Hypertext Transfer Protokol kısaltması HTTP, Türkçede Hiper Metin Transfer Protokolü anlamına gelmektedir.
HTTP; ağ üzerinden web sayfalarını kullanıcılara aktaran iletişim protokolüdür. 1990’da dünya genelinde kullanılmaya başlayan bu iletişim protokolü, web sayfalarının kullanıcılara nasıl aktarıldığını göstermektedir. HTTP; sunucu (server) ve istemci (bilgisayar) ikilisi arasında gerçekleşen alışverişe dair kuralları belirlemektedir. Mozilla Firefox, Google Chrome vb. web tarayıcıları üzerinden iletişim protokolü, istemcinin sunucuya istekte bulunmasını sağlar. İstemcinin gönderdiği isteği alan sunucu cevabını web sunucu programlarıyla verir. Aynı zamanda, web sunucu verilerini doğru görüntülemeyi sağlayan olmazsa olmaz iletişim protokolüdür.
İlginizi Çekebilir: C Programlama Dili Nasıl öğrenilir? Neler Yapılabilir?
HTTP’nin İşlevi Nedir?
Hiper Metin Transfer Protokolü’nün temel işlevi; sunucuyla arasında bağlantı kurmayı sağlamaktır. Diğer bir işleviyse, web sayfalarını kullanıcı tarayıcısına gönderir. Ayrıca; World Wide Web üzerinden görüntü dosyalarını, HTML dosyalarını ve sorgu sonuçları gibi işlemlerin teslimini de gerçekleştiriyor. Hiper Metin Transfer Protokolü, TCP/ IP tabanlıdır. HTTP’nin varsayılan bağlantı noktasınaysa TCP 80 olarak ifade edebiliriz. Yalnız bu iletişim protokolünü başka bağlantı noktalarıyla da kullanmak mümkündür.
HTTP, bilgisayarların aralarında iletişim kurmasını sağlamak adına bir rol üstlenmiştir. İçerdiği protokol kuralları kapsamında; kullanıcıların girmek istekleri adreslere komut gönderimi yapar. Kullanıcılar, HTTP’nin gönderdiği komutlarla web sayfalarına girmeye çalışırlar. HTTP’nin işlevi bir bütün olarak incelendiğinde; insanların internet sayfalarına sorunsuz girmesini sağlamaktadır.
HTTP Durum Kodları
HTTP Status Code yani HTTP durum kodları; sunucu ve istemci arasında gerçekleşen alışverişi yorumlar. HTPP durum kodları sayesinde sunucu ve istemci arasındaki alışverişin başarılı şekilde gerçekleşip gerçekleşmediğini anlayabiliriz. HTTP durum kodları, tarayıcı üzerinden dönüştürüldüğü için kullanıcıların onları görmesi zordur. Durum kodları, başarı ve hata mesajlarının görüntülenebilmesi için kullanılmaktadır. Bunun yanında uygulamaların kullanıcılara başarılı kullanıcı deneyimi sunabilmesi adına da tercih edilmektedir.
HTTP durum kodları sayısı 80’i buluyor. Durum kodlarını 5 ayrı kategoride ele alıyoruz. O durum kodlarını şöyle sıralayabiliriz;
HTTP Nasıl Çalışır?
HTTP’nin çalışabilmesi için; istemci adını verdiğimiz bilgisayar, tarayıcı adres çubuğu üzerinden web sunucusuna istekte bulunur. Web sunucusu isteği, üç basamaklı durum koduyla cevaplar.
Burada durum kodu, isteğin olumlu ya da olumsuz cevaplanmasıyla ilgili bilgiyi ifade etmektedir. İstemci tarafından gönderilen istek hata içeriyorsa, genellikle “404 hata mesajı” şeklinde görülür. HTTP’nin çalışma prensibini anlamak için özelliklerini de bilmek gerekiyor. HTTP özellikleri;
Yukarıda sıraladığımız özelliklerin yanı sıra HTTP'e birde şu açıdan bakalım;
HTTP Durum Bilgisi Barındırmaz
Sunucuyla istemci birbirinden sadece geçerli isteklerde haberdar olurlar. Geçerli istek alışverişi bittikten sonra birbirini hemen unuturlar. Bu durum tamamen HTTP’nin durum bilgisi barındırmamasından kaynaklıdır.
HTTP Medyadan Bağımsız Çalışır
İstemci ile sunucu veri içeriklerini işlediklerinde, medya içeriklerini HTTP gönderir. Bahsettiğimiz işlem, HTTP’nin medyadan bağımsız çalışmasını ifade etmektedir.
HTTP Bağlantısız Yaklaşımdan Oluşur
Tarayıcı ilk olarak sunucuya istek gönderir. İsteğin gönderilmesinin arkasından istemci hemen sunucuyla bağlantısını keser yanıtı öyle bekler. Böyle bir olay, HTTP’nin bağlantısız olduğunu gösteriyor.
HTTP Temel Bileşenleri Nelerdir?
HTPP üç temel bileşenden oluşmaktadır. HTTP’nin temel bileşenlerini şöyle ifade edebiliriz:
Web Sunucusu
Barındırma işlemi, web sunucusu sayesinde internet protokolü aracılığıyla gerçekleşir. Hosting olarak ifade edilen barındırma işlemi; video, web sitesi gibi içeriklerin dijital ortamda yayınlanmasını sağlayan alanın kiralanmasını temsil ediyor.
Kullanıcı Tarayıcısı
Web tarayıcısı; World Wide Web başka bir ifadeyle “WWW” aracığıyla video, internet sitesi vb. içerikleri görüntülemektedir.
Proxy
Yetkili sunucu anlamında da kullanılan Proxy; internet erişimini sağlayan ara sunucudur. Tarayıcı Proxy’e bağlanarak, girmek istediği sayfayı söyler. Proxy’de tarayıcının istediği sayfaya bağlanarak oradaki içeriği ona gönderir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...