Hello Space’in ilk cep uydusu “İstanbul”, SpaceX’in Falcon9 roketiyle bugün uzaya fırlatıldı. Kaliforniya’da Transporter-8 misyonuyla uzaya fırlatılan uydunun detaylarını sizler için araştırdık. İşte detaylar!
Yerli girişim Hello Space, cep uyduları geliştiriyor. Yerli girişimin bugün uzaya fırlattığı İstanbul; 5cm x 5cm x 5cm’lik ölçüde cep uydusu şeklinde dizayn edildi. Cep uydusunun yazılımı ve donanımı Türkiye’de tasarlandı. Uydunun takibi, Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi’ndeki Hello Space istasyonundan yapılacak.
Hello Space, İlk Cep Uydusu “İstanbul” ile Global Girişim Olmayı Hedefliyor
Hello Space; üretim süreciyle paralel şekilde kontrol ve takım-uydu ağı yönetim merkezi olarak konumlanıyor. Hello Space Kurucu Ortağı ve CEO’su Muzaffer Duysal konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı: “Bir uydunun üretim ve uzaya gönderim süresi ortalama 2-2.5 seneyi bulurken, yepyeni bir teknoloji olan cep uydusu teknolojilerindeki bilgi birikimimiz ve takımımızın gücüyle bu süreyi 1 sene gibi dünya çapında görülmemiş bir süreye indirdik. Kısa zamanda kuracağımız takım-uydu ağıyla, bugün veri takibi zor olan okyanuslar, kurak araziler dahil dünyanın her yerinden lojistik, tarım, üretim gibi sektörlerde uçtan uca, kesintisiz darbant veri hizmeti sunan global bir girişim haline gelmeyi hedefliyoruz. İstanbul, girişimimizin ilk uydusu, fırlatılışı için çok heyecanlıyız.”
Hello Space ekibi özel yazılım kullanarak çalışma arkadaşlarının isimlerini ilk cep uydusu İstanbul’un içine yerleştirdi. Böylelikle uyduyla birlikte çalışanların ismi de uzayda yer alacak.
Hello Space, uzaya gönderilmesi düşünülen cep uydularla beraber bir takım-uydu ağı oluşturacak. Takım-uydu ağının ilk test uydusu İstanbul uzaya gönderildikten sonra Hello Space 4 yeni test uydusu da gönderilecek. Yerli girişim, diğer 4 test uydusunu ekimde uzaya gönderecek.
Hello Space, gelişmiş dar bant veri iletişimi teknolojisinden oluşuyor. Uzaydan dünya çapında kapsama sağlayarak; denizcilik, tarım, lojistik, enerji ve imalat endüstrilerinde hem güvenilir hem de veri hizmeti sunmayı hedefliyor. Hello Space; mevcut teknolojilerle kapsama alanı dışında kalan, insan yoğunluğu az olan uzak bölgeler ve okyanuslarda dahi nesnelerin interneti IoT hizmeti sunabilecek. Örneğin; okyanuslardaki konteynerlerden lokasyon, kapsanamayan tarım arazilerinden nem, ısı gibi verileri, uydu teknolojileri aracılığıyla uçtan uca istikrarlı ve doğru sunarak iş ortaklarının verimliliğini artırabilecek.
İlginizi Çekebilir: Türkiye’nin İlk Ticari Yer Gözlem Uydusu Uzaya Fırlatıldı!
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...