İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) tarafından kurulan Uluslararası Kuluçka Merkezi’nin (IIC) girişimcilere destek sunmaya devam ediyor. İşte detaylar!
Türkiye Cumhuriyeti Yatırım Ofisi ve Bilişim Vadisi işbirliğiyle girişimcilere yönelik çağrısına 50’den fazla ülkeden 300 girişimci başvurdu. Başvurular arasından seçilen girişimciler, yatırımcılar ile buluştu.
IIC, Türkiye Cumhuriyeti Yatırım Ofisi, Bilişim Vadisi ve ICYF arasında imzalanan üçlü anlaşma doğrultusunda kuruldu ve Mart 2022'den itibaren faaliyete başladı. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ülkelerindeki gençlerin yenilikçi girişimcilik gelişimini teşvik etmek ve yeteneklerini artırmaları amacıyla kurulan IIC, gençlere yönelik olarak fikir doğrulama, ekip oluşturma, tasarım düşüncesi, şirket kurulumu, ürün geliştirme, pazarlama, proje ve patent danışmanlığı, mentorluk, fonlara erişim, küresel yatırımcılar ve çevrimiçi eğitimleri vermektedir. Ayrıca, Y Combinator modelini kullanarak 6 aylık birebir mentörlük eğitimiyle birlikte startupların uçtan uca bütün problemlerine çözüm sunarak pazar entegrasyonuna hazırlanmalarını sağlamaktadır.
Girişimcilere tam donanımlı özel ofis alanı, eğitim, danışmanlık hizmetleri, mentorluk ve koçluk, küresel ağ oluşturma, uluslararası programlar ve yatırım zirvelerine katılma, yatırımcılara erişim gibi imkanlar sunulan 6 aylık programlara katılmak için bugüne kadar50'den fazla ülkeden 300'den fazla başvuru yapıldı. Uzmanlardan oluşan bir jüri tarafından bu başvurular arasında Katar, Lübnan, Mısır, Azerbaycan, Pakistan, Suriye ve Türkiye’den 15 girişimci seçildi.
Demoday’de Yatırımcılarla Buluştular
Girişimciler, projelerini bugün düzenlenen Demoday’de yatırımcılara tanıttılar. Türkiye startup ekosisteminin önemli oyuncuları, kuluçka merkezleri ve hızlandırıcılar, yatırımcılar ve başarılı girişimciler, önemli şirket sahipleri katılım sağladığı toplantının açılış konuşmasını ICYF Başkanı Taha Ayhan yaptı. Ayhan, ICYF olarak gençlerin girişimcilerinin desteklenmesi ve gençlerin cesaretlendirilmesini önemsediklerini söyledi.
Açılış konuşmasının ardından yöneticisi Sami Serdar’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturumda Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Finanslar Yatırımlar Yöneticisi Ahmet Cüneyt Selçuk, İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İ. Erkam Tüzgen, Startup Wise Guys Ortağı Günce Önür, TLS.IP İş Gelişirme Direktörü Mehmet Alpatlı konuşmacı olarak yer aldı.
Ahmet Cüneyt Selçuk, geçen yıl Türkiye start-up ekonomisine 1.4 milyar dolarlık yatırım yapıldığını belirterek, şu bilgileri verdi:
“Bu yatırımların çoğunluğu İstanbul merkezli start-uplara yapıldı. Ayrıca İstanbul, 2022 yılında tüm Avrupa şehirleri arasında 6'ncı olarak dikkat çekici bir sıralama elde etti. İstanbul, oyun sektöründe de Avrupa'da Londra'dan sonra 2'nci sıraya yerleşti. Dealroom.co'nun "Yeni Nesil Teknoloji Ekosistemleri" raporunda İstanbul, "Yükselen Yıldızlar" kategorisinde 10. sırada yer aldı. Bu sıralama, startup başarı oranları, yatırım seviyeleri, inovasyon ve yetenek havuzu gibi faktörleri dikkate alarak 201 küresel teknoloji ekosistemini değerlendiriyor. Ayrıca Startup Genome'un son raporu olan "Küresel Startup Ekosistemi Raporu 2023"te İstanbul, tüm Avrupa şehirleri arasında “Güçlü Başlangıçlar” sıralamasında en üst sıraya yerleşti. Özellikle, 2023'te önemli bir artış yaşandı; 2022'ye kıyasla anlaşma sayısında %60'lık bir artış ve işlem tutarlarında %35'lik bir artış oldu. İstatistiklerden de anlaşılacağı üzere girişimcilik açısından İstanbul, Avrupa şehirleri arasında önemli bir konuma sahip. Ülkenin yatırım teşvik ajansı olarak sorumluluklarımız tüm ülkeyi kapsamaktadır. Ancak Türkiye'yi tanıtma çabalarımızın doğası gereği İstanbul'u da tanıttığının bilincindeyiz.”
İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İ. Erkam Tüzgen de İstanbul’da uluslar arası bir web zirvesi düzenleme projeleri olduğunu ifade ederek, “Dünyanın önde gelen küresel start-up etkinliklerine katılıyoruz. Ancak İstanbul’da da gerçek anlamda global bir etkinlik düzenlemek planlarımız arasında yer alıyor. Aslında 2 yıldır yurtdışındaki etkinliklere start-upları götürüyoruz. Bu yıl da küresel etkinliklere 100'den fazla start-up'ı götüreceğiz. Dolayısıyla böyle bir etkinliğimiz olana kadar start-uplarımızın diğer küresel etkinliklere katılmasına yardımcı olacağız” diye konuştu.
Startup Wise Guys Ortağı Günce Önür’de Türkiye’de girişimcilere yatırımcı bulmaları konusunda ipuçları verirken, TLS.IP İş Gelişirme Direktörü Mehmet Alpatlı da yatırımcı gözüyle start-uplara tavsiyelerde bulundu. Konuşmaların ardından girişimciler, yatırımcılara projelerini sundular.
İlginizi Çekebilir: İş Bankası’nın Girişimci Kadınlara Desteği Sürürüyor!
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...