilir kaynaklar arasında da en çok tercih edilen güneş enerjisi, paneller vasıtasıyla elektriğe dönüştürülüyor. Yoğun gün ışığına maruz kalan Akdeniz ülkeleri başta olmak üzere bir çok ülke bu enerji türünün hem doğa dostu hem de daha sağlıklı olduğunu düşünmekte.
Güneş panelleri, bir çok hücre adı verilen açıklıktan oluşuyor. Güneş ışığını emen bu hücresel alanlar, elektrik üretimini sağlıyor. Paneller portatif ve her alana uygulanabilir olmasıyla da dikkat çekiyor.
Panellerde Güneş Enerjisi Kaybı
Buraya kadar her şey olumlu görünse de, son zamanlarda bir sorun bilim insanları arasında tartışılmaya başlandı. Tüketimin hızla arttığı ve bu açığın yenilenebilir kaynaklarla giderilmeye çalışıldığı çağımızda; yenilenebilir enerjilerden tam anlamıyla faydalanabiliyor muyuz? Güneş panelleri bütün enerjiyi depolayabiliyor mu?
[caption id="attachment_14359" align="alignnone" width="728"]
Güneş panelleri ışıkları toplayarak elektrik üretebiliyor[/caption]
Bu soruların cevabı ise panellerin, güneş enerjisinin bir kısmını depolarken önemli bir kısmını da geri yansıttığı. Güneş'in dünyamızdan 10 bin kat daha yoğun enerjiye sahip olduğunu düşünürsek, panellerin bütün şekilde enerjiyi alamadığı sonucu ortaya çıkıyor.
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Arizona Üniversitesi'nden bir grup mühendis bu soruna çare bulmak adına çalışmalara başlamıştı. Çalışmalar sonucu elde ettikleri çözüm ise oldukça ilginç!
Hologram Sayesinde Güneş Enerjisi Verimi Arttırılabilir
Arizona Üniversitesi'nde profesör olan Raymond K. Kostuk ve öğrencisi Jianbo Zhao ilginç bir buluşa imza attı. Elektrik ve bilgisayar mühendislikleri alanında uzman olan Kostuk, optik bilimi alanındaki çalışmaları da deneylerine ekledi. Zhao ile birlikte güneş enerjisi panellerinin tam kapasite verim sağlamasına yönelen ikili, çözümü hologramda buldu.
[caption id="attachment_14362" align="alignnone" width="636"]
Kostuk ve Zhao'nun paneller için tasarladığı hologram[/caption]
Güneş panellerinin ışın hücreleri sayesinde enerjiyi depoladıklarını belirtmiştik. Güneş ışığı biz göremesek de farklı renklere sahip, ancak bütün bu renkler bir araya geldiğinde beyazmış gibi algılanıyor. Güneş ışığının yansıma ve kırılmalarıyla oluşan gökkuşaklarında bütün bu renkleri görebiliyoruz.
Ancak güneş panelleri, güneş ışığı içerisindeki bazı renkleri algılarken bazılarını ise es geçebiliyor. Hücrelerin yarattığı bu kısıtlılık nedeniyle, enerjisinin bir kısmı kayba uğruyor. Kostuk ve Zhao ise yeni bir hologram sayesinde bu soruna çözüm buldu. Hologram, güneş ışığının renklerini ayrıştırarak her bir rengi kendi hücresine gönderecek tam kapasite bir verimliliğin sağlanabileceğini kanıtladı.
[caption id="attachment_14365" align="alignnone" width="720"]
Güneş ışınları içindeki tüm renkler hologram sayesinde ayrıştırılıyor[/caption]
Hologramın işleyişi için jelatin adlı madde gerekiyor. Genellikle canlıların kolajenlerinden elde edilen jelatin, hem üretim hem de kaynak olarak oldukça çok miktarda. Ana maddenin geniş bir kaynağa sahip olması ise hologramın üretimini kolaylaştırırken, aynı zamanda maliyetini de düşürüyor. Hologramın güneş panelleri ile paralel olarak kullanılması ise, daha az güneş enerjisi paneliyle daha fazla enerji depolanabileceğini kanıtlıyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...