Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından yeni yayınlanan rapora göre, iklim değişikliğinin en kötü etkilerinden kaçınmak için dünyanın önümüzdeki üç yıl içinde keskin bir U dönüşü yapması ve iklim değişikliğine sebep olan emisyonları ciddi ölçüde azaltması gerekiyor. Bunu yapmanın ise, toplumun tüm yönlerinde ciddi, acil ve sürekli bir eylem ile mümkün olduğu da raporda belirtiliyor.
Raporda ayrıca, şu anda dünyada bulunan ve bundan sonra yapılması planlanan fosil yakıt altyapısının, dünyanın sıcaklık seviyesini Paris İklim Anlaşmasının öngördüğü miktarın oldukça üzerine çıkarmak için yeterli olduğu belirtiliyor.
IPCC Çalışma Grubu III Eşbaşkanı Jim Skea, konu hakkında yaptığı açıklamasında; küresel ısınmayı 1,5 °C ile sınırlamak istiyorsak bunun ya şimdi yapılacağını ya da asla yapılamayacağını, tüm sektörlerde acil ve derin emisyon azaltımları olmadan ise bunun imkansız olduğunu belirtti.
Her altı ila yedi yılda bir, dünyanın dört bir yanından yüzlerce bilim insanı, iklim değişikliğiyle ilgili on binlerce bilimsel çalışmayı gözden geçirmek için bir araya geliyorlar. Bu bilim insanları, bir araya gelerek üç bölümde dünya çapındaki iklim politikasını yönlendirmek ve iklim bilgisini şekillendirmek adına, elde ettikleri genel bulguları yayınlıyorlar.
Yaşanan küresel ısınmanın ardındaki fiziksel sebeplere dair bulgular, geçtiğimiz yılın yaz mevsiminde yayınlanmış ve sonuçlarıyla bilim çevrelerini sarsmıştı. Yayınlanan rapora göre; dünyanın Paris Anlaşması'nın minimum ısınma sınırını beklenenden daha erken aşma yolunda olduğu ortaya çıkmıştı.
Bu hafta yayınlanmış olan rapor ise, diğer raporlar tarafından ortaya konan bulgularla ilgili neler yapılması gerektiği konusunu barındırıyor. Bu bölüm ayrıca; bu değişiklikleri ne kadar sürede yapmamız gerektiği sorusuna da ışık tutuyor. Yayınlanan rapora göre ise, iklim değişikliğini tersine çevirmek istiyorsak, önümüzdeki 3 yıl içerisinde emisyonları azaltmak adına ciddi kararlar almamız gerekiyor.
İlginizi Çekebilir: BM İklim Değişikliğine Dair Yeni Bir Rapor Yayınladı
İklim Değişikliğini Önlemenin Yolu Fosil Yakıtları Önlemekten Geçiyor
Rapor, dünyanın iklim değişikliğini tersine çevirmesinin hâlâ mümkün olduğunu ve küresel sera gazı emisyonlarının büyüme hızının son on yılda yavaşlamasıyla birlikte rotayı tersine çevirdiğimize dair birkaç olumlu işaret olduğunu ortaya koyuyor. Fakat raporun yaptığı harekete geçme çağrısı aciliyetini koruyor.
Paris İklim Anlaşması, küresel ısınmayı 2 santigrat derecede, emisyonları ise emisyonları 1,5 santigrat derecede tutmak gibi bir hedef belirlemişti. Bu hafta yayınlanan IPCC raporu ise; bu hedefleri tutturabilmek için en geç 2025 yılına kadar sera gazı emisyonlarının pik yapması ve 2030 yılına kadar yüzde 43 oranında düşmesi gerektiğini ortaya koyuyor.
Rapor, bunun yolunun ise fosil yakıt kullanımının olabildiğince azaltılmasından geçtiğini ifade ediyor. Rapora göre petrol hatları; kömürle çalışan elektrik santralleri ve diğer altyapı türlerini yarın aniden kapatsak bile, dünyanın mevcut altyapısından kaynaklanan emisyonlar bizi 1,5 derecenin üzerine çıkarmak için hala yeterli olabilir. Fosil yakıtların kullanımıyla ilgili altyapı yatırımlarını genişletmenin ise bizi 2 derecenin bile üzerine çıkarabileceği öngörülüyor.
İklim değişikliğiyle mücadele için başlatılan karbondioksit yakalama, depolama ve nükleer enerji gibi çözümlerin büyüme oranlarının ise oldukça yavaş kaldığı belirtildi. Karbondioksit giderme teknolojilerinin ise, henüz emisyonlardaki derin ve ciddi kesintilerin yerini alacak kadar etkili olmadığı da ifade edildi.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...