Haftalık olarak hazırladığımız ve kamuoyuna duyurulan Türkiye merkezli girişimlerin yatırım, büyüme ve yenilik haberlerini derlediğimiz detaylı rapora yazının devamından ulaşabilirsiniz.
wamo 2022’de 500 Milyon Euro’luk İşleme Aracılık Etti
Finansal servis platformu wamo, 2022 yılına ilişkin verilerini paylaştı. wamo geçtiğimiz yıl toplam 500 milyon Euro değerinde 400 bin işleme aracılık etti.
İngiltere ve Avrupa’da KOBİ’lere ve girişimlere finansal yönetim hizmeti sunan wamo, 2022 yılı verilerini açıkladı. Yeni hizmetiyle girişimcilerin 48 saat içerisinde şirket kurmasına ve şirket hesabı açmasına aracılık eden wamo, 2022’de toplam 500 milyon Euro değerinde 400 bin adet işleme aracılık etti.
wamo’nun 2022 verilerine göre İtalyan girişimciler şirket kurma ve şirket hesabı açmada ilk sırada yer alırken; İtalya’yı Türkiye, Fransa, Malta ve Birleşik Arap Emirlikleri takip etti. Sektörel kırılım incelendiğinde yazılım, bilgi teknolojileri danışmanlığı ve reklamcılık en çok şirket kurulan ve şirket hesabı açılan sektörler arasında yer alırken, festival ve medikal gibi farklı alanlarda da işlemler gerçekleşti.
Türk Girişimciler’ in Kurduğu Pointship Yatırım Aldı
Estonya’da Türk girişimciler tarafından kurulan dijital varlık pazar yeri Pointship, Startup Wise Guys’dan yatırım aldı.
Pointship şirketi, yeni nesil dijital varlık pazar yeri olarak hizmet veriyor. Kullanıcılarına kendilerine ait olan tüm puan ve ödüllerin son kullanım süreleri içerisinde değerlendirilmesine olanak tanıyor. Estonya merkezli girişim; oyun kredileri, otel ödülleri, etkinlik biletleri, puan ve miller gibi ödülleri NFT’lere dönüştürüyor. Ayrıca ödüllerin token ve üyeler arasında alınıp satılması konusuna da aracılık ediyor.
Pointship, Ocak 2021’de beta versiyonuyla hizmet vermeye başladı. Şu an 25.000’den fazla dünya genelinde üyesi bulunuyor. Şirket, Startup Wise Guys’dan sağladığı fonla ekibini genişletip yeni ülke pazarlarına girmeyi hedefliyor. Ayrıca uygulamalarının özelliklerini geliştirecek. Yatırımla birlikte pazarlama faaliyetlerini Ortadoğu, Avrupa, Güney Amerika gibi bölgelerde yürütecek. Uluslararası faaliyetlerini artırmayı düşünüyor.
2023’te Dijital Türk Lirası İlk Pilot Uygulaması Denenecek
T.C. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu; Dijital Türk lirası ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. “Türkiye dijital parayı kullanacak ilk ülkeler arasında yer alacak” dedi. Kavcıoğlu, 2023’ün ilk çeyreğinde pilot uygulamayı deneyeceklerini belirtti.
Şahap Kavcıoğlu; ödeme sistemleri ve merkez bankacılığına yönelik teknolojik yatırımlar yaptıklarını söyledi. Yenilikçi adımlarla Merkez Bankası önderliğinde ilgili kurumlarla görüşmeler yapıldı. Bu görüşmelerin akabinde Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu oluşturuldu.
Dijital Türk Lirası Ağı üzerinden ödemeler başarılı şekilde yapıldı. Ödemeler, birinci faz pilot uygulama faaliyetleri doğrultusunda gerçekleşti. Liralaşma stratejisi doğrultusunda dijital ekonominin yol göstericisi açık bankacılık hizmetleri de kullanıma açılacak. Merkez Bankası’nın “GEÇİT” altyapısı üzerinden çalışmalar yapılacak.
Co-one, 4,2 Milyon Euro Değerleme ile Yatırım Aldı
Yapay zeka tabanlı veri etiketleme servisi hizmeti sunan Co-One, Maxis Yenilikçi Fon liderliğinde tohum yatırım turunu tamamladı. Şirket bu turda 4.2 milyon Euro yatırım aldı.
Estonya merkezli Co-one şirketi, 2021 yılında Mert Menekşe ve Ataberk Arman Kayhan tarafından kuruldu. Şirket, yapay zekayla ilgili çalışmalar yapan firmalara hizmet veriyor. Bu firmalara etiketlenmiş veri servisi sağlıyor. Yapay zekaya yönelik hizmetler üreten şirket; metin, görsel ve videolardaki verilerin güvenilir, hızlı aynı zamanda doğru şekilde açıklanmasını sağlıyor.
Şirket, bünyesinde yer alan Annotation Management Dashboard’la firmaların veri etiketleme süreçlerini yönetmesine olanak tanıyor. Aynı zamanda Kovan App aracılığıyla 3500’ün üzerinde kullanıcının veri etiketlemeden gelir etmesini sağlıyor.
Co-one, Avrupa pazarında önemli müşteriler kazandı. Avrupa’daki ağını genişletmeyi düşünen şirket, şu an 35’ten fazla şirketle çalışıyor. Almış olduğu tohum yatırımla beraber şirket, büyüme stratejisini belirleyecek. Şirket, ürünlerini geliştirip ekibini büyütmeyi düşünüyor. Avrupa yapay zeka sektöründe de öne çıkan firmalar arasında yer almayı hedefliyor.
Bankacılık ve Ödül Platformu Bluedot, Yatırım Turunu Tamamladı
Elektrikli araçlara özel satış sonrası deneyimleri geliştirmek isteyen bankacılık ve ödül platformu olan Bluedot, tohum öncesi yatırım turunu tamamladı. Şirket yatırım turunu tamamladıktan sonra uygulamasını da kullanıma sunduğunu kamuoyuna açıkladı. Bu yatırım turuna; Kalyon Ventures, TechNexus, Pritchard Companies, Axel Springer, Ford (Driventures), Eksim Ventures, Porsche şirketlerinin yanı sıra fintech ve otomotiv şirketleri de katıldı.
Bluedot şirketi; Ferhat Babacan, Selinay Filiz Parlak ve Furkan Ali Yalçın tarafından kuruldu. Şirket; filosu olan kişilere ve bireysel araç sahiplerine birçok farklı hizmet sunuyor. Şirketin platformunu kullanmak isteyenler öncelikle sistem üzerinde kayıt oluşturmaları gerekiyor. Kayıt oluşturmak için şarj istasyonlarında kullanmayı düşündükleri banka kartını seçmeleri gerekiyor. Anlaşmalı elektrikli araçların şarj istasyonlarına ödedikleri miktar sabittir. Kilovat saat başına 0,30 dolar ödeniyor.
Elektrikli araç kullanıcıları anlaşma olmayan şarj ağlarından geri ödeme alıyorlar. Bu geri ödeme miktarı yüzde 20’dir. Platform kullanıcılarına çeşitli ödüllerde sunuyor. Otomotiv harcamaların tümü için yüzde 5 nakit geri ödeme yapıyor. Diğer tüm harcamaların geri ödeme miktarıysa yüzde 2’dir. Ayrıca platform kullanıcılarına yemek ve alışveriş yerlerinden ödüllerde veriyor. Bu ödüler sayesinde sürücüler araç şarj olmasını beklemek zorunda kalmıyor. Araç şarj olurken sürücü aldığı indirim ödülüyle yakınlardaki spor merkezi, restoran ya da kafelerde vakit geçiriyor. Şirket, sürdürülebilir ve yeşil dünyayı destekleyerek hizmetlerini ona göre şekillendirmiştir. Bluedot, araç şarj etme eylemini daha eğlenceli hale getiren faaliyetler geliştiriyor.
Oyun Teknolojileri Geliştiren Ratic, 5.27 Milyon Dolar Değerleme Üzerinden Yatırım Aldı
Oyunculara özel SuperApp’ler geliştiren Ratic isimli yerli girişim, tohum öncesi turda 5.27 milyon dolar yatırım aldı. Yatırım turu, Arısan İnce önderliğinde düzenlendi. Tura, Alpcan Erdoğan ve OXO Finans’ta katıldı.
Ratic, 2022’nin nisan ayında Harun Dursun, Ali Dursun, Çetin Kaya Koç, Zeynep Dursun, Yasir Güney ve Ersel R. Ekmen tarafından kuruldu. Bu girişim aslında oyun üretmiyor. Yeni oyun modellerinin öne çıkmasını sağlayan geliştirici kitidir. Oyuncuların ihtiyaçlarını gidermeye yönelik uygulamalar geliştiriyor. Girişim, oyuncular için olağanüstü niteliklere sahip diyebiliriz. Genellikle yeni geliştirilen oyunlarda uygulama noktasında sıkıntılar yaşanabiliyor. Bu sıkıntılı süreci şirket kolaylaştırmaya çalışıyor. Bu hafta geliştirilip kamuoyuna sunulan Ratic Launcher uygulamasının Beta versiyonu da yayınlanacak.
İstanbul merkezli Ratic şirketinin CEO’su Ali Dursun aldıkları yatırıma dair açıklamalarda bulundu. Dursun, açık fikirli yatırımcılardan destek aldıkları için çok mutlu olduklarını söyledi. Ayrıca aldıkları finansmanla oyun endüstrisi için tasarladıkları benzersiz vizyonu daha kolay hayata geçirebileceklerini de vurguladı.
Ali Dursun, bu turda almış oldukları fonla şirketin teknik ekibini genişletecek. Ratic Kit ile Ratic Launcher’in geliştirilmesine yönelik çalışmalar içinde kullanılacak. Ali Dursun, projelerini hayata geçirme noktasında emeği geçen “ekibine, yatırımcılara, çözüm ortaklarına ve danışmanlarına” çok teşekkür etti.
Aile Teknolojileri Üreten Yerli Girişim Kidolog 600 Bin Dolar Yatırım Aldı
Kidolog, 7.5 milyon dolar değerleme üzerinden 600 bin dolarlık yatırım aldığını kamuoyuyla paylaştı. Firma, Çevrimiçi olarak çocuk ve ebeveyn danışmanlığı sektöründe 600’e yakın kişiye hizmet veren firma yeni yatırım turunu tamamladı. 600 bin dolarlık yeni yatırım turuna TT Ventures, Ceyda Düvenci, Founder One, Aleste Yatırım, İTÜ Arı Teknokent, Kumkaya Makine gibi pek çok yatırımcıda katıldı. Ayrıca bu turda eski yatırımcılarda yerini aldı.
Aile teknolojileri şirketi yeni yatırım turuyla şirket değerlemesini 7,5 milyon dolara (ortalama 140 milyon TL) yükseltti. Online ortamda 600’e yakın çocuk ve ebeveyne danışmanlık yapan firma almış olduğu yatırımla hem yurtdışında hem de yurtiçinde faaliyetlerini genişletecek. Şirket, aile teknolojileri sektöründe Türkiye’nin ilk unicorn’u olabilmek için faaliyetlerini sürdürüyor.
Firma; yurt içindeki danışmanlık hizmetlerinin yanında çocuk gelişimine yönelik farklı projelerde geliştirecek. Bu yatırımı kullanarak ikinci etapta İngiltere daha sonra Almanya ve ABD gibi pazarlarda çalışmalar yapacak. Almanca ve İngilizce olarak danışmanlık hizmeti sunmayı hedefliyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...