İklim krizi dünyamızda büyük çaplı bir problem olarak kabul edilmektedir. İklim krizi sanayileşme ve nüfus artışı ile beraber ortaya çıkan enerji kaynaklarının kullanımındaki artışın en büyük sebeplerinden biri olarak karşımıza çıkar. Bilim insanları iklim krizine karşı yeni bir mücadeleye adım attı. 200’den fazla bilim insanı İiklim mücadelesinde okyanusları test etme zamanının geldiğini söylüyor.
İlginizi Çekebilir: İklim Krizi, İnsan-Yaban Hayatı Çatışmalarında Artışa Neden Oluyor
İklim Değişikliğinde Mücadele de Okyanusların Rolü
İklim değişikliğiyle mücadele etmek için dünya okyanuslarını değiştirirsek ne olur? 200'den fazla bilim insanı bunu öğrenmenin zamanının geldiğini belirten bir mektup imzaladı. Bilim insanları gezegeni ısıtan karbondioksiti dünya okyanuslarında hapsetmenin yollarının "sorumlu" bir şekilde araştırılması için bir mektuba imza attı. İklim krizi konusunda acilen harekete geçmek isteyen bilim insanları, okyanusların bu mücadeleye yardımcı olmasına güvenerek yeni sorunları tetiklemediklerinden emin olmak istiyorlar.
Fosil yakıtlardan kaynaklanan karbondioksit emisyonlarıyla dünya atmosferini büyük çapta etkiledi ve büyük bir kirliliğe sebebiyet verdi. Bu kirlilik örtüsü şimdiden gezegeni ısıtıyor ve daha aşırı hava felaketlerine neden oluyor.Bilim insanları iklim değişikliğinin daha da kötüye gitmesini önlemenin bir yolu, bu tarihi emisyonların bir kısmını atmosferden uzaklaştırmak olduğunu söylüyorlar. Yapılan araştırmalar neticesinde okyanusların bu görevi yerine getirdiği uzun zamandır bilinen bir gerçek. Okyanuslar atmosfere kıyasla yaklaşık 50 kat daha fazla karbon emiyor ve tutuyor. Peki ya insanlar bu yeteneği daha da güçlendirebilseydi neler olurdu ?
Okyanusları Değiştirebilir miyiz ?
Bilim insanları okyanuslarımızın kimyasıyla oynamanın getirebileceği yan etkilerle birlikte bunu daha iyi anlamak istiyor. Girişimler şimdiden denizde daha fazla CO2 tutulması için yeni teknolojiler geliştiriyor. Ancak mektupta, bunun nasıl bir etkisi olabileceği ya da hangi stratejilerin en başarılı olabileceği konusunda hala bilmediğimiz çok şey olduğu belirtiliyor.
Mektupta, "Okyanus temelli karbondioksit giderme yaklaşımları muazzam bir potansiyele sahip olsa da, riskler de var" deniyor. "Toplum henüz herhangi bir yaklaşımın etkinliği veya etkileri hakkında yeterli bilgiye sahip değildir ve bu nedenle bunların geniş ölçekte kullanımı hakkında bilinçli kararlar verememekte” deniyor.
Okyanusun karbondioksiti emme ve tutma kabiliyetini artırmanın bir dizi yolu var. Fotosentez yoluyla CO2 çeken kıyı ekosistemlerini restore etmek gibi doğal yolların yanı sıra teknoloji odaklı yöntemlerde bulunmakta. Örneğin Kaliforniya merkezli birkaç girişim, CO2'yi okyanustan filtrelemek için pilot tesisler kurdu. Buradaki fikir, CO2'yi dünya okyanuslarından çekerek okyanuslarda daha fazla gaz emecek marjı oluşturabilmektir. Ancak bazı çevre savunucuları da yeni CO2 filtreleme teknolojilerinin deniz yaşamına zarar vermesinden endişe ediyor.
Birçok İsim Okyanuslarla İlgili Mektubu İmzaladı
Bugünkü mektupta karbon giderme stratejilerinin değerlendirilmesi için kontrollü saha denemeleri yapılması ve sonuçların üçüncü taraflarca incelenmesi çağrısında bulunuluyor. Ayrıca, "istenmeyen ya da olumsuz sonuçların" ele alınması için önlemlerin alınması ve farklı paydaşların katılımını sağlayacak kapsayıcı politikaların oluşturulması gerekiyor. İklim ve çevre bilimleri alanındaki bazı önemli isimler bu sözleşmeyi imzaladı. Bunlar arasında 2000-2007 yılları arasında Birleşik Krallık hükümetinin eski baş bilimsel danışmanı olan David King de bulunuyor. 1988'de Kongre'ye verdiği bir ifade sırasında dünyayı iklim değişikliği konusunda uyarmasıyla tanınan eski NASA iklim bilimcisi James Hansen da mektubu imzaladı.
Okyanuslar Halihazırda Zorlanıyor
Okyanuslar iklim değişikliğinden şimdiden büyük bir darbe aldı. Örneğin Atlantik'teki sıcak hava dalgası bu yaz Florida'daki mercan resiflerini yok etti. Bilim insanları kitlesel bir ölümden o kadar endişe duyuyorlar ki mercanları denizden çıkarıp suya geri döndürmek güvenli olana kadar karadaki laboratuarlarda tutmak için yarışıyorlar. Ne de olsa açık denizde olanlar karadaki toplulukları da etkiliyor. Florida'nın mercan resifleri fırtına dalgalarına karşı önemli bir tampon görevi görüyor ve yerel ekonomi için önemli olan binlerce türe ev sahipliği yapıyor.
"Okyanus sağlığındaki bu büyük düşüşleri gördüm ... Hiçbir şey yapmamak etik değil," diyor bugün yayınlanan mektubu imzalayan Santa Barbara Kaliforniya Üniversitesi Ekoloji, Evrim ve Deniz Biyolojisi Bölüm Başkanı Débora Iglesias-Rodriguez.
İklim değişikliğiyle mücadele için okyanusları kullanmanın yeni yollarını araştırmak söz konusu olduğunda, "En azından riskleri ve faydaları anlamamız, yarattığımız sorunu çözmeye yardımcı olup olamayacağımızı görmemiz gerekiyor" diye konuştu.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...