Tonga takımadalarındaki Hunga-Tonga Hunga-Ha'apai yanardağının patlaması, modern tarihin en güçlü volkanik patlamalarından biri oldu. Ayrıca, modern ekipman tarafından şimdiye kadar kaydedilen en güçlü volkanik patlama olduğunu da belirtelim. Düşünün, o kadar ki şimdiye kadar görülen en yoğun yıldırım olayını üretti!
Dergide yayınlanan yeni bir araştırma mevcut. Hunga yanardağı haftalarca süren gümbürtüden sonra nihayet 15 Ocak 2022'de patladığında, 11 saatlik patlama boyunca 200.000'den fazla şimşek çakmasına neden olan muhteşem, yükselen bir kül bulutu üretti.
Çalışmayı yöneten ABD Jeoloji Araştırması volkanologu Alexa Van Eaton açıklama yaptı. "Bu patlama, daha önce hiç görmediğimiz aşırı güçlü bir fırtınayı tetikledi" ifadelerinde bulundu. "Bu bulgular, yanardağları ışık hızında izlemek ve USGS'nin uçaklara kül tehlikesi tavsiyelerini bildirme rolüne yardımcı olmak zorunda olduğumuz yeni bir aracı gösteriyor."
İlginizi Çekebilir: Yeni İnceleme, Venüs’te Volkanik Aktivite Olduğunu Gösteriyor
İşte Detaylar!
Van Eaton, "Bu patlamayla, volkanik dumanların daha önce gözlemlediğimiz meteorolojik gök gürültülü fırtınaların çok ötesinde şimşek koşulları yaratabileceğini keşfettik." dedi. "Görünüşe göre volkanik patlamalar, Dünya'daki diğer tüm fırtına türlerinden daha aşırı şimşekler yaratabilir."
Yıldırımın, patlamanın kendisi hakkında daha önce anlaşıldığından daha fazlasını, özellikle de başlangıçta düşünülenden çok daha uzun sürdüğünü ortaya çıkardığı ortaya çıktı.
Van Eaton, "Püskürme, başlangıçta gözlemlenen bir veya iki saatten çok daha uzun sürdü,"
Toplamda, dumanın yüksekliğine ve şimşek çakmalarının yoğunluğuna bağlı olarak patlamanın dört aşaması vardı. Patlama aktivitesi ile şimşek arasındaki bu bağlantının, patlamaların etrafındaki hava trafiğini daha iyi yönetmek için kül dağılımı için patlamaların daha iyi modellenmesine izin vereceğini umuyorlar.
Van Eaton, "Bizi çeken sadece şimşek yoğunluğu değildi," ifadelerinde bulundu.
Araştırmacılar, şimşek çakmalarının, patlama kaynağına odaklanan genişleyen ve büzülen eş merkezli halkalar halinde geldiğini buldu.
"Bu şimşek halkalarının ölçeği aklımızı başımızdan aldı. Daha önce hiç böyle bir şey görmemiştik, meteorolojik fırtınalarda kıyaslanacak bir şey yok. Tek şimşek halkaları gözlemlendi. Ancak çoklu değil ve kıyaslandığında çok küçükler.
Yeni çalışma, araştırmacılar için alçak gönüllü bir deneyim olduğunu kanıtladı.
Van Eaton, "Bir dinozoru topraktan çıkarıp dört ayak üzerinde dolaştığını görmek gibiydi" dedi. "Bir nevi nefesinizi kesiyor." diye de ekledi.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...