Başarıya ulaşmış girişim hikâyeleri, girişimciliğe meraklı pek çok insana bu konuda umut vermiştir. Bizler de girişimciliğe adım atacak olanlara ilham kaynağı olabileceğini düşündüğümüz, ilginç hikâyeleriyle dikkat çeken girişimcilik örneklerini bu yazımızda sizlerle paylaştık.
İlginizi Çekebilir: Sanal Girişimcilik Hakkında Bilmemiz Gerekenler Nelerdir?
S
Netflix'te yayınlanan ve çok sevilen "Girlboss" adlı dizinin ABD'li girişimci Sophia Amoruso’nun hayatından esinlenilerek çekildiğini biliyor muydunuz? Nasty Gal'in CEO'su olan Sophia Amoruso, eBay'de kendi kıyafetlerini ikinci el satışa çıkaran bir moda meraklısından kendi moda imparatorluğunu kuran başarılı bir girişimciye dönüşmesiyle adından söz ettiriyor.
Ergenlik döneminde depresyon ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) teşhisi konulan Amoruso, okulu yarıda bırakarak eğitimine evde devam etmeye başladı. Genç yaşlardayken ilk işi olarak Subway'de çalışmaya başlayan Amoruso, ardından kitapçıda ve plak dükkanında çalışmak da dahil olmak üzere çeşitli işler yaptı. 22 yaşında San Francisco Sanat Üniversitesi Akademisi'nde güvenlik görevlisi olarak çalışırken, Nasty Gal Vintage adını verdiği çevrimiçi bir eBay mağazası açtı. Sattığı ilk eşya ise gençken çaldığı bir kitaptı. Nasty Gal isimli bu mağaza sayesinde Amoruso, hiç tahmin edemeyeceği bir başarı elde etmeye başladı. 2008 yılında 223.000 dolar gelir elde eden Sophia, bu geliri 2011 yılında 23 milyon dolara çıkarmayı başardı. Genç yaşta elde ettiği bu başarı ile Forbes tarafından ABD'nin kendi kendine servet sahibi olan kadınları arasında gösterildi.
Başarılı girişimci 32 yaşına geldiğinde ise sıkıntılar yaşamaya başladı. Nasty Gal isimli şirketi iflas ettiğini duyurdu ve ardından da Forbes Dergisi'nden çıkarıldı. Ancak bu onun çalışmalarını engellemeye yeterli olmadı. Kendi otobiyografisini ele alan ve satış rekorları kıran "Girlboss" adlı kitabı kaleme aldı. Ardından 2017 yılında kadınlara yönelik yaşam tarzı sitesi olan Girlboss Media’yı kurdu. Son olarak kendi hayatını anlattığı "Girlboss" adlı kitabı Netflix tarafından diziye uyarlandı. Netflix'in en çok izlenen yapımları arasına giren dizinin yapımcılığını ise ünlü oyuncu Charlize Theron üstlendi.
Sophia Amoruso başarıları ve tavsiyeleriyle kendisi gibi kadın girişimcilere ilham olmaya devam ediyor. Amoruso: "Yapmayı en çok sevdiğiniz şeyin ne olduğunu bulun, onda giderek daha da mükemmelleşin ve bununla nasıl para kazanabileceğinizi sorgulamaya başlayın. Korkmayın, en nihayetinde hepimiz öleceğiz. Rüyalarınızı gerçekleştirecek kadar cesur olmaya bugünden başlayın."
Jan Koum
İsmi çok duyulmamış olsa bile Jan Koum, yaşantımızda büyük yer edinen WhatsApp uygulamasının kurucularından biri. 1976 yılında Sovyetler Birliği zamanı Ukrayna'da doğan Koum, zor bir çocukluk zamanı geçirdiğini dile getiriyor. Öyle ki o zamanki hayatını, 1984 adlı kitapta anlatılanları yaşamak gibi bir şey olarak ifade ediyor. 16 yaşından sonra annesiyle beraber ABD'ye göç eden Koum, California'da küçük bir evde yaşamaya başladı. Zorluklarla da olsa liseyi bitiren Kaum, San Jose Üniversitesi’nde eğitime başladı.
2007 yılında Yahoo'da çalışan Brian Acton ile tanışması onun hayatında bir dönüm noktası oldu. Acton, Koum'a Yahoo'da bir iş ayarladı. Koum, Yahoo'da 9 yıl boyunca altyapı mühendisi olarak görev aldı. Burada yöneticilik pozisyonuna kadar yükselen Koum, 2007 yılında Acton ile beraber işi bırakarak Güney Amerika gezisine çıkmaya verdi. Güney Amerika gezisinden döndükten sonra Facebook'a iş başvurusu yapan genç girişimciler ret cevabıyla karşılaştılar. Bu olaydan sonra Koum, kendi girişimcilik hikâyesini kurmaya karar verdi ve bir uygulama geliştirerek ilk adımı attı. 2009 yılında WhatsApp'i kuran Koum, başlangıçta ufak bir depoda bulunan ofisinde çalışmalarını sürdürdü. İyi sayılamayacak koşullara sahip bu ofiste, çalışanlar soğuk havalarda battaniyeyle çalışmak zorunda kalıyorlardı.
En nihayetinde WhatsApp, PR, reklam ve pazarlamaya ihtiyaç duyulmaksızın çok hızlı bir büyüme kaydetti. Facebook 2014 yılına gelindiğinde, iş başvurusunu reddettiği Jan Koum'un geliştirdiği WhatsApp'i 19 milyar dolara satın aldı. Ayrıca bu satış sırasında yapılan anlaşmaya göre Koum, Facebook'un yönetim kuruluna dahil oldu ve ekibiyle çalışmalarına burada devam etti. Nisan 2018'de 1 milyar dolarlık hisse senedi alarak istifa eden Koum'un günümüzde servetinin 9 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.
Ma
E-ticaret devi olan Alibaba.com'un kuruluşunun arkasında çok başarılı bir girişim hikâyesi yer alıyor. Alibabacom'un kurucusu Jake Ma, ilginç ve umut verici bir başarı öyküsüne sahip.
1964 yılında Çin'in güneydoğusundaki Hangzhou'da doğan Jake Ma, küçük yaşlardan beri İngilizce öğrenmeye ilgi duydu. 12 yaşından itibaren Hangzhou'daki otellere gelen turistlere rehber olarak şehri gezdirmeye başladı. Sekiz yıl boyunca ücretsiz bir şekilde bu işi yapan Ma, Avustralyalı bir aileyle mektup arkadaşı oldu ve ailenin daveti üzerine bu ülkeyi ziyaret etti. Bu faaliyetleri Ma'nın dış dünyaya daha duyarlı hale gelmesini sağladı. İlkokul sınavlarında iki kez, ortaokul sınavlarında üç kez başarısız olan Jack Ma, üniversiteye girene kadar üç başarısız deneme yaşadı. Bir öğretmenlik enstitüsüne girmeyi başaran Ma, Harvard Üniversitesi'ne tam 10 kez başvurdu ve her seferinde reddedildi. Ma, birçok iş başvurusundan da aynı şekilde ret cevabı aldı. 24 başvurudan 23'ünün işe alındığı kendi şehrindeki KFC şubesine alınmayan tek kişi oldu. Polis olmak için başvuru yaptığında, başvuran 5 kişiden 4'ü alındı, kendisi kabul edilmedi. 1988'de Hangzhou Öğretmen Enstitüsü'nden mezun oldu ve yerel bir üniversitede öğretmen olarak çalışmaya başladı.
Onun için dönüm noktası ise 1995 yılında tercümanlık yapmak için gittiği ABD'de internet ile tanışması oldu. Daha önce bilgisayar ve internete karşı bir ilgisi olmayan Ma, internetin önemini kavrayarak ülkesine dönünce internet girişimlerine yöneldi. Ma, birkaç ticari deneme yaptıktan sonra Nisan 1999'da Alibaba'yı kurdu. Şirket kısa sürede büyük başarı elde etti. 2003 yılında eBay benzeri alışveriş sitesi Taobao'yu kurdu. Taobao'nun gelişimini gören eBay, şirketi satın alma teklifinde bulundu ancak Ma bu teklifi reddetti. Alibaba, 19 Eylül 2014'te New York Borsası'nda yaptığı 24.7 milyar dolarlık hacimli halka arz ile tüm zamanların en büyük halka arzını gerçekleştirdi.
Hiçbir zaman pes etmemek gerektiğini savunan başarılı girişimci şu tavsiyeyi veriyor: "Pes etmediğiniz sürece şansınız devam eder. Pes etmek yapılabilecek en kötü hatadır."
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...