Dünyada yaşanan iklim değişiklikleri, bu yıl sıcak hava dalgalarının sıklığını arttırdı. Uzmanlar bu durumla ilgili endişelerini aktarıyorlar. Uzmanlara göre, böyle bir durum insan hayatını tehlikeye sokup çevre üzerinde ciddi etkilere yol açan bir kriz halini alıyor.
Orman yangınları, kuraklık ve buzulların erimesi gibi durumların da bu yıl olan aşırı sıcaklıklardan kaynaklandığını her gün haberlerde okuyoruz. Diğer yönden bakıldığında ise iklim değişikliklerinin dünyanın farklı yerlerinde arkeolojik kalıntıları da ortaya çıkardığını görmekteyiz. Ortaya çıkan bu arkeolojik kalıntıları şimdi listeleyerek inceleyeceğiz.
İlginizi Çekebilir : İklim Değişikliği ve Yıkıcı Etkileri
Roma Kalıntıları
İtalya'da NTV'nin haberine göre son 70 yılın en kötü kuraklığı yaşanıyor. İtalya'nın en uzun nehri olan Po Nehri kurudu. Kurumuş olan nehir yatağı da İkinci Dünya Savaşı döneminden kalma enkazları ortaya çıkardı.
Roma'daki kuraklık da Tiber Nehri'ni kuruttu ve Roma İmparatoru Neron döneminde yapılan tarihi köprünün kalıntıları da gün yüzüne çıkmış oldu.
Hayalet Köy
Yaklaşık 30 yıl önce sular altında kalan Aceredo Köyü olarak bilinen bir kasaba gün yüzüne çıktı. Turistler de bu köyü hayalet köy olarak nitelendirmiştir.
Ziyaretçilerin ilgi odağı olan bu hayalet köyde kısmen çökmüş çatılar, bir zamanlar kapıları veya kirişleri oluşturan tuğla birikintiler, ahşap molozlar ve hatta paslı bir borudan su akan bir çeşme bile bulunmasının ürkütücü olduğu söyleniyor.
İspanya'da da kuraklığın üst seviyelerde yaşanmakta olduğu görülüyor. Bununla ilgili Barcelona merkezli iklim araştırmacısı ve yazar Jofre Carnicer, ''Yağmur ve kuraklık kalıpları her zaman daha karmaşık, bilimsel olarak tahmin edilmesi daha zor. Önümüzdeki on yıllarda da bu bölgede kuraklık riski artacak'' diyor.
Cesetler
ABD'de Las Vegas yakınlarında kuraklık nedeniyle bir diğer kuruyan göl olan Mead Gölü'nün dibi adeta bir ceset yuvası çıktı. Mead Gölü'nde paslanmış bir varilin içinde sıkıştırılmış halde 4 ceset bulundu. Gölde yapılan çalışmalarda 4 farklı insan kalıntısı bulunduğu fakat bunların 2 kişiye ait kalıntılar olabilme ihtimali söz konusudur. Bununla ilgili çalışmaların sürmekte olduğu belirtilmiştir.
Shackleton Batığı
Antarktika’nın Weddell Denizi’nde batan Endurance adlı gemi, 1915'te buz kütlesinde sıkışıp kalmıştı. Geminin enkazının nihayet bulunduğu belirtildi. Kayıp gemi 107 yıl sonra Antarktika'da bulundu. Bu gerçekten arkeolojik bir başarı olarak nitelendiriliyor.
Araştırmanın lideri John Shears, “Endurance22 seferi amacına ulaştı. Endurance’ın keşfiyle kutup tarihine geçtik ve dünyanın en zorlu batık aramasını başarıyla tamamladık.” dedi.
Keşif direktörü Mensun Bound ise, “Endurance’ın görüntülerini bulup yakaladığımız için şanslıyız. Bu şimdiye kadar gördüğüm en iyi ahşap batık. Muhteşem bir durumda.” dedi.
Gizli Bahçe
Sıcak hava dalgalarının bir diğer etkilediği ülke İngiltere'de, 17.yüzyıldan kalma gösterişli bir manzara gün yüzüne çıktı. Aşırı yaz sıcaklıkları, İngiltere'nin merkezinde yer alan tarihi bir evin güney bahçesini yaktı ve bu gizli bir bahçe ortaya çıkardı.
Irak'ta Tunç Çağı Merkezi
Irak'ta devam eden kuraklık, batık bir Tunç Çağı kentini gün yüzüne çıkardı. Araştırma ekipleri, 100'den fazla çivi yazılı tablet içerdiği bildirilen seramik kaplar buldu.
Tübingen Üniversitesi'nden Profesör Peter Pfalzner bir basın açıklamasında, ''Pişmemiş kilden yapılmış çivi yazılı tabletlerin onlarca yıl su altında kalması bir mucizeye yakın'' diye belirtti.
Av Kalıntıları
Norveç'te bin yıllık eserler, eriyen buzullar nedeniyle ortaya çıktı. Buzul arkeoloğu Lars Pilo ve ekibi tarafından bulunan tuhaf eserler: Roma tarzı bir ayakkabı, Demir Çağı'ndan kalma yün bir tunik ve 300 ile 600 yılları arasında tarihlenen ve üzerinde hala tüyleri olan bir ok vardı. Bu söz konusu olan ok, bir ren geyiği avlama alanında bulundu.
Pilo, ''Yüksek dağ buzlarının erimeye devam etmesiyle, daha fazla sitenin görünmesini ve hatta daha eski buluntuların ortaya çıkmasını bekliyoruz'' dedi.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...