Swing, Güney Kore merkezli bir elektrikli scooter ve mikromobilite girişimidir. Şirket, büyümesini sağlamak ve Japonya pazarına girişini teşvik etmek için B Serisi'nde 24 milyon dolar yatırım aldığını duyurdu.
Yatırım, Berlin Merkezli Tier Mobility’e yatırım yapan ve mevcut destekçi Hashed’in de içinde olduğu White Star Capital tarafından yapıldı. Yeni sermaye ile Swing, 2019'daki kuruluşundan bu yana yaklaşık 33 milyon dolar yatırım almış oldu.
Swing'in kurucusu ve CEO'su San Kim TechCrunch'a, girişimin gelirleri mikromobilite filosunu artırmak ve Japon pazarına daha fazla nüfuz etmek için kullanacağını söyledi. Swing, 2022'de değiştirilebilir bataryaya sahip 100.000 e-scooter, e-bisiklet ve e-moped üretmeyi ve 200 şarj istasyonu kurmayı planlıyor. Swing şu anda e-scooter ve e-mopedler de dahil olmak üzere 35.000 elektrikli araç filosuna sahip.
Swing uygulamasının yanı sıra, mikromobilite girişimi yakın zamanda Dayrider adlı yeni bir uygulamayı piyasaya sürdü. Bu uygulama sayesinde, dağıtım yapan sürücüler şarj sorunu olmadan sadece bir veya iki gün boyunca e-moped veya e-scooter kiralayabiliyorlar.
Swing Pazarı Ele Geçirmeyi Hedefliyor
Şirkete göre, Güney Kore'de ihtiyaç duyulan talebi karşılayabilecek uygun bir e-moped modeli, satışı, onarımı veya yeniden satış yapabilecek tedarik zinciri ve potansiyel e-moped kullanıcılarına hizmet sunan şarj istasyonları yok.
Yapılan işlemlere gelecek olursak, Swing bir franchise modeli satın aldı. Swing'in Operasyon Direktörü Jason Shin, franchise modeliyle Swing'in emsallerinden daha küçük sermaye ile filolarını daha hızlı genişletebileceğini söyledi. Swing, filolarını franchise sahiplerine satıyor. Ardından franchise sahipleri, Swing'in tescilli yazılımını kullanarak e-scooter'ları şarj ediyor ve bakımını yaptırıyor. Swing'in şu anda 50'den fazla franchise ortağı olduğu açıklandı.
Jason Shin, “Kimse pazar potansiyelimizden şüphe etmedi. Sorun, yarışmayı kimin kazanacağıydı. Stratejimiz yatırımcıların parasını saçmak yerine, her bir scooterın olumlu bir getiri sağladığından emin olmaktı. Bunun için güçlü bir dahili operasyon ekibi oluşturduk. Bu da işe yaradı" dedi.
San Kim, Swing'in ikinci faaliyet yılından bu yana net kar elde etmesine rağmen, hedeflenen rakamları yakalayamadığını açıkladı. Geçen yıl e-scooter'larla ilgili sıkılaştırılmış düzenlemenin ardından e-scooter’a binen kullanıcı sayısının azaldığını da sözlerine ekledi.
Swing, Japonya Pazarında
Swing, 2022’de Tokyo’da hizmet başlatmayı hedefliyordu. Bu yüzden de Japonya’da bir yan kuruluş kurdu.
San Kim, yüksek akıllı telefon kullanım oranı, e-bisiklet kullanımı ile Japonya'daki müşterilerin ve şehirlerin e-scooter için oldukça uygun olduğunu söyledi.
Güney Kore’de 100’den fazla çalışanı bulunan Swing’in Japonya’da yalnızca 4 çalışanı bulunmaktadır.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...