Röportaj serilerimize hız kesmeden devam ediyoruz. Bugün sizlere hiVC & hiBoost kurucusu olan Bora Şahinoğlu Bey ile yaptığımız röportaj hakkında karşınıza çıkıyoruz. Harika bir röportaj oldu. Lafı daha fazla uzatmadan dilerseniz röportajımıza geçelim.
İlginizi Çekebilir: Wocopa Türkiye Pazarlama Direktörü Fatih Kılıç ile Wocopa Academy “Uluslararası Yatırım Danışmanlık Eğitimi” Hakkında Röportaj Yaptık!
Bora Bey Kendinizden Kısaca Bahsedebilir Misiniz?
Tabii, ben Bora Şahinoğlu. Belçika’da büyüdüm ve tüm eğitim hayatımı orada tamamladım. 1989 yılında Bilgisayar ve İşletme Yüksek Mühendisi olarak Faculte Polytechnique Mons’dan mezun oldum. GIB Group, Carmeuse Europe gibi pek çok uluslararası firmada yönetici kimliğim dışında NETSİS pazarlama ve danışmanlık şirketini NETSİS Yazılım’ın kurucusu Murat Ihlamur ile beraber kurduk ve burada CEO olarak görev aldım. Ayrıca dünyadaki ilk mobil servis sağlayıcısı alanında hizmet veren şirketlerden biri olan Tikle’yi kurdum.
Kurumsal hayatımın yanı sıra birçok farklı alanda yatırımcı olarak girişimlerin hayallerine ortak oldum. Uzun yıllardır girişimlerin keşfedilmesinde aktif rol oynayan platformların içerisinde yöneticilik yapıyorum. Bu bağlamda uluslararası hızlandırma programı Innogate’te mentor, StartersHub’da yönetim kurulu üyesi ve mentor, Mentor Effect’te kurucu ortak, yönetim kurulu üyesi ve mentor olarak görev yapmanın yanında Menapay, Sixa, XL Ventures, Monument Labs, Eventbaxx ve Angel Effect’in melek yatırımcıları arasında bulunuyorum. Aralık 2020’den bu yana ise girişimcilik ekosisteminin 360 derece yüksek etki hareketi hiWorld çatısı altında bulunan hiVC ve hiBoost’un CEO’su olarak görev alıyorum.
hiWorld Çatısı Altında Bulunan hiVC ve hiBoost’tan Kısaca Bahsedebilir Misiniz?
Girişimcinin ihtiyaç duyabileceği tüm bileşenleri bir araya getiren yüksek etki platformu High Impact World – hiWorld çatısı altında bulunan hiVC, startup’ların iş modellerini geliştirip küresel başarılarını artırmak üzere değer yaratan bir girişim sermayesi yatırım ortaklığı olarak konumlanıyor.hiVC olarak temel amacımız; erken aşama girişimlere artan oranda yatırımların yapılması, girişimlerin sürdürülebilir bir şekilde büyümelerini ve bunun yanında küresel ölçekte rekabet edebilecek düzeye çıkarılmasına ve exit edilmesine liderlik etmek.
hiWorld bünyesindeki hiBoost’uise 2021 yılındahenüz fikir aşamasında olan girişimleri erken aşamadayken destek olmak için kurduk. hiBoost olarak girişimlere uzun vadeli yatırımcı pozisyonu üstlenme ve sürdürülebilir ölçeklendirmeyi sağlamayı amaçladık. Fikir aşamasındaki girişimlere odaklanarak startup’lara iş geliştirmeden yatırıma, mentorluktan dağıtım kanallarına ve destek paketlerine kadar pek çok konuda rehberlik ediyoruz. Öte yandan girişimlerin yurtdışından fonlanmasına ve yurtdışına açılma yolculuklarına da destek oluyoruz.
Şu Ana Kadar Kaç Girişime Yatırım Yaptınız? Girişim Ekosisteminde Nasıl Bir Değer Yaratıyorsunuz?
Şu ana dek hiVC olarak toplam 17 girişime yatırım yaptık ve bu girişimlerin değer üretme süreçlerine aktif katkı sağladık. Bu girişimleri şöyle sıralayabilirim; Houston Bionics, VRLab, hop!, Robomotion, helo!, Aposto, Insumo, V-Count, Botgate AI, Delivers.AI, Evimdeki Psikolog, Producter, iyi yaşa., 10lift, Mükellef ve FineDine. Bunlardan hop!, Aposto, Botgate AI ve Evimdeki Psikolog girişimlerinin yatırım turlarına liderlik ettik.
hiBoost tarafında ise şimdiye dek 3 girişime yatırımımızı tamamladık. İlk olarak çalışmalarımızı mikrobirikim ve mikroyatırım uygulaması Yancep ile başlattık; ardından sosyal astroloji ağı Karma ve yeni müşteri edinme platformu Tamly ile devam ettik.
hiVC & hiBoost olarak önceliğimiz fikir ve erken aşamadaki girişimlere finansal yatırımın ötesinde kazanan iş modeli gerçekleştirmek. Henüz yolun başındaki fikir aşamasındaki girişimlerin yolculuklarına eşlik ediyor, girişimlerin hayallerini gerçeğe dönüştürüyoruz. Bizler de girişim ekosisteminde farklı alanlarda yer alan bireyler olarak bir girişimcinin karşılaşabileceği zorlukları kendi deneyimlerimizden biliyoruz. Tam da bu sebeple girişim geliştirme stüdyosu olarak erken aşama girişimlerin yatırım ararken yaşadıkları başta zaman kaybı olmak üzere karşılaştıkları zorlukların önüne geçiyoruz ve kısa sürede adım atmalarını sağlıyoruz.
Dolayısıyla bizler erken aşama girişimlerin ihtiyaçlarını tespit edip şirketleşme, strateji geliştirme, mentorluk, iş ağı yaratma ve yatırım bulma konularında rehberlik ediyoruz. Bu anlamda ana hedeflerimizden biri girişimleri hiVC ve hiVC’ye benzer fonların yatırım yapabileceği seviyeye taşımak.
2022 Yılını Nasıl Kapatmayı Hedefliyorsunuz? Ayrıca 2023 Yılı İçin Hedefleriniz Neler?
hiVC olarak yıl sonuna kadar hedefimiz toplam 50 girişime yatırım yapmak. Ayrıca 2024’ün ilk yarısına kadar hiVC GSYO olarak borsaya açılmayı ve küçük yatırımcıların da teknoloji girişimlerinde hissedar olarak yolculuğumuza ortak olabilecekleri bir yapı haline gelmeyi hedefliyoruz.
hiBoost olarak 2022 yılı sonuna kadar toplam 8 girişime yatırım yapmayı planlıyoruz. Ayrıca 1-1,5 yıl içerisinde yatırım yaptığımız girişimlerin her birini 2 milyon dolar değerlemeye ulaştırmayı ve bu girişimlerin toplam 16 milyon değerleme üzerinden hiBoost olarak yüzde 15 hisse sahibi olmayı amaçlıyoruz.
hiVC ve hiBoost olarak 5 yıl içerisindeki hedefimiz ise fon büyüklüğümüzü dolar bazında en az 5’e katlamak ve 200'ün üzerinde yatırım yapan bir yapı haline gelerek en az 1 unicorn çıkarmak.
Özetle; girişimlerin ihtiyaçlarını tespit ederek, özel stratejiler geliştirme, ihtiyaç duydukları iş ağını oluşturma ve kazanan bir iş modeli haline gelme noktasında rehberliğimizi sürdüreceğiz. Hedefimiz geleceğin unicorn’larını çok erken aşamada keşfetmek.
Yatırım Kararını Belirlerken Hangi Kriterlere Dikkat Ediyorsunuz?
Yatırım kararını belirlerken aslında temelde baktığımız ilk şey girişimin çok erken aşama veya fikir aşamasında olması. Teknolojiyi iyi kullanarak bir sorunu çözen ve hızlı büyüme potansiyeli olan girişimleri radarımıza alıyoruz. Burada dikkat ettiğimiz en önemli konu ekip, büyüme potansiyeli, girişimcilerin açık fikirli ve yönlendirilebilir olmaları. Girişimi ileriye taşıyacak iyi bir fikrin olmasını ve kurucu ekibin yaptığı işe olan inancını kritik bir konu olarak görüyoruz. Ayrıca fikrin ticarileşmiş veya ticarileşme potansiyeli taşıması gerekiyor. Dolayısıyla girişimcinin uygulama becerisi olmasına, bu fikrin ürün haline gelmiş olmasına önem veriyoruz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...