Hyundai ve Kia, ilginç bir açıklamayla gündeme geldi. ABD'deki yaklaşık 485.000 aracın sahiplerine araçlarını açık havada park etmelerini söyledi. Gerekçe olarak da araçların alev alabileceği ihtimalini gösterdi.
Hyundai ve Kia, ABD'deki yaklaşık 485.000 araç sahiplerine bir çağrıda bulunuyor. Araçların, durduklarında bile alev alabilecekleri için onları açık havada park etmelerini söylüyor.
İki Koreli otomobil üreticisinin geri çağırmalarının ardında, şirketleri son altı yıldır rahatsız eden uzun bir dizi yangın ve motor arızası problemi yatıyor. Bu seferki sorun ise, kilitlenmeyen fren kontrol modülünde elektrik kısa devresine neden olabilecek kirlilikten kaynaklanıyor.
Geri Çağırmada Motor Bölmesine Yangın İhbarlar Etkili Oldu
Şu anda kadar otomobil üreticileri, ABD'de 11 yangın ihbarı aldı. Neyse ki bunların hiçbirinde yaralanma vakası olmadı. Olası yangın ihtimaline karşı ABD güvenlik düzenleyicileri, araç sahiplerinin onarımlar yapılana kadar araçları yapıların dışına park etmesi gerektiğini söylüyor.
Ayrıca Hyundai bayileri kontrol modüllerini inceleyecek ve gerekirse değiştireceğini bildirdi. Şirket, araç sahiplerine 5 Nisan'dan itibaren bilgi akışı sağlayacak. Kia ise, 31 Mart'tan itibaren mektupları postalamayı beklediğini duyurdu.
Esasında bu otomobillerin geri çağırması, ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi'nin bir dizi soruşturmayı hızlandırmasının ardından geldi. Koreli otomobil üreticilerini rahatsız eden motor bölmesi yangınlarına ilişkin ihbarların varlığı bunda etken oldu.
Geriye bakıldığında şirketlerden motor arızaları ve yangınlarla ilgili ilk geri çağırma, Eylül 2015'e kadar uzanıyor. ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi’nin belgelerine göre, o zamandan beri bir dizi motor sorunu için en az sekiz geri çağırma daha yayınladı.
Ajans, önceki geri çağırmaların yeterince aracı kapsayıp kapsamadığını değerlendirmek için mühendislik analizini açtığını belirtti. Ayrıca, Hyundai ve Kia, ajansla iş birliği yaptıklarını da söylediler.
Otomobil üreticileri ayrı olarak, geri çağırmalar, yeni motor izleme teknolojisi ve uzatılmış garantiler dahil olmak üzere motor sorunlarını çözmek için çok sayıda geri çağırma gerçekleştirdiklerini belirtti.
2011’den 2016’ya Kadar Birçok Modeli Kapsıyor
Soruşturma kapsamındaki araç yangınları, Hyundai ve Kia’nın Theta II GDI, Theta II MPI, Theta II MPI hybrid, Nu GDI ve Gamma GDI motorlarını kapsıyor. Bu modeller arasında Hyundai'nin Sonata, Santa Fe ve Elantra'nın yanı sıra Kia'nın Sorento, Rio, Optima ve Soul'u da yer alıyor. Yıl olarak ele alındığında 2011'den 2016'ya kadar olan modellerin var olduğu görülüyor.
ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi, Kasım 2020'de Kia ve Hyundai'nin arızalanabilecek motorlara sahip 1 milyondan fazla aracı geri çağırmak için çok yavaş hareket ettikleri sebebiyle cezai işlem uygulanması gerektiğini belirtti. Bu yüzden güvenlik iyileştirmelerinin yanı sıra 137 milyon dolar para cezası ödemesi gerektiğini duyurdu. Para cezaları, şirketlerin 2011 model yılına ait birden fazla modelin geri çağrılmasını içeren davranışlarına ilişkin önceki bir soruşturmayı çözdü.
Kia, 27 milyon dolar ödeyecek. Aynı zamanda güvenlik performansı önlemlerine 16 milyon dolar yatırım yapacak. ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi, Kia güvenlik koşullarını karşıladığı sürece 27 milyon dolarlık başka bir ödemenin erteleneceğini duyurdu.
Kia, ABD'nin iddialarını kabul etmedi. Fakat uzun süreli bir yasal mücadeleden de kaçınmak istediğini söyledi.
2015’ten Bu Yana 30’dan Fazla Yangın Sebebiyle Geri Çağırma Yapıldı
Oto Güvenlik Merkezi tarafından toplanan verilere göre, 2015'ten bu yana Hyundai ve Kia'dan ABD'de 30'dan fazla yangın ve motorla ilgili geri çağırma yapıldı. Geri çağırmalar, 2006'dan 2021'e kadar olan 20'den fazla modeli içeriyor. Bu da toplamda 8,4 milyonu aşkın aracı kapsıyor.
Geri çağırmaların çoğu, yağın motor bloğundan akmasını engelleyen üretim kusurlarından kaynaklanıyor. Birçoğu da pahalı motor değişimlerini içeriyor.
Hyundai ve Kia, olası motor arızaları konusunda sürücüleri uyaracak yazılım kuracak. Bunun için 3,7 milyon aracı kapsayan bir ABD "ürün geliştirme kampanyası" gerçekleştirdi.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...