Venüs yüzeyi, sıcaklık kurşunu eritecek kadar sıcak. Deniz seviyesindeki hava basıncı ise Dünya'nınkinden neredeyse yüz kat daha fazla. Üstelik sülfürik asit yağmuru bulutları var! Ancak yüzeyden yaklaşık 48 ila 60 km (30 ila 37,3 mil) yukarıda ve hava basıncı da deniz seviyesinde kabaca Dünya'nınkine eşittir. Bu nedenle, bilim adamları, Dünya'da olduğu gibi bulut güvertesinin üzerinde muhtemelen mikroplar şeklinde yaşamın var olabileceği konusunda spekülasyon yaptı.
Bu bulutlar sudan değil. Konsantre sülfürik asitten oluşuyor. Bu da aralarında yaşamın hayatta kalabileceği ihtimalini şüpheli hale getiriyor. Ancak Massachusetts Institute of Technology'den (MIT) bilim adamlarının önderlik ettiği yeni bir çalışma, yaşamın temel yapı taşlarının konsantre sülfürik asitte kararlı olduğunu ortaya koyuyor. Bu bulgular, Venüs'ün atmosferinin, yaşamın hayatta kalması için gerekli olan karmaşık kimyayı destekleyebileceğini gösteriyor. Ayrıca, bunun yaşanabilir gezegenler ve dünya dışı yaşam arayışında da derin etkileri olabileceğini gösteriyor.
İlginizi Çekebilir: Bir Yıldız, Bir Gezegeni Tüketirken Gözlemlendi!
Venüs Fosfin Tartışması Devam Ediyor
Çalışma, MIT Dünya, Atmosfer ve Gezegen Bilimleri Departmanı (EAPS) ve MIT Havacılık ve Uzay Mühendisliği Departmanı (MIT AeroAstro) ile bir astrofizikçi ve gezegen bilimcisi olan Profesör Sara Seager tarafından yönetildi. Ayrıca, bir astrobiyolog ve EAPS MIT Araştırma Görevlisi olan Dr. Janusz J. Petkowski de mevcut. Nanoplanet Consulting, Rufus Scientific Ltd., Worcester Polytechnic Institute (WPI) ve çok sayıda üniversiteden araştırmacılar onlara katıldı. Bulgularını sunan makale, yakın zamanda Proceedings of the National Academy of Sciences'da yayınlandı.
Aşılmaz bulut güvertesinin, sürekli yağmur fırtınalarının kanıtı olduğuna inanılıyordu. Hatta bazıları gezegenin yemyeşil bir tropikal ortam olduğu konusunda spekülasyon yaptı. 1961 ve 62'ye gelindiğinde, Sovyet Venera 1 ve 2 ve NASA Mariner 1 ve 2 sondaları, gezegeni vızıldayan ve atmosferini inceleyen ilk görevler oldu. Bunlar, inanılmaz derecede yoğun, kavurucu sıcak ve izotermik bir atmosfer ortaya çıkardı. Bu, gündüz ve gece arasında ve bir yıl boyunca da sıcaklıkta çok az değişiklik olduğu anlamına geliyor.
Çok az su içeriğine sahip sülfürik asit bulutları var. "Bu nedenle, Venüs bulutlarında yaşam varsa ve çözücü olarak hala suyu kullanıyorsa, Dünya'da eşi benzeri olmayan adaptasyonlara sahip olması gerekir." Önceki bir makalede, Seager ve ortak yazarları, "Dünya benzeri" olup olmadığına bakılmaksızın, Venüs bulutlarının yaşanabilirliği etkileyecek çeşitli özelliklerini araştırdı. Buna enerji gereksinimleri (kimyasal ve güneş), radyasyon, mevcut hidrojen eksikliği, metaller, asitlik ve düşük su içeriği de dahil.
Dünya Benzeri Yaşam Yok, Ancak...
Petkowski'nin açıkladığı gibi, Venüs bulutlarındaki koşulların Dünya benzeri yaşamı dışlasa da yaşamı dışlamadığı sonucuna vardılar.
Bilim adamları, Dünya'daki yaşamla aynı kalıpları takip etmeyen yaşamın kanıtını arayamadıkları için bu, işleri karmaşıklaştırıyor. Bunu aşmanın olası bir yolu, “hayatın ne olduğundan ziyade ne yaptığını” (belirli moleküllere bağlı olmayan süreçler) veya hayatı en temel düzeyde oluşturduğunu düşünmektir. Petkowski, konsantre sülfürik asitte organik kimyanın mümkün olup olmadığını, araştırdıkları son makalelerinin odak noktasının da bu olduğunu söyledi.
Organik kimyanın yaşamla aynı şey olmadığını, ancak onsuz da hiçbir yaşamın oluşamayacağını belirtiyor. Dolayısıyla bu sonuç, Venüs'ün atmosferinde yaşam olduğunu göstermiyor. Ancak, yaşam için de gerekli olan organik süreçlerin kesinlikle olabileceğini doğruluyor. Son yıllarda, Venüs'ün atmosferinde fosfinin bariz bir şekilde saptanması neye yol açtı? Bu kimyasal izlerin (eğer doğrulanırsa) eylem halindeki biyolojik süreçlerden (yani bir biyo-imza) kaynaklanıp kaynaklanmadığı konusunda bir tartışmayı da tetikledi. Bu tartışma hala çözülmedi. Ayrıca, bilim adamları, daha fazla araştırma yapmak için gelecekteki misyonları sabırsızlıkla bekliyor.
"DNA'nın riboz fosfat omurgası konsantre sülfürik asitte kararsız olsa da, DNA'ya benzer diğer polimerler kararlı olabilir ve Venüs bulutlarındaki konsantre sülfürik asidin yaşamı destekleyebileceği fikrini potansiyel olarak destekleyebilir. Bu su yerine, konsantre sülfürik asit, yaşamın gelişmesi için ana sıvı ortam olacaktır.
"Konsantre sülfürik asidin yaşam için çözücü olup olmayacağı şu anda bilinmiyor. Ancak olabilirse, Venüs bulutlarının yaşanabilirliği ve galaksideki diğer gezegenlerin (ötegezegenler) yaşanabilirliği üzerinde muazzam etkileri var. Orada Venüs gibi daha birçok gezegen olması da muhtemeldir. Kim bilir? Belki birçoğu, bazı çok egzotik yaşam biçimleri için de yaşanabilir.” diye belirtildi.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...