Son zamanlarda Dünya’da ve ülkemizde yaşanan orman yangınları sonucunda yeni önlemler gün yüzüne çıktı. Çağımızın teknoloji harikalarından biri olan yapay zeka, karbon salınımı ve orman yangınları konusunda da çözümler üretmekte. Tüm bu çözümleri bünyesinde barındıran girişim Pachama’yı birlikte inceleyelim.
Pachama Tam Olarak Ne Yapıyor?
[caption id="attachment_18425" align="alignnone" width="1280"]
Pachama-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Girişimimizin hikayesinden önce, nasıl bir amacı olduğunu oldukça iyi anlamamız gerekiyor. Pachama, ‘karbon ofset’ olarak adlandırabileceğimiz bir start-up konumunda. Yapay zeka teknolojisinden yararlanarak ‘orman temelli karbon denkleştirme’ amacıyla kurulmuştur. ‘İklim değişikliğine çözüm bulmak için doğayı restore etmek’ sloganı ile çıktıkları yola çıkan kuruluş ekibinde birçok branşta deneyim kazanmış kişiler barındırıyor. Tahmin edilebileceği gibi, dünya ekosistemini iyi anlamak işin başında geliyor. Çıkarılan sonuçları ise yapay zeka teknolojisi ile birleştirmek ise ayrı bir başarı hikayesi.
Pachama Nasıl Kuruldu?
Kurucu ortak Diego Saez Gil, Arjantin’in kuzeyinde Güney Amerika’nın büyük bir kısmını kaplayan yağmur ormanlarına oldukça yakın bir bölgesinde büyüdüğü için doğaya hayranlığı ile biliniyor. Pachama girişiminden önce teknoloji şirketi kurup deneyimlenen Gil, 10 yıl boyunca bu şirketi başarılı bir şekilde yönetiyor. Daha sonrasında köklerine geri dönmek isteyen girişimci, iç içe olduğu ortama geri döndü.
Karşılaştığı manzaradan hiç hoşnut olmayan doğasever, girişimci ruhunu bu konu hakkında öne çıkararak Pachama’nın temellerini attı. Aslında iklim değişikliği ile savaşmanın en güzel yolu ormanları çoğaltmaktı. Diego, bu düşüncesini hayata geçirmek için Kaliforniya’ya taşındı ve orada tanıştığı makine mühendisi Tomas Aftalion ile güçlerini birleştirdi. İkili, iklim değişikliğini çözmek için doğayı restore edecek bir şirket için ortak oldu.
Karbon Nasıl Bir Öneme Sahip?
[caption id="attachment_18427" align="alignnone" width="1024"]
Pachama-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Teknolojinin gelişmesi olumlu yönlerinin yanında birçok olumsuz yönleri ile hayatımıza girdi. Karbon aslında önümüzdeki dönemlerde çok önemli bir yere sahip. Gezegenimizi olumsuz etkileyen gaz, vergilendirme veya ücretlendirme uygulaması adı altında hayatımıza dahil olmaya hazırlanıyor. Bazı ülkelerde uygulama faal olarak kullanılıyor. Tüm bunların sonucunda ‘karbon denkleştirme pazarı’ oluşuyor. 2030 yılına kadar büyük markalar da dahil olmak üzere karbonu sıfıra indirecek teknolojiler peşindeler.
Devamında karbon emisyonu sıfıra indiremeyen şirketler, nötrleme yoluna gidiyorlar. Konunun araştırmacılar, karbon denkleştirme pazarının 2018 yılında 300 milyon dolar değerinde olduğunu açıklarken 10 yılın sonunda 100 milyar dolar değerinde olacağını belirtiyorlar. Pachama, bu pazardaki öncülüğünü korurken iddiasını da en iyi şekilde yerine getirecek gibi görülüyor. Şirket şu an Shopify ve Microsoft gibi büyük şirketler ile iş birliği halinde.
[caption id="attachment_18430" align="alignnone" width="800"]
Pachama-nedir-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Girişimimize geri dönecek olursak Pachama ekibi kendini şu şekilde betimliyor; ‘Biz mühendisler, bilim insanları ve girişimcilerden oluşan çok çeşitli bir grubuz. Ekip üyelerimiz ormancılık alanında, doktora derecesinde bilgi kazanmış, uzay roketleri tasarlamış ve derin öğrenme modelleri geliştirmiştir. Doğaya karşı derin bir sevgimiz var ve hiçbirimizin tek başına yapamayacağı bir vizyonu gerçekleştirmeye çalışıyoruz.’
Pachama Girişiminin Yürüttüğü Projeler
Girişimin internet sitesinden edinilen bilgilere göre, iki proje ile doğamıza destek sağlamışlar. Amerika’da buluna Afognak Adası’nda yapılan ‘İyileştirilmiş Orman Yönetimi’ ile doğa ve canlı çeşitliliğine katkıda bulunulmuş. İkinci projede ise Kolombiya’da Acapa-Bajo Mira ve Frontera bölgelerinde plansız ormanlaşmanın önüne geçilmiştir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...