Türk girişimci Hamdi Ulukaya'nın ABD'de kurduğu ve resmen bir başarı öyküsü olan Chobani Inc. halka arz ediliyor. Halka arzın sonucunda şirket çalışanlarına ödül mahiyetinde ciddi ödemeler yapılacağı ise çeşitli kaynaklar tarafından daha önce duyurulmuştu. Öyle ki saatlik çalışmakta olan bir işçinin bile, 1 milyon dolarlık şirket hissesi gibi ödüllere sahip olabileceği iddia edildi.
Normalde böyle hamlelerin teknoloji şirketlerinde olması beklenirken, bir yoğurt firmasının çalışanlarına bu şekilde bir jest yapması ise büyük takdir topladı.
New York merkezli olan Chobani, ilk halka arzı için ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonuna belge ve evraklarını gönderdi ve çalışanların halka arz sonucunda ne kadarlık bir pay alacağını belirten, oldukça cömert öz sermaye planından bahsetti.
Yaklaşık beş yıl önce Forbes dergisine bir "CEO Karşıtı Plan" izlediğini söyleyen ve net serveti 2,1 milyar doları bulan Türk girişimci Hamdi Ulukaya, şirket değerinin yaklaşık %10'una denk gelen bir miktarı çalışanlarıyla paylaşacağını söylemesinin ardından büyük bir heyecana sebep oldu.
[caption id="attachment_26785" align="aligncenter" width="770"] Halka arz edilecek olan Chobani markasının kurucusu ve CEO'su Türk girişimci Hamdi Ulukaya[/caption]
"Sektörde Alışılmadık Bir Durum"
Türk girişimci Hamdi Ulukaya tarafından kurulan ve yönetilmekte olan Chobani Yogurt, halka arz edileceğini ve gerçekleşen halka arz sonucunda çalışanlarına oldukça cömert ödüller vereceğini halka duyurdu.
Halka arz sonucunda çalışanlara verilecek olan ödüllerin ise, çalışanın şirkette çalıştığı süre baz alınarak dağıtılacağı belirtildi.
Forbes'a konuşan Columbia Business School'da yazar ve profesör olan Rita McGrath, çalışanlara verilecek ödülün oldukça ilgi gördüğünü, çünkü bunun sektörde hiç alışılmamış bir durum olduğunu belirtti.
Yine Forbes'a açıklamalarda bulunan McGrath bunun
"İnsanlara adil davranır ve onlara iyi ödeme yaparsanız daha iyi performans elde edeceğiniz konusunda yapılan sonsuz sayıda araştırmaya rağmen” sektörde alışılmadık bir durum olduğunu söyledi ve
“Ne yazık ki birçok işveren, çalışanlarına kötü performans gösteren robotlar gibi davranıyor, bu da yanlış bir yol” diye de ekledi.
Chobani'nin çalışanlarına dağıtacağı ödül ise miktar olarak henüz tam kestirilemiyor. Fakat şirketin 3 milyar dolarlık bir değerlemeye ulaşması durumunda, ortalama bir çalışana yapılacak ödemenin yaklaşık 150.000 doları bulabileceği, eski çalışanların ise 1 milyon dolarlık bir ödeme alabileceği tahmin ediliyor.
Reuters'da yayınlanan bir rapora göre ise, 10 milyar dolar gibi ciddi miktarda bir değerleme alabileceği de düşünülüyor. Şirketin yalnızca 2020 yılında ise 1,4 milyar dolarlık ciddi bir gelir elde ettiği ise biliniyor.
"Yetenekleri ve Sıkı Çalışmalarıyla Bunu Kazandılar"
[caption id="attachment_26790" align="aligncenter" width="750"]
Hamdi Ulukaya'nın Yaptığı; "The Anti CEO Playbook" başlıklı TED konuşması[/caption]
Eski bir peynir fabrikasını satın alarak, onu bir gıda devine dönüştüren ve "CEO Karşıtı" bir formülü takip ettiğini söyleyen Hamdi Ulukaya, yaptığı bir
TED konuşmasında da çalışanlarına vereceği hisse ödülünden bahsetmişti. Ulukaya, konuşmasında:
"Bazı insanlar bunun bir PR çalışması olduğunu söyledi. Bazıları bunun bir hediye olduğunu söyledi. Hediye değil dedim. İzledim. Yetenekleri ve sıkı çalışmalarıyla bunu kazandılar, bunun farklı bir açıklaması yok” ifadelerini kullanmıştı.
Ulukaya aynı konuşmada, bir işin sadece hissedarların kârını maksimize etmek için var olduğu düşüncesi için
"Hayatımda duyduğum en aptalca fikir, aslında bir işletme ilk önce çalışanlarıyla ilgilenmeli" ifadelerini kullanmıştı.
Chobani'nin çalışanlarına sağladığı hisse ödülü uygulaması teknoloji sektörü dışında pek yaygın olmasa da, çalışanların verimini artırdığı açıkça gözlemlenebiliyor.
Önceden yüksek teknoloji şirketlerinin uyguladığı halka arz sonucunda hisse senedi ödülü yöntemini özel sermaye firmaları da denemeye almış gibi görünüyor. Örneğin Amerika'nın büyük özel sermaye firmalarından biri olan KKR, bu yöntemi sahibi olduğu 11 sanayi şirketi üzerinde denemiş ve binlerce çalışana yüz milyonlarca dolarlık hisse dağıtmıştı.
Forbes'a konuşan ve hamle sonucunda çok güzel geri dönüşler aldıklarını belirten KKR ortağı ve eş başkanı olan Pete Stavros, dergiye yaptığı açıklamasında:
"Çalışanlar işe daha fazla bağlandılar, işi bırakmayı daha az düşünüyorlar ve geleceğe ümitle bakıyorlar" ifadelerini kullanmıştı
KKR (Kohlberg Kravis Roberts) bünyesinde faaliyet göstermekte olan sanayi kuruluşu Ingersoll Rand, binlerce çalışanına, toplam yaklaşık 500 milyon dolarlık hisse senedi ödülü dağıtarak bu kampanyaya bir nevi öncülük etmişti.
Bloomberg'e konuşan Pete Stavros:
“Bunu diğer sektörlere de yaymaktan bahsediyoruz, diğer özel sermaye şirketleri de bu yöntemle kamu kuruluşları kadar ilgilenmeye başladı. Çünkü dünyanın gittiği yön bu" ifadelerini kullanmıştı.
Bu tarz diğer haberlerimize
buradan ulaşabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...