15.Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF'21), bu sene 79 ülkeden 154 heyeti bir araya getirerek rekor bir buluşma gerçekleştirdi. Dünyadaki 32 savunma sanayii fuarı arasında 3.sırada yer alan IDEF, her alanda kritik teknolojileri fuarda sergiledi.
[caption id="attachment_18845" align="alignnone" width="864"] IDEF'21-startupteknoloji[/caption]
TF-2000'de Değişiklik
TF-2000 Hava Savunma Muhribi'nde, bu yıl tasarım değişiklikleri görüldü. Geminin deplasmanı, 8 bin 500 ton olarak güncellendi. Elektronik-harp kabiliyeti artırıldı. Tasarımında yerli sistem MİLDAS'ın kullanılacağı öğrenildi. Gemiye, Gökdeniz Yakın Hava Savunma Sistemi eklendi. Tasarımın en dikkat çekici parçası ise Lazer Elektronik Harp Sistemi oldu. Gemiye yeni eklenen sistemin milli üretim "NAZAR" olacağı tahmin ediliyor.
TF-2000'nin üretim sayısı da netleşti.Fuar kataloğunda 4 rakamı görülürken, 4+4 şeklinde planlandığı da öğrenildi. Yetkililer, ihtiyaç halinde sayıların artırılacağını da ekledi. TF-2000'in ilki 2027'de denize inecek.
TCG ANADOLU ve Akıbeti
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın devam eden projelerinden olan TCG Anadolu'nun teslimat tarihi 1 yıl daha ertelendi. TCG Anadolu'da İHA/SİHA konuşlanmasına yönelik bir yapısal değişiklik olmayacağı belirtilirken, İHA/SİHA gemisi rolünü TCG Anadolu'nun ikizi olan TCG Trakya'nın üstleneceğini söyledi.
[caption id="attachment_18847" align="alignnone" width="1200"]
TCG-ANADOLU-
startupteknoloji[/caption]
Kasım 2021'de deniz testlerine başlayacak olan TCG Anadolu'nun, Mart 2022'de ise Deniz Kuvvetlerine teslim edilmesi bekleniyor.
MİLDAS "HARD-LAUNCH" Oluyor
Milli Dikey Atım Sistemi (MİLDAS)'nin, Sıcak Başlatma (Hard-Launch) konseptine sahip olacağı öğrenildi. Hard-Launch'ta füze kendi motoru ile ateşleniyor. İleride Soft-Launch ve Cold Launch üzerine çalışılacağı da eklendi.
Türk Donanması'nda daha çok ESSM füzeleri kullanılırken, yeni gemilerde milli füzelerin MİLDAS'a entegre edileceği değerlendiriliyor. 2023 yılında hazır olması beklenen sistemin, TCG İstanbul'a yetişeceği öğrenildi.
Karakol Gemisi Sürprizi
IDEF'21'in sürprizlerinden biri de STM tarafından üretilecek olan Açık Deniz Karakol Gemisi oldu. Gemiler; ATMACA'ya, L-UMTAS'A, KORKUT'a ve Hisar A+'ya ev sahipliği yapacak. Sadece 10 adet üretileceği de açıklandı. Açık deniz karakol gemilerine yurt dışından da ilgi yoğun.
[caption id="attachment_18850" align="alignnone" width="583"]
Karakol-Gemisi-startupteknoloji[/caption]
Ambargolara Karşı Önlemler
Ambargolara karşı oluşturulan milli sistemler de ilk kez IDEF'21'de görücüye çıktı. Bu doğrultuda: MKEK'in yakın hava savunma sistemi ile baştopunun mock-up'ı sergilendi. Baştopu ile birlikte Türkiye, dünyada Deniz Topu üreten 8 ülkeden biri olmuş olacak.
KARA ATMACA için Kara Kuvvetleri ile ROKETSAN arasında imzalanan sözleşmeye göre füze 2025 yılında envantere girecek.
Meteksan tarafından geliştirilen NAZAR ile düşman füzeleri lazer teknolojisiyle etkisiz hale getirilebiliyor. Dünyada yalnızca “süper güç” denilen ülkelerin kullandığı bu sistem, çok düşük maliyetlerle füzelere karşı etkin koruma sağlıyor.
STM500 isimli mini denizaltı, 18 kişilik mürettebata ek olarak 6 kişilik Özel Kuvvetler ekibi ile 30 gün boyunca görev yapabiliyor.
RAM muadili LEVENT Yakın Hava Savunma Sistemi de ilk kez IDEF’21'de tanıtıldı. SUNGUR baz alınarak geliştirilen sistem, yeni fazında radar ve elektro-optik sistemleri kullanarak otonom olarak hedefine yönelecek.
ROKETSAN ve Kale ARGE arasındaki 'Turbojet Motor Tedariki ve Entegrasyonu Projesi Sözleşmesi' ile birlikte artık füzelerimiz milli KTJ-3200 motorlarını kullanacak. Böylece SOM, SOM-J ve ATMACA füzeleri Fransa’dan tedarik edilen TR-40 turbojet motorundan kurtulmuş olacak.
[caption id="attachment_18852" align="alignnone" width="854"]
ASELSAN-startupteknoloji[/caption]
AESA Radar için gerekli olan güç birimine ambargo uygulanması sonucunda, güç birimi, ASELSAN tarafından yerlileştirildi. Aktif Dizin Taramalı Radar olan AESA'nın bu yıl AKINCI'ya, yakın gelecekte de F-16’lara entegre edilmesi bekleniyor.
Sizler için IDEF'21 de bu senenin en çok konuşulanlarını inceledik. Keyifli okumalar.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...