Teknolojinin gelişmesiyle,radyo, Wifi ve mevcut kablosuz şarja kadar, kablosuz uygulamanın hayal edilenden daha çeşitli olduğu kanıtlanmıştır. Güney Koreli mühendisler, telefonunuzu şarj edebilen kızılötesi lazerler aracılığıyla elektriği 30 metre mesafeye iletebilen yeni bir sistem geliştirdi.
Piyasada çok sayıda kablosuz şarj ürünü bulunsa da telefonunuzu prize takmaktan çok da farklı değil ve şarj mesafesi çok uzak olamıyor. Bilim adamları, Wifi’da olduğu gibi kablosuz şarjı uzun mesafelerde güç iletebilecek hale getirmeye çalışıyorlar.
Bunu başarmak için Sejong Üniversitesi’ndeki bilim adamları, uzun mesafelerde kızılötesi ışık kullanan yeni bir kablosuz şarj sistemi geliştirdiler. Sistem, odaya yerleştirilebilen bir verici ve bir alıcı olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır.
Bunların arasında verici, merkez dalga boyu 1.550 nm olan kızılötesi ışık üretir ve alıcı, küresel bir lens retroreflektörden oluşur. Bu ışık demeti hava yoluyla bir alıcıya iletildiğinde, ışığı solar hücrelerin ışığı emdiği ve elektrik ürettiği merkezi bir noktaya odaklar.
Verici ve alıcı arasındaki ışık engellenirse cihaz otomatik olarak düşük yoğunluklu güvenli moda geçer. Test yoluyla ekip, 400 megavat ışığı 30 metre mesafeye iletebildi ve alıcı bunu 85 megavat elektriğe dönüştürebildi. Güç çok büyük olmasa da, küçük bir sensöre güç vermek için yeterlidir.
İlginizi çekebilir: Redmi 11 Prime 5G Eylül Ayında Bizlerle!
Kablosuz Şarj Çığır Açıyor
Ekip, sistemin cep telefonları gibi günlük elektronik cihazları şarj etme noktasına kadar ölçeklendirileceğini ve kabloları değiştirmek için daha fazla şebeke testi için benzer ilkeleri bir çalışma sistemine getireceğini söyledi. Buna ek olarak, bu kablosuz şarj sisteminin önceki kablosuz güç sistemlerine göre, odada büyük bir tadilat olmaması da dahil olmak üzere başka birçok avantajı vardır, küresel alıcı her yönden ışık alabilir. Bu da bu sistemin kullanıcıları için önemli bir avantaj yaratır.
Ayrıca vericinin alıcıyı kilitlemesine veya takip etmesine gerek yoktur. Sistem bazı cihazlardan daha uzakta da çalışabilir. Ekip şimdilik güç çıkışını artırmak ve aynı anda birden fazla cihazı şarj etmenin yollarını bulmak için güneş pillerinin verimliliğini artırmak için çalışıyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...