Hindistan, Tencent destekli Garena Free Fire uygulamasıyla birlikte Çin'le bariz bağlantıları olan 50'den fazla uygulamayı yasakladı. Bunların arasında, NetEase'in Onmyoji Arena'sını ve Astracraft'ı da yer alıyor. Bu yasaklama, ulusal güvenlik gerekçesiyle son bir buçuk yılda bir dizi benzer engellemenin en sonuncusu.
Yasaklanan uygulamalar listesinde birçok bilindik isim mevcut. Yeni yasaklanan uygulamalardan bazıları; Sweet Selfie HD, Beauty Camera, Viva Video Editor, AppLock ve Dual Space Lite. İki komşu ülke arasında artan jeopolitik gerilim bu engelemenin arkasında yer alıyor. Yeni Delhi'nin 2020 ortasından bu yana yasakladığı Pekin'e bağlı 300'den fazla uygulamanın çoğunun klonları veya yeniden markalarından meydana geliyor.
Bir Google sözcüsü pazartesi günü yaptığı, Hindistan'ın Elektronik ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı, 2000 tarihli Bilim Yasası hakkında ve bunun sonucunda alınan karara ilişkin açıklamada bulundu.
"Bilişim Yasası'nın 69A Bölümü uyarınca geçirilen geçici siparişin alınması üzerine, oluşturulan süreci takiben, etkilenen geliştiricileri bilgilendirdik ve Hindistan'daki Play Store'da mevcut olan uygulamalara erişimi geçici olarak engelledik."
Free Fire: Illuminate, Hindistan'da en son engellenen en popüler uygulama olarak görünüyor. Analitik firması App Annie'ye göre, Sea ve Tencent destekli oyun, ocak ayında Hindistan'da dünya çapında aylık 75 milyon aktif kullanıcısının 40 milyondan fazlasına sahipti.
Uygulamanın yasaklandığı haberi Garena'nın Hindistan'daki ekibine de sürpriz oldu. Zira firma, oyununu ülkede tanıtmak ve sergilemek için turnuva organizasyonlarıyla anlaşmalar peşindeydi.
Uygulamalar, Ulusal Güvenlik Endişesiyle Yasaklandı
Hindistan'daki uygulama engelleme serisi Haziran 2020'nin sonlarında başladı. Dünyanın en büyük ikinci internet pazarının TikTok'u, Alibaba'nın UC Tarayıcısını ve Tencent'in WeChat'ini ve Çin ile bağlantılı düzinelerce başka uygulamayı ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle yasaklamıştı. Bu duyurularda Çin'den hiçbir zaman açıkça bahsetmeyen Yeni Delhi, pazartesi günü yürürlüğe koyduğu yasaklama ilgili resmi bir açıklama getirmedi.
Hindistan hükümeti o zamandan beri yasağı, popüler PUBG oyunu da dahil olmak üzere 200'den fazla uygulamaya genişletti. Bu oyun, bir şekilde Google Play Store'a ve Apple'ın Hindistan'daki AppStore'una geri dönen bilinen tek uygulama olmaya devam ediyor.
Diğer birçok firma ve uygulama operatörü Yeni Delhi'nin endişelerini gidermeye çalıştı. Fakat Hindistan hükümeti yanıtları yetersiz bularak aldığı kararını sürdürmeye devam etti.
Nüfus büyüklüğünün de etkisiyle Hindistan, uygulama yüklemeleri açısından açık ara dünyanın en büyük pazarı olarak görülüyor. App Annie'ye göre, sadece geçen yıl, Güney Asya ülkesi Hindistan, 25 milyardan fazla indirme gerçekleştirdi.
ABD devlerinin yanı sıra Çin ve Güney Kore de dahil olmak üzere diğer ülkelerden firmalar, bir sonraki büyük büyüme bölgesini aramaya devam ediyor. Aynı zamanda ABD, Güney Kore ve Çin son on yılda agresif bir şekilde hareket eden Hindistan'a odaklanmış durumda. Buna karşılık, Çin'de sadece birkaç Hintli firma faaliyetini sürdürüyor.
Hindistan'ın TikTok yasağını kaldırmayı reddetmesinin ardından uygulamanın ana firması ByteDance'in Hindistan'daki çalışan tabanının büyük çoğunluğunu işten çıkardı. Ve ByteDance, kısa süre önce ülkedeki edtech işini kapattığını duyurdu.
Hint sosyal ağı ShareChat ve isteğe bağlı akış hizmeti MX Player, geçen hafta 900 milyon dolarlık bir anlaşma olduğunu bildirdi ve ülkedeki kısa video uygulamalarını birleştirdiklerini duyurdu.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...