Dünya ulaşım teknolojisi her ne kadar elektrikli sistemlere dönüştürülmeye başlansa da, havadaki ulaşım için havadaki karbonu jet yakıtına dönüştüren sistem bulundu.
Yakıt modelinde elektrikli formların aktif kullanılması ve yaygın bir hal almasına elbette henüz zaman var. Bu süreçte bilim insanları sürdürülebilir ve ekonomik yakıt arayışına hız kesmeden devam ediyorlar. Hiç şüphesiz bunun en verimli yollarından biri de kullanılan yakıtın yapısını değiştirmek.
Cambridge ve Oxford Üniversitelerindeki bilim insanlarından oluşan ekipler atmosfere karbondioksit salınımı vermek yerine onu yakalayıp yakıt olarak kullanma fikrini geliştirdiler.
Pil Teknolojisi Yerine Dönüşümlü Enerji
[caption id="attachment_18720" align="alignnone" width="765"]
Uçak Sistemleri
www.startupteknoloji.com[/caption]
Tüm dünyada kullanılan pil teknolojisi, çağın getirileri ile birlikte elbette kendi inovasyonunu gerçekleştiriyor. Ancak bu değişimler ekonomik değerleri biraz daha da pahalı hale getiriyor.
Gerçekleştirilen dijital çağ buluşları ekonomik ve dönüşümü gözettiği kadar hiç şüphe yoktur ki dünyanın ekolojik dengesini de düşünerek yapılıyor. Yeni nesil bilim adamlarının atığın her türünden enerji elde ettiği bu dönemde, havaya salınan birincil enerjini bile atıl değerleri enerjiye dönüşmesi planlanıyor.
Laboratuvar Aşamaları
Araştırmacılar laboratuvar ortamında ucuz ve ikinci sınıf demirli bir katalizör kullanarak CO₂ gazını yakalayıp jetlerin kullanıma uygun bir yakıta dönüştürecek reaksiyonu başardıklarını duyurdular.
Reaksiyon sonucunda elde edilen yakıt miktarı şimdilik çok küçük bir değerde bulunuyor. Ancak zamanla yapılacak çalışmaların odağında havadaki fosil durumda bulunan yakıtların yüksek hacimlerde alınması var. Eğer bu fosil yakıtlar yeterince büyük etkililik faktörü ile enerjiye dönüştürülerek tekrar salınırsa, bir uçak teorik olarak karbonla uçabilir.
Sistem Nasıl Çalışıyor?
[caption id="attachment_18721" align="alignnone" width="1217"]
Sistemin Çalışması
www.startupteknoloji.com[/caption]
Havadaki karbonu jet yakıtına dönüştürecek sistem peki nasıl çalışıyor. Normal şartlarda fosil yakıtları yandığı zaman, içerdikleri hidrokarbonlar karbondioksit ve suya dönüşmektedir. Bu dönüşüm de ortaya bir enerji çıkarır. Havadaki karbonu jet yakıtına dönüştürecek sistem ise bu süreci tam tersine çeviriyor.
Sistem ısı eklenerek, karbondioksit hidrojen ile birleştirilip, sudan ayrıştırıldı. Bu da jet motorlarında kullanılabilecek birkaç gram sıvı bir yakıt oluşturuldu. Bu kimyasal tepkimeyi gerçekleştiren katalizör ise dünyada bol miktarda bulunan potasyum, mangan ve demirden oluşuyor. Bu da hazırlanış bakımından sistemi daha ucuz ve kolay hale getiriyor.
Bu sistemdeki katalizör aynı zamanda kolaylıkla hidrojen ile birleşebiliyor. Bu birleşim de jet yakıtı hidrokarbonlarına yüksek seçimlilik sağlıyor. Havadaki karbonu jet yakıtına dönüştürecek sistemle hem yakıt elde ediliyor, hem de fosil yakıtlardan elde edilebilecek petrokimyasal maddeler kazanılıyor.
Bu Sistemin Önceki Adımları
Dünya bu sisteme yabancı değil. Ne ilk ne de gelişen teknoloji ile de son sistem olmayacaktır. Bilim adamaları Kanada’da ormanların CO₂ yakalamasına benzeyen, CO₂’yi yakalayabilecek endüstriyel ve büyük bir kompleksi geliştiriyorlar. Bu geliştirme sonucunda da hidrokarbon yakıtı oluşturmayı amaçlıyorlar.
Havadaki karbonu jet yakıtına dönüştürecek sistem tüm dünya uçak sanayisine umut veriyor, ancak uygulamada ne denli başarılı olacağı henüz şaibeli. Elde edilen miktar az değerlerde ve bunu artırmak maliyetleri ve beklenmedik sorunları her zaman doğurabilir.
Şimdilik bu fikir bazı araştırmacılar tarafından ümitli bulunsa da bazıları tarafından hayalci bir girişim olarak tanımlanıyor.
Dünya iklim sisteminin içerisinde bulunduğu duruma bu kadar küçük miktarlarda yakıt elbette çare olamaz. Ancak fikir geliştirilebilir yapısı gereği başarılı. Her ne kadar dünya iklimine yakıtlardaki durumdan ziyade daha az uçak kullanımı daha faydalı gibi görünse de bu pek mümkün değil.
Bir dünya vatandaşı olarak düşüncem, yabana atılmaması ancak hızla geliştirilmesi gereken bir sistemdir bu. Ancak bu anlamda geliştirilmedeki hız da teknolojik imkânlara ve üst düzey maliyetlere muhtaçtır.
Yakın bir gelecekte yakıtlardaki bu formsal değişiklikler hem dünya iklimini hem de kullanıcı kitleleri mutlu edecek bir sistem olacaktır. Her ne kadar pahalı olsa da, oksijenine muhtaç olduğumuz dünyanın bu dönüşüme ihtiyacı var. Havadaki karbonu jet yakıtına dönüştürecek sistem ile alakalı soru, görüş ve önerileriniz için bizlere yazabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...