Dikkat çekici bir içeriğimiz sizlerle. Bizim bu konuyla alakalı bir farkındalığımızın olması gerektiği aşikar. Şöyle ki iklim krizi ile ilgili değişen habitatlar ve davranışlar, vahşi yaşam ve insanlar için olumsuz sonuçlara yol açan etkileşimlere yol açıyor. Bu konuyla ilgili de son zamanlarda araştırmalar yapılıyor.
Yeni araştırmalara göre de, gemilerle çarpışan mavi balinalardan köylerdeki ekinlere baskın yapan Afrika fillerine kadar iklim krizi, insanlarla vahşi yaşam için yaralanma ya da ölüme yol açan çatışmalarda artışa neden oluyor. İklim krizi yiyecek, su ve sağlıklı yaşam alanlarına ulaşmayı zorlaştırıyor. Hayvanları ve insan popülasyonlarını yeni yaşam alanlarına veya daha önce yerleşim olmayan yerlere gitmeye zorluyor. Aynı zamanda davranış biçimlerini de değiştiriyor.
Washington Üniversitesi tarafından yürütülen bir inceleme raporuna göre, insan-yaban hayatı çatışmalarında bir artış, kişisel mülke zarar verme ve insanlar için geçim kaynaklarının kaybı anlamına geliyor. Haydi lafı uzatmadan detaylara geçelim.Bu raporun incelemeleri için okumaya devam edelim.
İlginizi Çekebilir: Bill Gates’ten Küresel İklim Değişikliğine Sebep Olan Metan Gazı Çözümü İçin 12 Milyon Dolarlık Yatırım
Raporun İncelemesi Hakkında Detaylar
Ekip, 30 yıllık araştırmayı inceledi. İklim bozulmasını çatışmaya bağlayan çalışmaların sayısının son 10 yılda önceki yirmi yıla kıyasla dört kat arttığını tespit etti. Halihazırda etkilenen yerlerin de "olağanüstü genişliği" konusunda uyarıda bulunuyorlar.
Nature Climate Change'de yayınlanan bir makaledeyse; Antarktika hariç her kıtada ve beş okyanusun tamamında 49 insan-yaban hayatı çatışması vakasına baktı. 2,5 mg sivrisineklerden 6.000 kg Afrika fillerine kadar çatışmalar tüm büyük vahşi yaşam gruplarını (kuşlar, balıklar, memeliler, sürüngenler ve omurgasızlar) kapsadı.
Sonucunda, vaka incelemelerinin yüzde 80'inden fazlasında belirtilen, sıcaklık ve yağıştaki değişiklikler en yaygın çatışma etkenleriydi. En yaygın sonuç ise, insanlarda (çalışmaların yüzde 43'ü) ve vahşi yaşamda (çalışmaların yüzde 45'i) yaralanma veya ölüm olmuştur. Çatışmalar, insanlar ve vahşi yaşam arasındaki, biri veya her ikisi için olumsuz sonuçlara yol açan doğrudan etkileşimler olarak tanımlanıyor.
Washington Üniversitesi'nden bir vahşi yaşam biyoloğu olan baş araştırmacı Briana Abrahms,
"Küresel olarak bu kadar yaygın olmasına şaşırdık, bu, bu makalenin en büyük çıkarımlarından biriydi"
"İklim değişikliğinin bu çatışmaları şiddetlendirdiği konusunda olması gerektiği kadar kabul edilmedi" "Geçmişte bulunmadıkları yerlerde yeni çatışmalar görebileceğimiz gibi, geçmişte bulundukları yerlerde yoğunlaşan çatışmalar da görebiliriz." ifadelerini kullandı.
Makaleye göre, insan-yabani yaşam çatışmaları, büyük memeliler arasında halihazırda ekosistemlerdeki değişiklikleri tetikleyebilecek düşüş ve yok oluşların önde gelen nedenlerinden biri.
Araştırmacılar, "İklim değişikliği ile insan-yaban hayatı çatışması arasındaki bağlantıyı tanımak, 21. yüzyılda ve sonrasında yeni ve yoğunlaştırılmış insan-yaban hayatı etkileşimlerini tahmin etmek ve nihayetinde ele almak için çok önemlidir." diye belirtiyor.
İklim Değişikliği Nedeniyle İnsan-Yaban Hayatı Çatışmasının Büyüdüğü Yerlere Dair Örnekler
Araştırmacılar için şunu belirtelim. Gelecekte çatışmanın muhtemel olduğu yerleri tahmin etme ihtiyacını vurguluyorlar ve çatışmayı en aza indirmenin yollarını arıyorlar.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...