Kuruluşta veya kuruluş öncesinde yapmaya çalıştığınız hesaplamalar ve istatistikler göz korkutucu gelse de oldukça önem taşıyan işlerdir. Yapılan analizler her yeni işin, yalnızca üçte ikisinin iş hayatının ilk yılını atlatabileceğini gösterirken, kalan üçte birlik diliminin ise ilk beş yılda batma riski taşıdığını gösteriyor. Nihayetinde adı üzerinde; girişim. Garanti taşımayan ve hiçbir zaman da garanti vermeyen girişimcilikte işe koyulmadan önce sormanız gereken 4 temel finansal soru vardır. Şimdi dilerseniz bunları biraz inceleyelim.
İşletme Masraflarım Neler?
Bu başlığı iki kalemde incelememiz gerekiyor değerli okur. Birincisi başlangıç maliyetleri, ikincisi ise sürekli devam edecek olan genel giderler. İşte hâsıl olduğu üzere başlangıç maliyetlerini değerlendirerek başlamak en doğrusu olacaktır. Bu soruyu kendinize sorduğunuzda mutlaka ‘’ en temel’’ kavramından da uzaklaşmayın. Yani işletmenizin yürümeye başlaması için ilk etapta ihtiyacınızı olan en temel değerler nelerdir ya da nelere ihtiyacım olacak sorularını kendimize sormamız hayati önem taşımaktadır.
Ardından işletmemizin kurup ilerlemeye başlamak için ne/ne kadar gerekli olacak gerçeğini anlamamız gerekmektedir. Daha sonraki aşama ise süre gelen giderlerdir. Yani bu kısımda önemli olan işletmeye ait kira, internet hizmeti, telefonlar, faturalar, maaşlar gibi genel giderleri belirlemeniz gerekmekte. Tabii ki işimiz henüz hayata geçmemişken bu hesaplara nasıl erişir. Aslında bunlar mecburen en yakın tahmini maliyetler olmalıdır. Ancak önemli olan bu tahmini maliyetlerin en doğru değer ve rakamlar ile elde edilmesi oldukça önemlidir. İşte bu değerlere ulaşmak da etkin bir piyasa araştırması gerekebilir. Bundan da kaçınmamak gerekir.
Nakit Akışım Nasıl Olacak
Başlangıç maliyetlerinizi ve süre gelen işletme giderleriniz değerlendirdiniz, analiz ettiniz ve sıra geldi nakit akışım ne olacak sorusuna. Burada nakit akışı olarak adlandırdığımız değer sizin işletmenize bağlı olarak tamamen tarafınızca belirlenmiş bir periyoda karşılık gelen gelirdir. İşletmenize haftalık, aylık veya günlük gelen para nakit akışınızın karşılığı olacaktır. Nakit akışı ile değerlendirmeler yaptığınız bu kısımda naçizane tavsiyem odur ki; kendiniz her zaman kötü senaryolara hazır tutun. Çünkü günümüz dünyasında bir insanın iyi bir haberi alıp içselleştirmesi dokuz saniye, kötü bir haberi alıp içselleştirmesi dokuz saat sürüyormuş.
İşletmesini ve girişimini enine boyuna düşen bir yatırımcı adayı olarak siz her ne kadar fikrinize ve enerjinize güvenseniz de her ihtimali aklınızda tutmalısınız. Burada kazanım ve büyüme anlamında en akıllıcası, hızla ivme sağlamayı değil yavaş büyüme ile kalıcı yollar kat etmeyi amaçlamaktır. Bu kısımda uzaklaşmamanız gereken tek olgu; gerçekliktir.
Nereden Fon Alabilirim
Başlangıç değerleri, süre gelen giderler (genel giderler) ve nakit akışı ile alakalı tahmin ve ön çalışmaları yaptıktan sonra ihtiyaç duyacağınız en önemli aşama sermaye kavramıdır. Bir kamyon arkası yazısı diyor ya; ‘"Duan ile doğmadım ki, bedduan ile öleyim’’. İşte bu kamyon arkası sözünde olduğu gibi tabii ki birilerine güvenerek bir işe kalkışmıyorsunuz ancak ilerleyen dönemleri atlatmak veya başlangıç yükünü azaltmak için fon, hibe ve teşvik kaynaklarını da yabana atmamak gerekir.
Hem girişimci her fırsatı görüp onu değere dönüştürebilendir. Öz sermayemizin yanı sıra, fikrimiz ile alakalı gerek yurt içi gerekse yurt dışı, gerek özel gerekse de kamu olsun fark etmeksizin her fırsatı değerlendirmek gerekir. Bu destekler size ilk etapta ilaç gibi gelecek uzun vadede işletme büyütmeye kadar götürecektir. O noktaya gelindiğinde de yine aynı şekilde iş geliştirme ve büyütme fonları da kullanımınıza sunulacaktır.
Uzun Vadede Nerede Olmak İstiyorum
Her iş, henüz fikir aşamasındayken bile uzun vadedeki getirileri konusunda pek ip ucu vermez. Ancak bu noktada sizin kendinize kısa, orta ve uzun vadede kilometre taşları belirleyerek hedef odaklı planlar yapmanız gerekmektedir. Nihayetinde gece karanlığında giden gemi nereye yol aldığını bilemez. Rota ve rotaya giden yol önemlidir.
Hayata geçirdiğiniz girişimde kendinize has bir gelecek planı yapmanız kaçınılmaz bir durum olmalıdır. Aslında kısa, orta ve uzun vadede planlama yapmak yalnızca finansal konularda g-değil, işin işleyişinin her noktasında yapılması gereken bir yol haritasıdır. Finansal bağlamda da getirilerin ve götürülerin yıllar sonraki değişkenlerini, ‘’yaklaşık tahmini’’ de olsa yapmak sizlerin iş dünyasındaki yolunuzu oldukça aydınlatacaktır.
Henüz katma değer unsuruna dönüşmemiş bir girişimin varsa veya yakın zamanda böyle bir planının varsa bu finansal soruları mutlaka kendinize sormanız ve ikna edici cevaplar almanız gerekir. Zira finans denen kavram, kazanımı olduğu kadar, zarar etkenini de içerisinde barındıran bir olgudur. Zarar ise olumsuz bir durumdur ve insanoğlunu etkiler. İyi yapılmış bir finansal plan ile inançlı bir işe bağlılık, işe dair ustalıkla da birleşince uzun vadede marka değeri edinmiş bir kazanımı kaçınılmaz kılar.
Biz bu yazıyı kaleme alırken hiç şüpheniz olmasın ki bilgi ve tecrübelerimi biraz da saha araştırmaları ile sizlere ulaştırsak da yaşanılmış tecrübe her şeyden önemlidir. Sizlerin de iş hayatında gerek finansal plan gerekse de, diğer işletme metotları ile ilgili bizlerle ve diğer girişimci adayları ile paylaşmayı dilerseniz mail adresimizin kapıları ardına kadar açık. Finans kazanımı bol olan girişimler dileriz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...