Dünya'nın döndüğünü canı pahasına savunan Galileo Galilei kimdir? Gelilei, hangi buluşlara imza atmıştır? Bir dahinin bilim adına verdiği mücadelenin hikayesi... Startup Teknoloji'den, Mucitler Serisi'nin ilk yazısı sizlerle!
Galileo Galilei Kimdir?
Galileo Galilei, 15 Şubat 1564 tarihinde, İtalya’nın Toskana adlı bölgesinde yer alan Pisa şehrinde dünyaya geldi. Beş kardeşi vardı ve babası Vincenzo Galielei, o dönemin tanınan müzisyenleri arasındaydı.
Galileo, ilköğrenimini Floransa kentinde tamamladı. Üniversite eğitimini ise tıp üzerine almak istiyordu. Bu amaçla Pisa Üniversitesi’ni tercih etti. Fakat buradaki öğrenimi maddi sebepler nedeniyle uzun sürmedi. Okulu bırakmak zorunda kalan Galileo Galilei, 1583 yılından itibaren kendini matematik alanına verdi. Çalışmalarının sonucunda, bir zamanlar mali durumu yüzünden yarım bıraktığı Pisa Üniversitesi’nin, 1589 yılında profesörü olmaya hak kazandı.
Teleskobu Geliştirdi ve Birçok Buluşa İmza Attı
1609 yılında, teleskobun icat edildiğini öğrenen Galileo, bir başka gelişmiş teleskop üretebilmek için kolları sıvadı. İcat ettiği teleskop ile astronomi gözlemlerine başladı. Astronomi çalışmalarında teleskobun kullanılmasına öncülük eden Galilei, 1609-1610 yılları arasında birçok buluşa da imza attı.
Örneğin, Ay yüzeyinin düz değil de girintilerden ve çıkıntılardan oluşan karmaşık bir yapıya sahip olduğunu bulan kişi Gelileo Galilei oldu. Dahi mucit, yıldız kümeleri gözlemlerinde de bulundu. Samanyolu Gökadası’nın çok sayıda yıldızdan meydana geldiğini ortaya koydu. Jupiter’in uydulara sahip olduğunu keşfetti. Venüs’ün geçirdiği evreleri inceledi. Gelilei, Satürn’ü de inceledi fakat halkasını, gezegenin uyduları sandı.
Gelileo’nun gözlemlediği şeyler arasında Güneş de vardı. Güneş’in üzerinde bulunan gölgelerin leke olduğunu, gölge olmadığını ilk kez o kanıtladı.
Kitabının Başarısı Onu Saray Matematikçisi Yaptı
Astronomi alanında o kadar çok araştırma yapmış ve yeni bilgiler edinmişti ki bunları gelecek nesillere aktarabilmek için bir kitap yazmaya karar verdi. Yıldızların Habercisi anlamına gelen Sidereus Nuncius adlı kitabını 1610 yılında yazdı. Gelilei’nin kitabı dönemin en ilgi çeken kitaplarından birisi haline geldi. Kitabının başarısı, onu Floransa’da saray matematikçisi yaptı.
Onunla Aynı Fikirde Olmayan İnsanlar Vardı
1611 yılına gelindiğinde Gelileo Galilei, Roma’ya gitti. Orada Bilim Akademisi’ne üye oldu. Yeniden Floransa’ya döndüğünde ise güneş lekeleri üzerine yazdığı kitabını 1613 yılında yayınladı. Bu eseri, hidrostatik üzerine sayısız profesörün eleştirisine uğradı.
Gelilei, bu kitabında özellikle Kopernik sistemini çok bariz bir şekilde savunuyordu. Sahip olduğu bu düşünceyle, papazların ciddi baskısına maruz kalmaya başladı. 1615 yılında, ortaya attığı iddiasını savunmak için Roma’ya gitti.
1616 yılında ise Papa V. Paul, dahi mucidin kitaplarını incelemek için bir komisyon kurdu. Kurulan bu komisyon, Gelileo Galilei’nin kitaplarını yasaklamadı fakat ondan, Dünya’nın döndüğü fikrini daha fazla gündeme getirmemesini istedi.
Engizisyon Mahkmesi'nde Yargılandı
Bunun üzerine Galileo, bilimin daha çok pratik yönü ile ilgilendi. Mikroskobun daha gelişmiş bir versiyonunu icat etti. Sakin geçen iki yılın ardından 1618’de gerçekleşen üç kuyruklu yıldızın keşfi, onu ve kiliseyi yeniden birbirine düşman etti.
O dönem, Gelieli’nin arkadaşı Sekizinci Urban olarak Papa seçildi. Bu gelişmeden güç alan ünlü mucit, İki Kainat Sistemi Üzerine Konuşmalar isimli kitabını 1632 yılında yayınladı
Bu hareketi, onun yargılanması için son darbe oldu. Roma’ya çağrılan Gelileo Galilei, Engizisyon mahkemesine çıktı. Mahkemeden çıkan kararın sonucunda, 1633 yılında kitabı yasaklandı ve kendisi de müebbet hapse mahkum oldu.
Müebbet hapis cezasına çarptırılsa da bu cezası bir süre sonra kendi evinde göz hapsine dönüştü. Cezayı yetmiş yaşında aldı ve sonrasında kör oldu. 1642 yılında hayata veda etti.
Ölümünün Ardından Değeri Anlaşıldı
Gelilei Galileo, ölümünün ardından değeri anlaşılan isimlerden birisi oldu. Onun yapıtları, 1842-1856 yılları arasında, Gelilei uzmanı unvanına sahip Antonio Favaro tarafından, Le Opera di Gelileo Galilei adı altında yeniden yayımlandı.
Tarihe adını altın harflerle kazıyan mucidin gözlemlerinden elde ettiği bilgiler, başta astronomi alanı olmak üzere, bilime önemli katkılar sağladı.
Gelilei’nin ilk kez gökyüzünü teleskopla incelediği günün 400. Yıldönümü olan 2009 yılını,
Uluslararası Astronomi Birliği, Gelileo Galilei’nin Dünya Astronomi Yılı ilan etti. Bu çağrıya UNESCO VE BM’de katıldı.
Ünlü mucidin yüzyıllar önceki çalışmaları, günümüzde halen bilimin ilerlediği yola ışık tutmaya devam ediyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...