Güney Kore Merkez Bankası (BOK), önümüzdeki yıl 100.000 vatandaşı kapsayan bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) pilot programını başlatmaya hazırlanıyor. BOK, Finansal Hizmetler Komisyonu (FSC) ve Finansal Denetleme Hizmeti (FSS) ile iş birliği içinde olacak.
İlginizi Çekebilir: Kraken: Binance Kararı ile Sektör ‘Daha Adil’
100.000 Katılımcı ile Test Edilecek
Planlanan lansman, BOK Başkanı Rhee Chang-yong ve Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) Genel Müdürü Agustin Carstens arasında gerçekleştirilen bir toplantının ardından duyuruldu. Carstens, CBDC'yi "dijital kazanç" olarak tanımlayarak merkez bankasının gelecekteki para sistemini benimseme çabalarını övdü.
Bu gelişme, BOK'un Ekim ayında duyurduğu, BIS ve diğer kurumlarla birlikte gerçek dünya CBDC deneylerine başlama planlarına dayanıyor. The Korean Times'ın aktardığına göre, pilot programa katılacak yaklaşık 100.000 vatandaş, ticari bankalar tarafından sağlanan "mevduat tokenler" ile mal satın alabilecek ve bu işlemi bir mağazada kupon kullanma deneyimine benzer şekilde yaşayacak.
Katılımcılar, seçilecek ticari bankalar tarafından belirlenecek ve gelecek yılın Eylül ve Ekim ayları arasında gerçekleştirilecek üç aylık bir deneme projesine dahil edilecek.
Bir BOK yetkilisi, "İlgili kuruluşlarla yapılan istişarelerin ve ilgili yasaların incelenmesinin ardından pilot proje ilk olarak 2024'ün dördüncü çeyreğinde gerçekleştirilecek. Bankaların yeni bireysel projeler önermesi durumunda ayrı pilot projeler yürütme olasılığı da değerlendirilecek." dedi.
BOK, dijital para birimlerinin çeşitli sorunları çözebileceğini savunuyor. Bu sorunlar arasında COVID-19 salgını sırasında özel hibeler ve devlet tarafından sağlanan çocuk bakımı için kullanılan mevcut kupon sistemlerindeki sorunlar bulunuyor. Ayrıca, yüksek işlem ücretleri, gecikmiş ödeme süreleri ve dolandırıcılık riskini azaltmada yardımcı olabileceği belirtildi.
Bunun yanı sıra, BOK, CBDC'nin karbon emisyon ticareti için bir simülasyon sistemine entegre edilmesi gibi teknolojik deneyler yaparak yeni finansal ürünün fizibilitesini test etmeyi planlıyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...