Huawei’nin kurucusu ve CEO’su Ren Zhengfei kimdir? Huawei’nin başarısının sırrı nedir? Günümüzde Zhengfei'nin serveti ne kadar?
Ren Zhengfei Kimdir?
[caption id="attachment_9538" align="alignnone" width="705"]
ren-zhengfei-konferans-startupteknoloji.com[/caption]
76 yaşındaki
Huawei’nin CEO’su Ren Zhengfei, 25 Ekim 1944 tarihinde Çin’in Guizhou adlı eyaletinde dünyaya geldi. Babası bir silah fabrikasında memur olarak çalışırken, annesi bir öğretmendi.
6 kardeşten oluşan kalabalık bir aileye sahipti. Röportajlarında bahsettiği kadarıyla, ailesinin durumu maddi açıdan iyi bir konumda değildi. İlkokul ve ortaokul eğitimini, şehir merkezinden çok uzakta, dağlık bölgede bulunan bir kasabada aldı.
Üniversiteye gitme yaşına geldiğinde tercini Chongqing Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık Enstitüsü’nden yana kullandı.
Üniversiteden mezun olmasının ardından, Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun araştırma enstitüsü içerisinde farklı alanlarda çalışmalar yürüttü.
Zhengfei, araştırma enstitüsündeki görevlerinin yanı sıra Çin Komünist Partisi’nde de görev almak istiyordu. Partiye yaptığı üyelik başvurusu kabul edildi fakat ailesinin sosyo-ekonomik durumu, onun bu partide aktif bir rol üstlenmesini engelledi.
Bu olumsuz gelişme onun kariyerinde yükselmesinin önünde bir engel yaratmadı. Öyle ki Ren Zhengfei, araştırma enstitüsünde yürüttüğü başarılı çalışmalar sayesinde müdür yardımcılığına yükseldi. Teknolojiyi desteklemeye ve takip etmeye bu süreçte de devam etti.
Zhengfei’nin kariyeri, 1983’te araştırma enstitüsünün işçi çıkarmaya başlaması ile farklı bir yola girdi ve emekli oldu.
Emekliliğin ardından elektroniğe, teknolojiye ve yeniliğe karşı ilgisi giderek arttı. Bu sebeple Shenzhen’de yaşamaya karar verdi. Burada Huawei’nin temelleri atılacaktı.
Huawei ile Yeniden Ayağa Kalktı
[caption id="attachment_9539" align="alignnone" width="554"]
ceo-ren-zhengfei-startupteknoloji.com[/caption]
Her başarılı şirketin ilham veren bir kurulma hikayesi ve her başarılı başarılı CEO’nun da anlatılmaya değer bir geçmişi vardır. Huawei’de de durum böyle. Fakat Ren Zhengfei, Huawei’nin günümüzdeki bilinirliğinin oluşmasında kendine has katkılarıyla ön plana çıkmakta.
Emekliliğe zorlanan, kaybedecek hiçbir şeyi kalmayan Zhengfei, oldukça zor bir dönemden geçiyordu. Sıkıntıyla geçen günleri arasında onun gibi düşünen, teknolojiye meraklı dostları ile bir araya geldikten sonra Ren Zhengfei, yeniden ayağa kalkmak için bir sebep bulmuştu. Huawei!
Başlangıçta teknoloji ile alakalı bir şirket olması dahi planlanmamıştı. Zhengfei ve arkadaşlarının tek istediği onlara para kazandırabilecek bir iş fikri bulabilmekti.
O dönemde oldukça hızlı bir şekilde gelişme gösteren ve gelecek vaat eden Çin telekomünikasyon pazarı ise Zhengfei’nin ilk dikkatini çeken şey oldu.
5 Bin Dolar ile Kurdu
Huawei, Zhengfei ve dört diğer kişinin 5 bin dolarlık yatırımı ile kuruldu. Ekibin içerisinde devlete bağlı isimler de vardı fakat bu kişiler zamanla Huawei’den ayrıldı.
Huawei’nin değeri günümüzde 55,3 milyar dolar. Fakat bu sayı Çin ve ABD arasındaki gerilimden önce 65 milyar dolardı. Gerilimin sürdüğü günlerde Zhengfei, ülkeler arasındaki gerilimin, müşterilerini etkilememesi çağrısını yapmıştı.
Ren Zhengfei’nin kendi serveti ise
Forbes’in açıkladığı 2021 rakamlarına göre 1.4 milyar dolar.
Ren Zhengfei’nin Başarısının Sırrı
Global piyasada önemli bir teknoloji şirketi olan Huawei’nin başarısı yalnızca iş hayatında atılan doğru adımlardan ibaret değil.
Ren Zhengfei’nin çalışanları ile olan iletişimi, şirketin müşteri odaklı politikası ve titizlikle hazırlanan uzun vadeli planları, Huawei’nin temelini oluşturmaktadır.
Çalışanlar Hisselerin Çoğunluğuna Sahip
[caption id="attachment_9540" align="alignnone" width="696"]
huawei-ren-zhengfei-startupteknoloji.com[/caption]
Zhengwei, başarının yalnızca çok çalışmakla elde edilebileceğini düşünen bir iş insanıydı. Öyle ki Huawei’nin ilk zamanlarında çalışanlara, yastık ve yorgan hediye edilirdi. Çünkü bazı günler personellerin geceyi çalışarak geçirmesi gerekirdi. Bu durum çalışanların moralini bozan bir durum yaratmıyordu çünkü Ren Zhengfei, çalışanlarını motive etmek için mükemmel bir yönteme sahipti.
Çalışanlarının şirketin bir parçası gibi hissetmesi konusu Zhengfei için oldukça önemli bir konu. Öyle ki kendisi Huawei’nin yalnızca %1.4’üne sahipken, şirketin geri kalan %98,6 hissesi 80 binden fazla personele ait!
Ren Zhengfei, çalışanlarının şirkete olan bağlılıklarının bozulmaması için şirketin halka arzına karşı çıkıyor. Çünkü onun için personellerinin Huawei’ye karşı sorumluluk hissederek çalışması, belirli bir kesimin zengin olmasından daha önemli.
Hiç şüphesiz hisselerine sahip oldukları bir şirket için çalışmak, Huawei personellerinin motivasyonunu arttırıyor. Bu da şirketin başarısını doğrudan etkiliyor.
Öncelik Müşterinin Sorunlarına Çözüm Bulmak
[caption id="attachment_9537" align="alignnone" width="710"]
ren-zhengfei[/caption]
Çalışanlarına karşı ilgili, sahiplenici ve örnek bir lider olan Ren Zhengfei, söz konusu müşterileri olduğunda oldukça dikkatli bir CEO.
Ren Zhengfei'nin müşterilerinin sorunlarıyla ne kadar ilgili olduğunu gösteren en önemli olaylardan biri ise başta Çin olmak üzere Orta Doğu’da da sıklıkla yaşanan “farelerin kabloları kemirmesi” sorunu için o bölgedeki kabloları kemirgenlere karşı dayanıklı malzemelerden üretmiş olmasıdır. Böylece insanların uzun zamandır bağlantılarında yaşadığı sorunu tamamen yok etmiştir.
Yalnızca bu örnek, onun müşterilerine verdiği değeri anlatmaya yetmiyor. Zira Huawei’nin başarılı CEO’sunun müşterileri için yaptıkları bununla da kalmıyor. Everest’in 6500. metresine kablosuz ağ istasyonu kurmak ve Antartika yarım küresine telefon şebeke ağı yapmak gibi sıra dışı şeyler de yine Zhenhfei’nin müşterilerine verdiği değeri kanıtlar nitelikte.
Şirket İçin Uzun Vadeli Planlar
Diğer şirketler 6 aylık veya 12 aylık şirket planlamaları yaparken Huawei, 10 yıllık planlar üzerinde çalışıyor. Şirketin yatırımcıya olmaması bu planlamaların yapılmasını daha kolay hale getiriyor. Şirketin hiçbir dış kaynaktan etkilenmeden, kendi içerisinde yönetiminin sağlanması hem uzun vadeli planlamada hem de karar verme mekanizmasında önemli avantajlar sağlıyor.
Ren Zhengfei şu anda kurucusu da olduğu Huawei’in CEO’su olmaya devam ediyor. Üç çocuğu bulunan Zhengfei’nin en büyük kızı Meng Wanzhou, şu anda Huawei’nin başkan yardımcılığını yapıyor.
Sizce Ren Zhengfei’nin Huawei’nin halka arzını reddetmesi doğru bir karar mı?
Kaynak -
edition.cnn, , , , ,
forbes
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...