Güneş, 14 Aralık 2017 tarihinden bu yana NASA'nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO) tarafından kaydedilen en güçlü güneş patlamasını gerçekleştirdi. Bu olay, 12:02 (ET) saatinde meydana geldi ve Dünya üzerinde iletişimi etkileyen uzay hava etkilerine neden oldu.
SDO, 2010 yılında fırlatılan ve Güneş'i incelemek üzere Dünya'nın yörüngesinde dönen uzay tabanlı bir görevdir. SDO, patlamanın sadece hareketsiz bir görüntüsünü değil, aynı zamanda patlamanın gelişimini gösteren video görüntülerini de kaydetti. Bu olay, Güneş'in sağ tarafında beyaz bir özellik olarak belirginleşti. Patlama, Dünya üzerindeki iletişimi etkileyen uzay hava etkilerine neden olarak büyük bir dikkat çekti.
İlginizi Çekebilir: Türkiye’de ‘İklim Değişikliği Bölgesel Faaliyet Merkezi’ Kurulacak
NASA, X2.8 Sınıfındaki En Güçlü Güneş Patlamasını Kaydetti!
Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) Uzay Hava Tahmin Merkezi'nden (SWPC) yapılan açıklamada, "Bu muhtemelen kaydedilen en büyük güneş radyosu olaylarından biri" ifadesi kullanıldı. Açıklamada, Federal Havacılık İdaresi tesislerinde bulunan birden fazla Ulusal Hava Servisi Merkezi Hava Servisi Birimi (CWSU) tarafından uçaklarda radyo iletişimi paraziti rapor edildiği belirtildi. Bu etkiler ülkenin bir ucundan diğer ucuna kadar hissedildi. Ayrıca, SWPC, bu patlamayla ilişkili olası bir Koronal Kütle Atımını (CME) analiz ediliyor.
Bu parlama, X sınıfında ve özellikle X2.8 olarak sınıflandırıldı. X sınıfı en güçlü sınıf olup, diğer sınıflar sırasıyla A, B, C ve M'dir. "2.8" değeri, parlamanın bu sınıftaki gücünü belirtir. Genellikle X sınıfı parlama, diğer sınıflara göre daha güçlü kabul edilir. Ancak, X20'nin üzerindeki parlama olayları çok nadir görülür ve genellikle olağanın dışında gerçekleşir.
Güneş patlamalarının gücü ve sıklığının, 11 yıllık bir güneş aktivitesi döngüsü olan güneş döngüsüne bağlı olarak değiştiğini biliniyor. Şu anda, 1755'teki ilk ölçümlerden bu yana numaralandırılan ve 2019'da başlayan 25. Güneş Döngüsü aşamasındayız.
Yakın bir gelecekte, tahmini olarak 2024 veya 2025 civarında, güneşin aktivitesinin zirveye ulaştığı bir dönem olan "solar maksimum"a gireceğiz. Ancak şimdiden güneş, bu döngüde alışılmadık derecede aktif olduğunu gösterdi.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...