Hosting nedir sorusu sıkça merak edilen bir başka sorudur. Dijital dünyanın ivme kazandığı günümüzde internet ve web siteleri büyük bir rol oynuyor. Her gün yenilenen ve çeşitlenen internet kaynakları, arka planında büyük bir sistemle ve iş bölümü ile çalışıyor. Web sitelerinin nasıl var olduğunu adım adım izliyoruz. Hosting nedir ve ne işe yarar sorularına cevap bulacağız.
İnternet ve Siteleri
Daha önceki yazılarımızda internetin Berners-Lee tarafından
World Wide Web adıyla altyapısının oluşturulduğundan bahsetmiştik. Büyük bir bilgi alış verişi amacıyla kurduğu ağ paylaşımı sayesinde günümüz internet siteleri var olmaya başlamıştı. Aynı zamanda
HTML ile birlikte web sitelerinin ara yüzü diyebileceğimiz bir tasarım elde edebiliyorduk.
Tasarımını yaparak iskeletini oluşturduğumuz web sitelerinin kimliği (ya da alan adı) ise
Domain denilen bir sistemle oluşturuluyordu. Böylece ismi, tasarımı ve içeriği olan bir çok web sitesi WWW sistemi içerisinde varlığını sürdürebiliyordu.
Hosting Nedir?
Web sitelerinin varlık amacı olan "bilgi" internet dünyası için vazgeçilmezdir. Her türlü konuda ve alanda bilgi ya da hizmet sunan siteler; hem kişileri hem de firmaları bilgi ağı içerisinde temsil eder. Kısacası, bir internet sitesi onu ziyaret edecek olan kişilere bir şeyler sunmalıdır.
[caption id="attachment_12817" align="alignnone" width="910"]
Veri barındıran sunuculardan biri[/caption]
Resim, video, ses, metin ya da diğer bir çok çeşitteki malzeme ise bilgi sunumu için kullanılır. Bütün bu materyallerin sürekli sunulması içinse depolanması gerekir. Sitemizin içerikleri depolandığında, ziyaretçiler daima içeriklerimize ulaşabilir hale gelir.
Milyonlarca sitede belki de milyarlarca bilginin depolandığını düşünebilirsiniz. Peki bu kadar büyük boyutlu veriler nerede ve nasıl toplanıyor? Hosting adı verilen sunucu hizmetinde!
Hosting Ne İşe Yarar?
Hosting nedir sorusunun cevabı olarak; bir sunucu hizmetidir diyebiliriz. Temel işlevi ise site içeriklerinin sürekliliğini sağlamaktır. Günümüzde kullandığımız kişisel bilgisayarlar (personal computers) çok yüksek verileri depolama açısından yetersizdir. Depolama için her gün ve günün her saati aktif olacak, onlarca sayfa ve sayfa materyallerini hafızasında barındırabilecek bir bilgisayara ihtiyaç vardır.
Hosting sunucu hizmeti de tam bu noktada karşımıza çıkar.
Hosting sahibi olarak, aslında kendi sitemiz adına bir depo ya da bilgisayar satın almış oluruz. Böylece internetin sonsuz derinliği içerisinde verilerimizi ziyaretçilere sunan ve bunu sürekli yapan bir alanı sahipleniriz.
Hosting Türleri
Gelişen internet ve site ihtiyaçlarına göre, hosting hizmeti de gelişmiş ve çeşitlenmiştir. Sık kullanılan hosting hizmetleri ise türlerine göre ayrılır.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...