, çevre-dostu bir tuvalet tasarladı. Tuvalet, laboratuvarla olan bağlantısı sayesinde insan atığını enerjiye dönüştürüyor. Öğrencileri teşvik etmek amacıyla küçük bir ödül bile düşünülmüş. Gelin bu enteresan tasarıma hep beraber bakalım.
Güney Koreli profesör insan dışkısının enerjiye dönüşebileceğini iddia ediyor ve bunu da tasarladığı isimli tuvalet ile kanıtlamaya çalışıyor. Tuvalet, “işlerini” halleden öğrencilere denen bir uygulama aracılığıyla dijital para ödemesi yapıyor.
[caption id="attachment_13856" align="alignnone" width="1920"] Güney Koreli profesör Cho Jae-Weon[/caption]
, biyogaz üretmek için öğrencilerin atıklarını kullanan bir laboratuvara direkt olarak bağlı. Bu işlem ise, daha sonrasında üniversite binası için bir enerji kaynağı olarak kullanılıyor.
çevre mühendisliği bölümünden tarafından tasarlanan tuvaletin şu anda kullanımda olduğu ifade ediliyor. Tuvalet, ismiyle tanınıyor. ismi, görmek ve arı kelimelerinden türetilerek bulunmuş.
Tuvalet kullanıldığı zaman, bir vakum pompası dışkıyı yeraltındaki tanka gönderiyor. Bu işlemle su israfı azalıyor ve dışkı mikroorganizmaların kullanımı yoluyla metan olarak parçalanıyor. Bu, tıpkı gaz sobası, sıcak su kazanı veya katı oksit yakıt hücresi gibi bir üniversite binasında halihazırda kullanılan bir enerji kaynağına dönüşecek.
[caption id="attachment_13858" align="alignnone" width="1136"]
Tasarım tuvalet Beevi, laboratuvarda bulunan bir tank aracılığıyla insan dışkısını enerjiye dönüştürüyor[/caption]
dışkının aslında ekolojik sirkülasyona doğrudan dahil edilmesi gereken bir enerji kaynağı olduğunu söylüyor.
ortalama bir insanın sadece bir günde yaklaşık 500gr dışkı çıkardığını ifade ediyor. Bu atık, yaklaşık 50 litre metan gazına dönüştürülebilir. Profesör, bu gazın 0,5kWh (kilowatt saat) elektrik üretebildiğini ve bir arabayı 1,2 kilometre yürütmeye yardımcı olacağını da ekliyor.
Öğrenciler
’i kullandıktan sonra
olarak bilinen uygulamayla paralarını alıyorlar. Her bir öğrenci için tuvaleti kullandıktan sonra günde 10 Ggool kazanma şansı doğuyor. Bu para ile öğrenciler kampüsten istedikleri şeyleri satın alabiliyorlar.
aracılığıyla dijital paralara sahip olan öğrenciler kampüsten meyve, fincan kahve, kitap, bardak noodle veya istedikleri herhangi bir şeyi satın alabiliyorlar. Sipariş vermeden önce ise,
tuvaleti kabininde bulunan
QR koduyla hesaplarına tanımladıları 10 Ggool parayı kantin görevlisine göstermeleri gerekli.
Peki, siz BeeVi hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce insan dışkısı yoluyla enerji üretmek efektif ve sürdürülebilir olur mu? Yorumlarda buluşalım.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...