Facebook'un ana şirketi olan Meta, geç saatlerde yaptığı açıklamada, hackerların Facebook üzerinde giderek daha da artan bir şekilde Ukraynalı askeri görevlileri ve gazetecileri hedef aldığını, ayrıca bu yolla dezenformasyona sebep olarak kamuoyunu yanıltmaya çalıştığını aktardı. Yapılan açıklamaya göre hackerlar "Ghostwriter" adını verdikleri bir operasyonla, Ukraynalı kullanıcılara ait bazı önemli Facebook hesaplarını ele geçirdi. Saldırıdan etkilenen kullanıcıların isimleri ise mahremiyeti korumak amacıyla paylaşılmadı.
Meta'dan David Agranovich, çevrimiçi olarak gerçekleştirdiği bir basın toplantısında, Facebook'ta belirli hesapların hedef alındığını tespit ettiklerini ve bu ele geçirilen hesaplarda, Ukrayna'nın zayıf olduğunu, Ukrayna birliklerinin Rus birliklerine teslim olduğunu gösteren Youtube videoları paylaşıldığını söyledi.
Özellikle Ukraynalı hesapların hedef alındığı ve dezenformasyonun yaygın olduğu böylesine bir dönemde, sosyal medya şirketleri de Ukraynalı kullanıcıları korumak için birtakım önlemler almaya çalışıyor. Facebook, Ukraynalı kullanıcıların tek tıkla hesaplarını kilitleyebileceği bir özelliği duyururken, Twitter ise Ukraynalı kullanıcılardan "çift faktörlü koruma" özelliğini aktive etmelerini istedi ve dezenformasyonu önlemek için bölgede reklam verme özelliğini durdurdu.
İlginizi Çekebilir: Twitter Ukrayna ve Rusya'da Reklamları Durduruyor
Ukraynalı Kullanıcıları Hedef Alan Ghostwriter Saldırısı
Ghostwriter saldırısı hakkında açıklama yapan Meta Küresel Tehdit Kesintisi Direktörü David Agranovich, saldırının mahiyetinden bahsetti. Saldırının kullanıcıları phising yöntemiyle kandırmak amacıyla gönderilen e-postalar yoluyla yapıldığını söyleyen Agranovich, saldırının dezenformasyon amacıyla yapıldığını da söylemiş oldu.
Saldırıya uğrayan kullanıcılar, kendilerinden bir linke tıklamalarını isteyen bir e-posta alıyorlar ve linke tıkladıktan sonra e-posta hesapları hackerların eline geçiyor. E-postayı ele geçiren hackerlar, sosyal medya hesaplarına da erişim elde ediyor ve bu hesaplardan Ukrayna'yı "zayıf" gösteren dezenformasyon içerikleri paylaşmaya başlıyorlar.
Meta'nın güvenlik politikasını yöneten Nathaniel Gleicher, kullanıcıların sosyal medya hesaplarını korumak için dikkat etmelerinin yanı sıra, diğer etmenler tarafından kafalarının karıştırılmaya çalışılabileceğini de düşünmelerini istedi. Gleicer, saldırganların çok az sayıda Facebook kullanıcısını hedef aldığını fakat amaçlarının çok yüksek takipçisi olan "değerli" hesapların peşinde olduğunu da söyledi.
Meta ayrıca, saldırıyla alakalı elde ettikleri bilgileri diğer teknoloji platformları, araştırmacılar ve hükümetlerle de paylaştığını açıkladı.
Söz konusu Ghostwriter saldırı hakkında araştırmalar yürüten Mandiant Threat Intelligence, yayınladığı bir raporda, saldırının UNC1151 adlı, şüpheli bir devlet destekli siber casusluk aktörüyle bağlantılı olduğunu gösteren kanıtlar bulduğunu söyledi.
Firma geçtiğimiz yıl yaptığı bir açıklamasında, UNC1151'in devlet destekli olduğundan emin olduklarını, fakat ellerinde kanıt bulunmadığını da ifade etmişti.
Avrupa Birliği ise, geçtiğimiz yıl yaptığı bir basın açıklamasında bazı AB üye ülkelerinin Ghostwriter saldırısını Rus hükümetiyle ilişkilendirdiğini söylemişti.
İlginizi çekebilir: Rusya Facebook ve Twitter'ı Kısıtladı
Meta Sahte Hesaplara Karşı Hareket Ediyor
Ghostwriter hakkında açıklama yapan Meta, ayrıca 40'tan fazla konuyla ilgili sahte haber yapan, hesap, sayfa ve grubun ise kapatıldığını söyledi. Söz konusu hesapların, Twitter Youtube ve VK gibi platformlarda da Ukraynalıları zayıf göstermek için yayınlar yaptığı tespit edildi.
Söz konusu hesapların ise, konunun uzmanı gibi davrandıklarını ve aldıkları bu meşruiyetle birlikte, Ukrayna'yı karalayan yayınlar yaptıkları, Meta tarafından belirtildi. Bahsedilen yayınlarda "Batı'nın Ukrayna'ya ihanet ettiği ve Ukrayna'nın başarısız bir devlet olduğu" iddialarının bulunduğu da firma tarafından ifade edildi.
Meta, ayrıca söz konusu yayınların başarıya ulaşamadıklarını ve yüksek etkileşim kazanamadıklarını da belirtti. Firmanın açıkladığına göre söz konusu hesaplar, Facebook'ta 4.000 takipçiye bile ulaşamadı. Yine Meta'ya bağlı olan Instagram'da ise bu miktar 500'ü bile bulmadı.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...