Haftalık olarak oluşturduğumuz Türkiye merkezli girişimlere ait yatırım, büyüme ve tanıtım haberlerini kapsayan haftalık Türkiye girişim ekosistemi raporunun detaylarına yazımızından devamından ulaşabilirsiniz.
212, Simya GSYF ile Erken Aşama Girişimler İçin Harekete Geçti
Türkiye’nin girişim ekosistemine yön veren 212, erken aşama girişimlere yatırım yapma hedefi doğrultusunda Neo Portföy ile Simya adlı girişim sermayesi yatırım fonunu kurdu. 212 ve Neo Portföy’ün yanı sıra dünyanın en iyi B2B erken aşama hızlandırma programlarından biri olan Alchemist ile de güçlerini birleştiren Simya GSYF, Türkiye’de kurulu uluslararası hızlandırma fonu olacak.
10 yılı aşkın süredir girişim ekosistemine öncülük eden 212’nin, erken aşama girişimlere yatırım yapma hedefi doğrultusunda Neo Portföy ile hayata geçirdiği Simya girişim sermayesi yatırım fonu için SPK’dan onay alındı. Simya GSYF; 212’nin tecrübesi, geniş ağı ve yatırım fırsatlarına erişim ve Neo Portföy’ün sağlayacağı portföy yönetim hizmetlerinin yanı sıra dünyanın en iyi B2B erken aşama hızlandırma programı Alchemist ile erken aşama girişimlerin uluslararası pazarlara açılmasını sağlayacak.
TelomEYE Pharmaceutical, 10 Milyon Dolar Değerleme Üzerinden 1 Milyon Dolar Yatırım Aldı
Oftalmolojik rahatsızlıklar için yeni bir tedavi geliştirmeyi amaçlayan TelomEYE Pharmaceutical, 10 milyon dolar değerleme üzerinden 1 milyon dolar yatırım aldı.
Yeni nesil oftalmolojik tedaviler üzerinde çalışan iki Türk bilim insanı ve bir girişimci tarafından kurulan TelomEYE Pharmaceutical tarafından yapılan açıklamaya göre, şirket, çıktığı yatırım turunu başarıyla tamamladı. TelomEYE Pharmaceutical, bu finansmanla yaşa bağlı oluşan göz hastalıklarında yeni nesil tedaviler geliştirmek için kullanacak.
2021 yılında göz hastalıkları uzmanları Dr. İskender Alkın Solmaz, Dr. Işılay Kavadarlı ve girişimci Kubilay Türkmen tarafından Kanada’da kurulan TelomEYE Pharmaceutical, insan yaşamını olumsuz etkilememesi için çok yaygın olan oftalmolojik rahatsızlıklardan bazılarının ilerlemesini engelleyebilmeyi veya yavaşlatabilmeyi amaçlayan yeni bir tedavi geliştirmeyi amaçlıyor. Başlangıçta kurucular tarafından finanse edilen şirket, geçtiğimiz günlerde bir yatırım turuna çıkarak 10 milyon dolar değerleme üzerinden 1 milyon dolar yatırım aldı. Yatırım turu; sağlık konusunda bölgedeki en önemli yatırımcılardan biri olan Mehmet Ali Aydınlar, Re-Pie Startup-1 Girişim Sermayesi Fonu, Türkiye’nin önde gelen yatırım bankacısı ve seri girişimcilerinden Kerim Kotan’ın liderliğinde melek yatırımcıların katılımıyla gerçekleşti. TelomEYE Pharmaceutical bu finansman oftalmolojide yeni patentli tedavilerinin faz I ve II insan çalışmalarını tamamlayacak.
Yerli Gıda İsrafı Girişimi Yenir 30 Milyon TL Değerleme Üzerinden Yatırım Aldı
Yenir, gıda ve yiyecek israfı odaklı bir yerli pazar yeri platformu olarak karşımıza çıkıyor. Şirket, son olarak gıda ve yiyecek israfını önleme hedefi doğrultusunda tohum öncesi yatırım turunu tamamladı.
Şirket tarafından aktarılan bilgilere göre Yenir, ulaşmış olduğu ilk yatırımı 30 milyon TL değerleme üzerinden aldı. Fakat bu tohum öncesi turunda ne kadar yatırım aldığı ise paylaşılmadı. 30 milyon TL değerleme üzerinden meydana gelen mevzubahis yatırım, Eksim Ventures tarafından gerçekleştirildi.
Yenir, 2020 senesinde Servet Akdoğan ve Dolunay Kaplan tarafından kurulmuştu. Şirket daha sonra Ocak ayında ise hizmet vermeye başladı. Hizmet verilen noktalarda ise Re-sell Hub adı verilen geri dönüşüm merkezleri kurularak anlaşma sağlanan firmaların ürünleri toplanıp, kalite kontrolünden geçirilerek uygun fiyatlarla satışa sunuluyor.
2025 senesine kadar Türkiye içerisinde hizmet verilen her bölgede yaklaşık olarak senelik 1.000.000 ton israfın önlemeyi hedefleyen şirket, 2 sene içerisinde kendisini yurt içinde kanıtlayıp ardından yurt dışına açılmayı planlıyor.
2023 Yılında e-Ticarette Küçülme Beklenmiyor
IdeaSoft CEO’su ve TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, 2022 yılı sonunda 600 Milyar TL üzerinde hacme ulaşacak olan e-ticaretin, 2023’te daralma veya küçülme yaşamayacağını ancak büyüme hızının yavaşlayabileceğini belirtti.
2020-2021 yılında pandemiyle birlikte yüzde yüzün üzerinde büyüyen e-ticaretin aynı hızla olmasa da büyümeye devam ettiğini belirten IdeaSoft CEO’su ve TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, “E-ticaret bugün hayat normale dönse de yine de çok önemli bir yer tutuyor. Bu süreç 2023’te de devam edecek. Büyüme hızı yavaşlayabilir ancak küçülme veya daralma öngörmüyorum. Buna paralel olarak e-ihracat yüzde 219 arttı ve hızla büyümeye de devam ediyor. Bunun da 2023’te pozitif etkilerini göreceğiz ve bu durum zamanla kartopu gibi büyüyecek.” dedi.
Artcomun Yerli Bir Girişim Olarak İlk Yatırımını Aldı
Artcomun sanat ve koleksiyon çıktılarına odaklanarak teknolojiler geliştiriyor. Bununla birlikte girişim son olarak 2 milyon dolar değerleme üzerinden ilk tohum öncesini turunu tamamladığını duyuruyor. Girşim, sanat üzerinde yapılabilen ticareti cep telefonlarına sığdırmayı başarıyor ve bunu yaparken aynı zamanda da verilerin ve algoritmaların güçlerinden faydalanıyor.
KWORKS girişimlerinden birisi olan Artcomun girişiminin tohum öncesi turuna; İlker Diker, Ahmed Faruk Karslı, Emre Kenci, Bülent Tekmen, Gökhan Demir, Ahmet Salih Palamut, Kerem Özten ve UNVEST katıldı. Sanat ekosisteminde önemli bir dar boğanı çözen girişim 80 ülkeden 1 milyon sanatçıya erişmeyi hedefliyor. Bu sayede de girişim Web3.0 araçları dahil yeni kategorileri portföyüne ekleyecek.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...