Geçtiğimiz günlerde 15´inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF 2021le fuarı yapıldı. Fuarda en dikkat çeken şey yerli işletim sistemimiz Çakıl oldu.
Bakan Mustafa Varank Çakıl ile ilgili açıklamalarda bulundu. Milli işlemci hakkında merak edilenleri ve ASELSAN ile işbirliği sayesinde yapacakları yeni projelerimizden bahsetti.
"Gurur Projemiz"
[caption id="attachment_18820" align="alignnone" width="600"]
IDEF 2021-Bakan Varank Açıklamalarda Bulundu.[/caption]
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank 15´inci Uluslararası
Savunma Sanayii Fuarı IDEF 202´in son gününde stantları ziyaret etme fırsatı buldu. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi´nde gerçekleşen IDEF 2021´de; ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN, Milli Savunma Bakanlığı, TÜBİTAK gibi önemli projelere imza atan bazı şirketlerin stantları da yer alıyordu. Bu stantların her birini inceleme fırsatı edinen Bakan Mustafa Varank, sergilenen ürünler hakkında bilgi almayı da ihmal etmedi. Stantların arasında ASELSAN´ın sergilediği yerli ve milli işlemcimiz Çakıl da vardı.
Çakıl projesinin ilk yerli ve milli olarak tasarlanmış işlemcisine sahip olduğumuzu belirten Varank:
"Mikro işlemciler günümüz teknoloji dünyasının olmazsa olmazları ve bildiğiniz gibi çip krizi dediğimiz dünyadaki çip krizinin aslında bir parçasını elimizde tutuyoruz. Ülkeler başka ülkelere özellikle savunma sanayinde kullanmak üzere bu işlemcileri vermiyorlar. İşte biz de ASELSAN´la beraber Savunma Sanayi Başkanlığının desteklediği bir projeyle TÜBİTAK Bilgem olarak ilk işlemcimizi tasarladık ve üretimini yaptırdık. Şu anda elimizde tutuyoruz." dedi. Ek olarak, ASELSAN ile gerçekleştirdikleri bu işlemcinin çalıştığını da gördüklerini ve bunun bir gurur projemiz olduğunu, söyledi.
"Terahertz (THz) Projesi En Güzel Örneklerden Bir Tanesi"
Bakan Varank ayrıca TÜBİTAK Bilgem´in geliştirdiği, seri üretim için ASELSAN ile çalışılan bir sistemden daha bahsetti. Özellikle gümrük kapılarında yabancı cisim taşıyan insanların tespitinde kullanılabilecek Terahertz (THz) Gerçek Zamanlı Yolcu Görüntüleme Sistemi Projesi´ni anlattı.
Konuya ilişkin: "Bu sistemin özelliği bu bir X-ray değil. Yani vücuda herhangi bir ışığı göndermiyor. Dolayısıyla hiçbir zararı olmadan bir vücutta ya da kapalı bir çantanın içerisindeki yabancı cisimleri, kaçakçılığı vs. çok rahat bir şekilde tespit edebiliyor. İşte aslında bizim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak TÜBİTAK gibi enstitülerimizde hedeflediğimiz işler bunlar. Biz ileri teknoloji gerektiren ürünleri geliştirip bunları seri üretimini Türkiye'deki firmalarımızda yapıp bunları ticarileştirmeye çalışıyoruz. Terahertz sistemi de onların en güzel örneklerinden bir tanesi." şeklinde açıklamalar yaptı.
AB-SGS Sınır Güvenlik Sistemi Projesi
[caption id="attachment_18834" align="alignnone" width="598"]
IDEF 2021 Yerli ve Milli Projelerimiz-
startupteknoloji[/caption]
Bakan Varank son olarak, yine sınır güvenliğimiz için önemli bir yatırım potansiyeli taşıyan AB-SGS Sınır Güvenlik Sistemi Projesi´nin işleyişi ve içeriğine ilişkin bilgiler verdi. Sözlerine:
"Burada hemen güvenlik duvarlarının ön tarafında yer altına optik kablolar döşeniyor ve bu optik kablolar sayesinde o kabloların üzerinden bir hayvan mı, bir insan mı, bir araç mı geçtiğiyle ilgili kilometrelerce öteden anında bildirim ve sinyaller alınıyor ve güvenlik güçlerimiz müdahale ediyor." dedi ve ASELSAN'ı tebrik etti.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...